Ekonomi

İşte KKM hesaplarının geldiği korkunç boyut: 1 milyon yatırana yıl sonunda 550 bin dolar faiz!

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat hesaplarının geldiği korkunç boyuta ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Yılmaz, KKM hesaplarında adamına göre muamele yapıldığını ve şu an en büyük sorunun KKM üzerinden verilen yüksek faizler olduğunu savundu. Kur korumalı mevduat hesaplarında son günlerde hem faiz oranlarının hem prim oranlarının artması nedeniyle yatırımcılar yoğun ilgi gösterirken, ekonomistler ve muhalefet cephesinden bazı isimlerin ise önemli uyarıları var

AKP hükümeti seçimler öncesinde döviz kurlarında ani sıçramayı frenlemek amacıyla Merkez Bankası aracılığıyla piyasaları baskılarken, kur korumalı mevduat hesaplarına verilen destekler de devam ediyor. Kur korumalı mevduat hesaplarında son günlerde hem faiz oranlarının hem prim oranlarının artması nedeniyle yatırımcılar yoğun ilgi gösterirken, ekonomistler ve muhalefet cephesinden bazı isimlerin ise önemli uyarıları var.

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, KKM hesaplarında mudilere verilen faiz oranlarının yüksekliğine ve ekonomiye olan maliyetine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. KARAR TV’ye konuşan Bilge Yılmaz, 1 milyon yatırana yıl sonunda 550 bin dolar faiz verildiğine dikkat çekerek şu an asıl sorunlu olan yerin, KKM üzerinden verilen çok yüksek faiz oranları olduğunu savundu.

Bilge Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat üzerinden verilen faizin eşit şekilde dağıtılmadığını ileri sürerek adamına göre muamele yapıldığını, büyük müşterilere çok yüksek faiz oranları verildiğini ileri sürdü.  Yılmaz, dolara yüzde 55 faiz veren dünyada Türkiye’nin dışında başka bir ülkenin bulunmadığını vurgulayarak bunun tamamen iş bilmezlik olduğunu söyledi.

ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLMİYOR

Bilge Yılmaz, enflasyonla mücadele konusunda neden başarılı olunamadığını ise faiz örneği ile aktardı. Mevduat faizinin genelde vade sonunda verildiğine değinen Yılmaz, KKM hesaplarında ise şu an yüzde 40 seviyelerinde olan faiz oranının peşin verildiğini söyledi. Yılmaz’ın aktardığı bilgilere göre, parasını kur korumalı mevduata yatıranlar yüzde 40 faiz oranından hesaplandığında üç ayda bir yüzde 10 getiri sağlıyor. Sonuç olarak mevduat sahibinin eline 1 milyon 100 bin doların geçtiğini kaydeden İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bu paranın tekrar aynı şekilde KKM hesabına yatırılması halinde ise yüzde 10’unun 110 bin dolar yaptığını belirtti. Böylece Yılmaz, bankaların dolar üzerinde garantili şekilde parayı işlettiğini, yani 1 milyon doları bankaya yatıranların eline 1 milyon 460 bin lira geçtiğini ifade etti.

Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu parayı da vade sonunda aldığınız zaman faiziniz şu an peşin ödeme şeklinde olur. Yani bu ne anlama geliyor? Elinize 900 bin geçiyor, siz o parayı işletebilirsiniz. Bu da 900 binin 3 ay içerisinde 1 milyon olması ve yüzde 11,11 faiz demek. Yüzde 11,11’den 4 kere yatırdığınız zaman ise o da yüzde 52 yapıyor. Kısacası; yüzde 40 olarak ilan edilen faiz sonunda yüzde 52 oluyor.  Şu bir gerçek ki, Türkiye'de maalesef enflasyonla mücadele edilmiyor. O yüzden enflasyon bu kadar yüksek seviyelerde.”