Sektörel

İşte kiralar bu sebep ile düşecek! Ev sahipleri çok pişman!

Artan ev kiraları ile birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki davalar rekor sayıya ulaştı. Uzmanların öngörüleri ise ev sahiplerinin bu durumdan sıkıldığı ve bu sebep ile kira fiyatlarında düşmeye gidecekleri yönünde. İşte detaylar…Türkiye’de birçok ev sahibi Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) belirlediği oranların ya da kanuni sınır % 25'in üzerinde artış yapmak isteyince konut piyasasında adeta büyük bir krize sebep oldu

Son zamanlarda dolar kuru ve enflasyon rakamlarının artışı ile kiracı ve ev sahipleri arasındaki yaşanan gerilimlere bir de kontrat yenileme dönemi yaklaştığı zaman ev sahipleriyle kiracılar karşı karşıya geldi. Türkiye’de birçok ev sahibi Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) belirlediği oranların ya da kanuni sınır % 25'in üzerinde artış yapmak isteyince konut piyasasında adeta büyük bir krize sebep oldu.

Ama yüksek fiyattan kiralama yapan ev sahipleri, bu sefer kiraları alamamaya başladı. Bu da kira davalarında son bir senede çok büyük bir artış meydana gelmesine sebep oldu. Ayrıca ev sahiplerinin kira düzeyini artırmak amacı ile eski kiracıları tahliye etmek istemesi de söz konusu dava yükünü fazlalaştırıyor.

Konu ile ilgili olaraksa uzman isimler Hürriyet.com.tr’den İsmail Sarı’ya konuştu.

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, “Kiralara getirilen yasalara karşı ev sahipleri eski kiracılara psikolojik baskı yapıyor. Sürekli olarak kira artışı talepleri aynı zamanda dava tehdidi kiracıları artmış durumda.

Bu baskıdan sıkılan kiracılar da bu haksız talepleri kabul etmek zorunda kaldı. Ama sonunda davalar ortaya çıktı. Fakat dava yükü astronomik bir şekilde büyümüş durumda.

Öyle ki bir önceki kiranın dört katına varan artış talepleri sıradanlaştı. Hal böyle olunca da ev sahipleri ya artış yapmak için veya eski kiracıyı çıkartıp daha yüksek şekilde kiraya vermek için sulh hukuk mahkemelerine başvurmaya başladılar. Bu da ev sahibi kiracı arasında yaşanan tahliye, kira tespit, kira alacağı durumunda davaların tüm davalara oranla çok miktarda artmasına sebep oldu” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da aynı şekilde konu hakkında konuştu. Kiraz, “Bundan 1 - 1,5 yıl önceye kadar kira sözleşmeleri kaynaklı dava yükü % 20 - 30 civarındayken şu an % 50 - 60 civarına çıkmış şekilde. Yani şu ki; her iki davadan birisi kiracı mal sahibi ihtilafı” şeklinde konuşurken, “Bu durum Türkiye’de uzun dava süreçlerine önemli bir şekilde yeni bir uzama daha katıyor. Haziran ve temmuz aylarında başlayan yeni davalara mahkemeler en erken önümüzdeki ocak ayına duruşma günü veriyorlar. Maalesef bu tablo hiç güzel değil. Haliyle ev sahipleri de pişman olmuş durumda” diyerek şu cümlelerini bitirdi.

“DAHA DÜŞÜK KİRA İSTEYECEKLERDİR”

Tüm bunlarla birlikte Ali Güvenç Kiraz “Fahiş kiralarda ödeme gücü çok düştüğü için ev sahipleri ödeyebilecek kiracı arayışına girmiş durumdalar. Tüm bunlardan gerekli dersleri aldılar, daha makul fiyatlar isteyeceklerdir” şeklinde öngörüsünü belirtti.

Yapı Kredi çıldırdı! Başvuran başvuran kişiye 7 bin 500 lira promosyon verecek

Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklisi buraya koşun! Ünlü uzman 1 Ocak’ta ne kadar zam yapılacağını açıkladı

TOKİ kurasında ismi çıkmayanlar dikkat! TOKİ para iadesi nasıl alınır? Bu yolları deneyin