Ekonomi

Ocak ayı enflasyonu ne olacak? İşte ekonomistlerin ocak ayı ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminleri!

TÜİK yarın ocak ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Anadolu Ajansı, TÜİK açıklaması öncesinde ekonomistlerin ocak ayı ve yıl sonu tahminlerini aldı. İşte detaylar…Ocak ayı enflasyon verileri para piyasaları tarafından da merakla bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklayacak. Ocak ayı enflasyon verileri para piyasaları tarafından da merakla bekleniyor.

Anadolu Ajansı Finans masası da TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri öncesinde piyasanın nabzını tutarak ekonomistlerin tahminlerini aldı. AA Finans’ın 11 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçları belli oldu.

Sözkonusu ankete göre, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,66 olarak gerçekleşti.

Ankete katılım gösteren ekonomistlerin 2023 yılının ilk ayı ocak ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,90 ile en yüksek yüzde 5,95 aralığında değişiyor. Bu arada Tüketici Fiyat Endeksi, Aralık 2022'de bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış göstermişti.

2023 YIL SONU ENFLASYON NE OLUR?

Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması olan yüzde 3,66’lık orana göre, bir önceki ay yüzde 64,27 olan yıllık enflasyon oranının yüzde 53,26'ya gerileyeceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,55 düzeyinde gerçekleşti.

AVRUPA’DA ENFLASYON DÜŞÜŞTE

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) da Euro Bölgesi'nin ocak dönemine ilişkin enflasyon öncü verilerini açıkladı. Açıklamaya göre, Euro bölgesinde aralık ayında yüzde 9,2 olan yıllık enflasyon oranı, ocakta yüzde 8,5 seviyesine düştü. Yine Euro Bölgesi'nde TÜFE ocak ayında bir önceki aya göre ise yüzde 0,4 gerileme kaydetti. Piyasa beklentileri ise Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 9 olması şeklindeydi.

Euro bölgesindeki enflasyonun seyri ile ilgili verilere bakıldığı zaman en yüksek yıllık artış oranının yüzde 17,2 ile enerjide gerçekleştiği gözlendi. Enerji sektörünü, yüzde 14,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri izledi. Enflasyon oranları ülkeler bazında değerlendirildiğinde ocak ayında şöyle gerçekleşti:

ENFLASYON HANGİ ÜLKEDE YÜZDE KAÇ?

Letonya'da yüzde 21,6,

Estonya'da yüzde 18,8,

Litvanya'da yüzde 18,4,

Slovakya'da yüzde 14,9,

Hırvatistan'da yüzde 12,5,

Avusturya'da yüzde 11,5

İtalya'da yüzde 10,9,

Portekiz'de yüzde 8,6,

Hollanda'da yüzde 8,4,

Finlandiya'da yüzde 8,

 İrlanda'da yüzde 7,7,

Belçika'da yüzde 7,5,

Yunanistan'da yüzde 7,2,

Fransa'da yüzde 7,

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yüzde 6,8,

Malta'da yüzde 6,7,

İspanya ve Lüksemburg'da yüzde 5,8 olarak belirlendi.