Genel

İşte düzenli temettü veren gayrimenkul şirketleri!

Ekonomist Dergisi tarafından hazırlanan düzenli temettü veren 69 hisse arasında 7 gayrimenkul şirketi bulunuyor. 

Borsa İstanbul'da (BIST), 2017'nin son çeyreğine ait bilançolar, şubat ayı başında açıklanmaya başlayacak. Bu süreçte dikkatler; kâr rakamlarında ve şirketlerin genel kurullarına sunacağı temettü (kâr payı) kararlarında olacak.

 

Ekonomist olarak biz de hem 2017'nin son çeyreğine ait bilanço öngörülerini hem de temettüyle ilgili beklentileri analiz ettik. Yaptığımız araştırmada; son beş yılda en az dört kez düzenli temettü veren ve yüksek temettü verimliliği elde eden 69 hisseye ulaştık.

 

Bu hisselerin beş yıllık performanslarını incelendiğimizde ise 54'ünün BİST-100'ün yüzde 47'lik getirisinin üzerinde getiri sağladığını gördük. Kısacası, bu hisseler hem temettü hem de hisse performansı açısından yatırımcılarını sevindirdi. Ayrıca 2018'de aracı kurumların yüksek temettü beklentisiyle 'al' önerisi verdiği hisseleri de araştırdık.

 

2016'da piyasalar; öngörülemeyen gelişmelerin, risklerin ve kaygı uyandırıcı belirsizliklerin etkisinde kaldı ve buna bağlı olarak BİST-100 Endeksi, 2016'yı sadece yüzde 9 getiriyle kapattı. 2017 yılı ise BİST-100'ün dalgalanma dönemleriyle beraber tarihi zirve seviyelerini yenilediği bir yıl oldu. 2017'yi, 115.333 seviyesindeki zirve kapanışla ve yüzde 48 getiriyle geride bırakan BİST-100'ün bu performansı, hisse performanslarının dikkat çekici şekilde iyileşmesini de sağladı.


Endeks, 2018'e 117.524 seviyesindeki yeni rekoruyla başlarken geçen hafta ise rekorunu tazeledi ve 120.702'yi gördü. Küresel risk iştahına duyarlı Türkiye varlıkları, dünya bocalarındaki yükselişten payına düşeni alıyor ve endeksteki olumlu seyir sürüyor. Bu noktada, Suriye'nin Afrin bölgesine yapılan sınır ötesi askeri operasyon ise önemli bir jeopolitik risk olarak takip ediliyor. Önümüzdeki süreçte söz konusu operasyona dair gelişmelerin piyasalara etkisi önem arz edecek.


TEMETTÜ YATIRIMCILIĞI

Böyle bir dönemde yatırımcılar açısından karar aşaması da oldukça kritik bir hal alıyor. BİST'in yönünü yukarı çevirdiği ve hisselerde yükselişin beklendiği bu süreçte, hisse seçimleri daha da önem kazanıyor. Bu noktada özellikle şirket bilançoları, hisse performansı üzerindeki etkisi nedeniyle dikkatle takip ediliyor. 2017 yıl sonuna ait finansal sonuçların açıklanmasına da az zaman kaldı. Yıl sonu bilanço dönemi, temettü (kâr payı) veren şirketlerin potansiyelinin de oluştuğu dönem olması nedeniyle oldukça önemli.

 

Yıl sonu bilançosunu açıklayan şirketler, bu dönemde genel kurul toplantısını yapıyor. Bu toplantıda şirketin genel kurulu, yıllık şirket kârından temettü dağıtılıp dağıtılmayacağı, dağıtılırsa oranının ne olacağı hususlarında karar alıyor ya da yönetim kuruluna yetki veriyor. Temettü dağıtım zamanları ise şirketten şirkete değişebiliyor. Ancak genellikle mayıs ayının sonuna kadar temettü tarihleri belirleniyor, haziran ayının sonuna kadar dağıtım yapılıyor. Bazı şirketlerin temettülerini taksitlendirerek dağıtabildiğim ve bu sürenin değişme olasılığı olduğunu da belirtelim.

 

Temettü nedir?

1- Temettü; bir şirketin bir yıllık faaliyet dönemi sonucunda elde ettiği net dönem kârı üzerinden pay sahiplerine dağıttığı kâr payıdır. Bu pay, net dönem kârından yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra dağıtılır.

2- Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı; nakit olarak yatırımcılara ödeme ve/veya bedelsiz sermaye artırımına dâhil edilen yatırımcılara bunun karşılığında yeni hisse pay senedi verme şeklinde dağıtılabilir.

3- Temettü, her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre belirlenir. Her ortak, hisse senedi miktarına göre temettü payı alabilir. Örneğin, hisse başına net 1 TL temettü dağıtılıyorsa 500 adet hisse senedi olan kişi 500 TL alırken, 100 adet hisse senedi olan kişi 100 TL alır.


Temettü verimliliği nedir?

1- Temettü verimi; bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü ödediğini gösteren orandır. 'Hisse başı ödenen temettü/hisse senedi fiyatı' veya 'toplam ödenen temettü/şirketin piyasa değeri' formülleriyle temettü verimi hesaplanabilir.

2- Temettü verimi hesaplarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hisse senedi fiyatı olarak borsadaki güncel fiyatın değil, yatırımcının maliyetini oluşturan, yani yatırımcının hisse senedini satın aldığı fiyatın kullanılmasıdır. Hesaplama sonucunda çıkan oran, yatırımcının temet-tülerden yıllık yüzde kaç getiri elde edeceğini gösterir.

3- Bu oran ne kadar yüksekse, yatırımcı için o kadar iyi bir tablo ortaya çıkar. Çünkü bu oranın nakit akışıyla doğrudan ilişkisi bulunur. Örneğin, 100 TL'lik bir portföyde yüzde 5 temettü verimi; brüt 5 TL'nin her yıl nakit olarak yatırımcıya dönmesi anlamına gelir.


Ekonomist Dergisi, düzenli temettü veren 69 hisseyi listeledi. 69 hisse arasında gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) da bulunuyor. İşte düzenli temettü veren 69 hisse arasındaki GYO'lar;

1- Panora GYO
2- Akmerkez GYO
3- Akiş GYO
4- Yeni Gimat GYO
5- İş GYO
6- Emlak Konut GYO
7- Enka İnşaat