İşte Marmaray'ın bitiş tarihi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın bitiş tarihini ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu...
Köstebek adı verilen TBM cihazı ile Kadıköy Ayrılıkçeşme'den açılan 3 bin 75 metrelik tünel Üsküdar'a ulaştı. Tünelin açılması dolayısıyla düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, inşaatın yüklenici firmaları Japon TAESEİ, Nurol ve Gama İnşaat firmalarının yetkililerinin yanı sıra çok sayıda işçi katıldı. Marmaray İnşaatı Ayrılık Çeşme Durağı'na gelen Bakan Yıldırım, buradan küçük tren ile törenin yapılacağı bölgeye geçti. Burada bir süre işçilerle sohbet eden Yıldırım daha sonra inşaat çalışmalarını inceledi. Bakan Yıldırım, daha sonra köstebek adı verilen TBM cihazının önünde yüklenici firma yetkilileri ve işçilerle fotoğraf çektirdi.
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi'nde çalışan tüm işçilere teşükkür ederek konuşmasına başladı. Marmaray Projesi'nin İstanbul'da toplu ulaşımı rahatlatacak bir proje olmasının yanı sıra Asya ile Avrupa'yı, Londra ile Tokyo'yu denizin altından demiryolu ile birbirine bağlayacak bir proje olduğuna dikkat çekti.
Marmaray Projesi dolayısıyla Türkiye ve İstanbul adına heyecan duyduğunu belirten Bakan Yıldırım, Marmaray'ın tamamlanmasının ardından İstanbul'da toplu ulaşımın payının yüzde 7'lerden 28'lere çıkacağını belirtti. Konuşmasında muhalefete gönderme yapan Bakan Yıldırım, "Bugün İstanbul'un sorunlarını konuşanlar şunu bilsinler. Bu ekip yerin altında İstanbul'un sorunlarını sessiz sedasız çözmeye devam ediyor. Onlar için gece gündüz çalışıyor." diye konuştu.
YENİKAPI KAZILARI MARMARAY'IN UZAMASINA YOL AÇTI
Konuşmasının ardından basın menspularının sorularını cevaplayan Bakan Yıldırım, Marmaray inşaatının 2012 yılında tamamlanmasını planladıklarını vurguladı. Gazetecilerin, "Yenikapı'da devam eden arkeolojik çalışmanın Marmaray inşaatına etkisini" sorması üzerine Yıldırım, Marmaray inşaatının ulaşımın yanında İstanbul'a bir çok katkısı olduğunun altını çizdi. Marmaray'ın tarihi İpek Yolu'nun yerin altından birbirine bağlanması ve İstanbul'un tarihi birikimine katkılarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Marmaray kazısı sırasında ortaya çıkan yeni arkeolojik bulgular sayesinde İstanbul'un tarihinin 8 binli yıllara kadar gittiğini belirtti.
"İnşallah arkeologlarımız da kazıyı 8 binli yıllara kadar uzatmaz, yoksa biz projenin sonunu göremeyiz" diye espri yapan Bakan Yıldırım, "Biz şu anda bile 3,5 yıl kaybettik. Ancak arkadaşlarım bana arkeolojik kazıda işin sonuna gelindiğini söylediler. İnşallah bu ayın içinde arkeolojik kazı tamamlanacak." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından tünel inşaatı alanında hazırlanan kokteyle geçildi. Bakan Yıldırım, kokteyl sırasında inşaatı devam ettiren Konsorsiyum'un Japon ortağı TAİSEİ firmasının yetkilileri ile sohbet etti.
KAMERAYI OMUZUNA ALAN YILDIRIM'IN YORUMU: "BEN BUNU BİR HAFTA TAŞISAM FITIĞIM AZAR"
Sohbetin ardından bir süre daha inşaat alanını inceleyen Bakan Yıldırım, basın mensuplarıyla şakalaştı. Bu sırada TRT kamerasını alan Bakan Yıldırım bir süre çekim yaptı. Basın mensuplarının, "Sayın bakanım kamera ağır mı?" sorusu üzerine Bakan Yıldırım, "Gerçekten çok ağırmış. Sizin de ağır işçi olmanız lazım." yorumunu yaptı. Bakan Yıldırım, "Çok ağırmış. Ben bunu bir hafta kullansam bel fıtığım azar." diye espri yaptı. Yıldırım daha sonra basın mensuplarının arasına girerek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bugün