Sektörel

İşte Mehmet Özhaseki'yi rahatsız eden imar planları!

Milliyet Ege Gazetesi köşe yazarı Mustafa Yılmaz bugünkü yazısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yi rahatsız eden imar planlarını kalem aldı. İşte o yazı...

Bu sütunlarda sık sık kentleri betonlaşmaya mahkum eden imar değişiklikleri ile ilgili rahatsızlıkları aktarmaya çalışıyorum.


Meğer Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bu konudan fazlasıyla rahatsızmış.


Özhaseki, geçen hafta gündem olan bir açıklama yaptı. Tüm kötülüklerin belaların imardan geldiğini belirten Özhaseki, şu bilgileri verdi:


“Herkes büyük kentlerin en lüks semtlerinde, sahil kenarlarında kafelerde oturup baktığı zaman, gördüğü manzaralardan rahatsız diye düşünüyorum. Bakanlık olarak bizim görevimiz, düzenleyici fonksiyonu icra etmek, bu konuda imarın temel değişmez yasalarını yazıp ortaya koymak. Sonra da bunu delen, yanlış yapan varsa üzerine gidip onları denetlemek.


Şehirlerimizin çok hızlı gelişmesi, şehir rantlarını da doğurdu. Bu konuda imar planlarında bozulma meydana gelmeye başladı. İmarla ilgili önümüzdeki günlerde düzenlemeler gelecek. Haksız gelişmeleri önlemeye çalışıyoruz. İnsanların canını yakan olayların önlenmesine gayret ediyoruz. İmar yasalarında hazırlığımız var. Birileri kısa kestirme yoldan rant elde etmeyi düşünüyorsa, bu bir tehlikedir. Buna mani olmaya çalışıyoruz.”


***


Konu çok önemli. Sadece bir örnek de bile bunu açıkça görmek mümkün.


Çevre ve Şehircillik Bakanlığı İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planlarını yaptı.


O planlara meslek odaları dava açtı. Dava dilekçesine göre sadece İzmir’de 1400 hektar alan imara açıldı.


Çeşme ve Alaçatı’nın da aralarında bulunduğu pek çok ilçede Birinci Derece SİT, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ya da tarım alanları imara açıldı.


Yeni planlarla Çeşme’de getirilen Çevre Düzeni Planı kullanım kararları 09.08.2011 tarih ve 6216 sayılı koruma kurulu kararı ile tespit edilen Doğal SİTAlanı kararları ile tamamen çelişiyor. Çeşme’de Birinci Derece Doğal SİT kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.


Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan da imara açıldı.


Çeşme Musallah Mahallesi’nde “Ağaçlandırılacak Alan”,  Reisdere Mahallesi’nde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil Alan”, Ilıca Mahallesi’nde  “Makilik  Fundalık Alan” olan 90 hektarlık bölge yapılaşmaya açıldı.


Alaçatı Mahallesi’nin Batısı’nda kalan 93 hektar alana da yine aynı şekilde imar izni verildi.


***


Çiğli’de Egekent Mahallesi’nin kuzeyinde “Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan” olarak belirlenen alana “Kentsel Gelişme Alanı” yapılarak inşaat yapımına olanak sağlandı. Karşıyaka-Doğançay Rekreasyon alanının güneyinde “Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” da betonlaşmaya açıldı.


Gaziemir merkezinin batısında yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki “Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak alan” yapılaşmaya açıldı.


Menemen-Emiralem-Göktepe Mahallesi’nde “tarım alanı” olarak belirlenmiş olan aynı zamanda Gediz Nehri taşkın alanında da kalan bölgede yapılaşma izni verildi.


Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 270 hektarlık “Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” yeni yapılaşmalara açıldı. Kemlapaşa Organize Sanayi Bölgesinin batısında “Doğal ve ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” üstelik 1. ve 3. Derece Arkeolojik SİTAlanı içerisinde kalan 110 hektarlık alan da yapılaşmaya açıldı.


Selçuk’ta Kentsel Gelişme Alanı lekesi doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani Selçuk’da 160 hektar “Tarım Alanı” alanına imar verildi.


Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan 1981 yılında İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarında “Korunacak Tarım Alanı” olarak belirlenmiş ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yapılaşmaya açıldı.


Urla İçmeler’de de tarım alanlarının imarı “kentsel gelişim alanı” ile değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı.


***


Örnekler ve rakamlar Bakan Özhaseki’nin ne kadar haklı olduğunu açıkça gösteriyor.


Milliyet Ege