Sektörel

İşte metroyla değer kazanan konut projeleri!

Büyükşehirler raylı sistem yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Konut alıcılarını cezbetmek isteyen inşaatçılar, yeni projeleri için metro güzergâhlarına odaklanıyor.


Büyükşehirler raylı sistem ağlarıyla tanışırken, ulaşım projelerinin açıklanması en çok gayrimenkul sektörünü etkiliyor. Konut alıcılarını cezbetmek isteyen inşaatçılar, yeni projeleri için metro güzergâhlarına odaklanırken, yatırımcılar raylı projeleri yüksek primin garantisi olarak görüyor. 


Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminin ardından önce çıkan ulaşım yatırımları, büyükşehir belediyesi bütçesinden aslan payını almaya devam ediyor. “Her yerde metro, her yere metro” hedefiyle üç yıldır hızlandırılan raylı sistemle seyahat projeleri vesilesiyle İstanbul’un her iki yakasında yer alan birçok semtte hızlı değer artışları yaşandı. 

Doping etkisi yaratıyor

Anadolu yakasında Üsküdar başta olmak üzere Çekmeköy Ümraniye ve Sancaktepe’deki metro duraklarının bulunduğu mahallelerde konut fiyatları yükselişe geçti. Öte yandan Kartal’dan sonra hizmete açılan Pendik, Tavşantepe gibi hatların yanı sıra gündemde olan Gebze uzantılı hat üzerindeki istasyonlar da değer artışında etkili oluyor. Avrupa yakasında ise geri sayımı devam eden Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı başta olmak üzere tüneller ve tramvay gibi ulaşım alternatiflerine ev sahipliği yapan semtlerde normal artışın yüzde 20 daha üzerinde bir doping etkisi oluşturduğunu söyleyebiliriz. 

Proje fiyatlarını etkiliyor 

2017’in ikinci yarısında yapılacak düzenlemelerle hız kazanacak olan kentsel dönüşüm uygulamalarında rol almak isteyen markalı konut üreticisi firmalar da metro planlaması yapılan semtlere öncelik verecek. Bu semtler arasında Bağcılar, Esenler, Mahmutbey, Süleymaniye, Yenikapı, Levent Sanayi Mahallesi, Ayazağa, Cendere, İkitelli, Kağıthane, Avcılar Tahtakale, Beykoz, Kartal, Acıbadem, Göztepe, Yenisahra başı çekiyor. Firmalar, merkeze rahat ulaşım alternatiflerinin yanı sıra hak sahipleri ile yeni alıcıların da ulaşabileceği fiyatlarla üretecekleri dönüşüm projelerine öncelik verecek. 

Yüzde 20  etkisi var

İstanbul’da, yıllar önce hizmete giren Aksaray – Atatürk Havalimanı ve Taksim – Levent hatlarının ardından zamanla açılan yeni istasyonlar, metrobüs hattı, tüneller ve köprüler, yükselen fiyatlarla metronun gayrimenkul pazarındaki etkisini ortaya koydu. Ulaşım yatırımlarının planlanmasından hizmete başlanması aşamasına kadar geçen sürede en az yüzde 20’lik bir artış söz konusu oldu.

Raylı projeler

Anadolu Yakası

- Kaynarca - Tuzla Tersane Metro Hattı    2017

- Çekmeköy - Taşdelen Metro Hattı    2018

- İçerenköy - Bostancı Metro Hattı    2019 

- Çekmeköy -Sultanbeyli  Metro Hattı    2019 

- Sultanbeyli - Sabiha Gökçen Hattı    2020

- Göztepe -Ümraniye Metro Hattı     2020 

- Kadıköy -  Sultanbeyli Metro Hattı    2023 

- Beykoz Teleferik Hattı    2025

- Ataşehir - Ümraniye Havaray Hattı    2026 

- Sabiha Gökçen - Tuzla Hattı    2028 

- Üsküdar - Beykoz Raylı Sistem Hattı    2028 

- Kartal - D 100 Havaray Hattı    2030 

- Sabiha Gökçen - Formula Havaray    2030

- Maltepe - Başıbüyük Havaray Hattı    2030 

- Mecidiyeköy -Çamlıca Teleferik Hattı    2015 

- Gayrettepe - Söğütlüçeşme Hattı    2028 

- Zeytinburnu - Kadıköy Metro Hattı    2030 

BAŞKENTRAY HAMLESİ

 Mevcut demiryolu hattının yenilenmesi ve standardının yükseltilmesini kapsayan Başkentray Projesi, başkentteki şehir içi ulaşımını rahatlatacak. Ulaştırma Bakanlığı, banliyö hattını metro standardına getirmenin yanı sıra, tüm hemzemin geçitleri kaldırmayı, yüksek hızlı tren (YHT) ile şehir içindeki mevcut metro sistemlerini entegre hale getirmeyi planlıyor. Ayrıca Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren projeleri de başkente olan ulaşıma büyük katlı sağlayacak. Bu çerçevede Batıkent, Kurtuluş, Maltepe, Keçiören, Ulus, Yenişehir, Sincan bölgelerindeki gayrimenkuller daha da değerlenecek. Keçiören metrosu 27 kilometrelik ilave ile Çubuk'a kadar uzatılıyor. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi’nden Kızılay Meydanı’na kadar 3,5 kilometre daha ilave hat yapılacak. 

İzmir'e hafif raylı sistem

Türkiye'nin en büyük kent içi ulaşım ağına ev sahipliği yapan İzmir'de, Bornova Evka 3- Fahrettin Altay arasında yer alan 17 istasyonlu metro hafif raylı sistemi  7,2 kilometre uzatılacak. Metro hattı, Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Siteler, Kaymakamlık durakları eklenerek 7,2 kilometre daha uzayacak. İşletmeye 2020 yılında alınmasını hedeflenen hat tamamlandığında İzmir Metrosu Evka-3 ile Narlıdere Kaymakamlık arasında 19 kilometre hat uzunluğuna ulaşacak. 

Konya da 'metro' dedi 

Geçen yıl, hızla büyüyen şehirlerimizden Konya için de yeni metro hattı planı devreye girdi. Toplam 45 kilometre olacak Konya metrosunda ring hattı 20.7 km uzunluğunda inşa edilecek. Ring hattı, Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüsünden başlayıp Meram Belediyesi önünde son bulacak. 

Avrupa Yakası

- Başakşehir - Kayaşehir Metro Hattı    2018

- Başakşehir - Kayaşehir - Tramvay    2018 

-  3. Havalimanı Raylı Sistem Hattı    2019 

- Bağcılar - Küçükçekmece Metro Hattı    2019 

- Mahmutbey - Bahçeşehir Metro Hattı    2019

- Gayrettepe -3. Havalimanı Metro Hattı    2020 

- Halkalı -Çatalca Raylı Sistem Hattı    2020 

- Sultangazi - Arnavutköy Metro Hattı    2020

-  Edirnekapı - Gayrettepe Metro Hattı    2023 

- Rumeli - Aşiyan Sahil Teleferik Hattı    2023 

- Beyoğlu - Şişli Havaray Hattı    2026 

- Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı    2026 

- Şirinevler - Mahmutbey Tramvay    2026

- Şişhane - Kabataş Raylı Sistem Hattı    2028 

- Esenyurt -  Avcılar Raylı Sistem Hattı    2028 

- Büyükçekmece - Esenyurt Metro Hattı    2028 

- TÜYAP- Silivri Raylı Sistem Hattı    2028

- Beşiktaş - Sarıyer  Metro Hattı    2028

- Hacıosman - Çayırbaşı Metro Hattı    2028 

- Eyüp - Miniatürk Teleferik Hattı    2023 

- Sefaköy - Havalimanı Havaray Hattı    2030

- 4. Levent - Levent Havaray Hattı    2030 

- Ortaköy’den Sarıyer sahil hattı boyunca metro yapılacak. 

Kabataş Transfer Merkezi   

Raylı sistem, deniz ve karayolu ulaşımı 83 bin metrekarelik alanın yayalaştırılmasıyla ve bir meydanla  bütünleşiyor. Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Alibeyköy üzerinden Mahmutbey’e oradan da İkitelli, Bahçeşehir, Esenyurt'a kadar uzanacak metro hatları Kabataş'ta entegre olacak. Mahmutbey Metrosu Kabataş'tan Karaköy ve Unkapanı Köprüsü'ne kadar uzatılacak. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafiğin de yere alınacağı projenin çalışmaları devam ediyor. 

Boğaz Yaya Geçişi 

Üsküdar ile Kabataş'ı denizin altından birbirine bağlayacak iki kilometrelik proje denizin 20 metre altından geçecek iki katlı tünel inşa edilecek ve bunun üst katını yayalar ve bisikletliler kullanacak. 2019’da açılacak olan tünelin alt katı ise lastik tekerlekli elektrikli araç trafiğine tahsis edilecek. 

YENİ METRO HATLARI 

Yeni metro projeleri ile İstanbul’da Adalar hariç raylı sistemin gitmediği ilçe kalmayacak Bu ilçeler arasında en şanslı olanları ise Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bağcılar, Beykoz, Üsküdar, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Sultanbeyli, Başakşehir şeklinde sıralayabiliriz. 

Haliç-Unkapanı Tüp Geçit Projesi 

Unkapanı karayolu tünel geçiş projesi ile tarihi yarımada Unkapanı üzerinden Şişhane, Kasımpaşa, Karaköy güzergâhına bağlanarak kara ulaşımı tamamen su altında kurulacak bir tünel köprü ile sağlanacak. 




Mehmet Canıtatlı/Güneş