Ekonomi

İşte borsanın ilk çeyrek performansı! En çok kazandıran ve kaybettiren hisseler hangisi? Yıl sonu endeks ne olur?

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yılın ilk çeyreğinde yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Üç ay sonunda yüzde 12,6 oranında değer kaybeden endeksin, yılın geri kalanında ve seçimlerin ardından nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. İşte, aracı kurumların tahminleri…Kahramanmaraş deprem felaketlerinin ardından alınan önlemler ile endeks bir miktar kendini toparlasa da üç hafta boyunca yaşanan kayıpların ardından ilk kez geçen hafta sonunu yükseliş ile kapattı

Geçen yıl yatırımcılarına yaklaşık yüzde 200 oranında getiri sağlayan Borsa İstanbul bu yıl yurt içi ve yurt dışı dinamikler nedeniyle beklenen performansı sergileyemiyor. Kahramanmaraş deprem felaketlerinin ardından alınan önlemler ile endeks bir miktar kendini toparlasa da üç hafta boyunca yaşanan kayıpların ardından ilk kez geçen hafta sonunu yükseliş ile kapattı.

Seçim öncesinde ise borsada dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor. 2023 yılının ilk haftasında 5 bin 704 puanla rekor seviyelere yükselen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, bu yükselişin ardından yönünü aşağı çevirdi. Böylece endeks üç ay sonunda yüzde 12,6 oranında değer yitirerek 4 bin 812 puandan ilk çeyreği kapattı.

İLK ÇEYREK PERFORMANSI

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, depremler şirketlerin bilanço beklentileri üzerinde baskı oluştururken, seçim dönemine ilişkin belirsizlikler de endeksin küresel pay piyasalarından negatif ayrışmasına yol açıyor. İlk çeyrekte gelişmiş ülke pay piyasalarının performansına baktığımızda ise İngiltere'de FTSE 100 endeksinin yüzde 2,4, ABD borsalarının yaklaşık yüzde 1,2 oranında yükseldiği görülüyor. Aynı dönemde, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 12,2 prim yaparken Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 13,1 yükseliş kaydetti.

İlk çeyrekte sektörel bazda en fazla kazandıran sektör yüzde 3,8’lik artışla taş, toprak sektörü oldu. Turizm sektör endeksi ise yüzde 29,2’lik gerileme ile yatırımcılarını en fazla kayba uğratan sektör oldu. Hisse bazında ise ilk çeyrekte en çok kazandıran hisse senedi yüzde 55,9 ile Oyak Çimento oldu. Aydem Enerji ise yüzde 46,7 oranındaki düşüş ile en fazla kaybettiren hisse senedi olarak kayıtlara geçti.

YIL BOYUNCA DALGALI SEYİR SÜRER

Geçen yıl borsanın dolar bazında yaklaşık iki kat getiri sağladığını hatırlatan Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, seçime yaklaşılan bu dönemde yüzde 10-15 kar realizasyonunun normal olduğunu savundu. Gerz, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından yatırımcıların borsadan çıkıp KKM’ye geçmesinin de borsada dalgalanmaya yol açtığını vurgulayarak yıl boyunca bu seyrin devam edeceğini öngördü.

Gerz, BIST 100 endeksine ilişkin yıl sonu beklentisinin ise 6 bin 800 seviyelerine yükselmesi olduğunu belirtirken, bölgesel olarak ise 6 bin 500 ile 7 puan aralığına işaret etti.

SEÇİMLER 2.TURA KALIRSA GERGİNLİK ARTAR

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz da 2023 beklentilerinin seçim sonucuna bağlı olduğunu ve bu konuda farklı senaryolar bulunduğunu dile getirdi. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde piyasa üzerinde bir gerginlik oluşabileceğini ve mayıs sonuna kadar kayıp bir dönemin yaşanabileceğini ileri sürdü.

Borsaya yatırımı düşünenler açısından bazı önerilerde de bulunan Yılmaz, sektör bazında bankacılığın hala ucuz olduğunu vurgularken, otomotiv, perakende ticaret ve ulaştırma sektörlerinin de önümüzdeki süreçte iyi olacağını beklediğini kaydetti.