Ekonomi

İşte milyonları ilgilendiren hesap! Asgari ücretten kimler etkilenecek?

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına çevrildi. Asgari ücretle ilgili merak edilen soruların yanıtları haberimizde. Peki 2023 yılında işsizlik maaşı değişecek mi?  Asgari ücret neleri değiştirecek? Kıdem tazminatı değişecek mi? Sabırsızlıkla ücretin belirlenmesi beklenirken kimlerin nasıl etkileneceği de insanların gündemi arasında

Sendikalar tekliflerini işçi ve işveren arasında uzlaşı yolu ile halletmeye çalışırken yeni yıla hangi rakamlarla girilecek tüm Türkiye tarafından merak ediliyor. Sabırsızlıkla ücretin belirlenmesi beklenirken kimlerin nasıl etkileneceği de insanların gündemi arasında. İşçi ve işveren arasındaki pazarlıktan çıkacak sonuç için ise bu toplantıda neticeye ulaşılması bekleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ

Mevcut olarak işsizlik maaşı en düşük 2 bin 568 lira, en yüksek de 5 bin 137 lira olarak ücretlendiriliyor.  İşsizlik maaşından yüzde 0.00759 oranında da damga vergisi ile açıklanacak 2023 asgari ücretine göre işsizlik maaşları da netleşmiş olacak.

 YAŞLILIK MAAŞI (65 YAŞ MAAŞI) ARTACAK MI?

1296 TL olarak belirlenen sonra temmuz ayında yapılan ara zamla 1.684 TL’ye çıkan yaşlılık maaşı da . Yeni asgari ücret zammı ile birlikte yeni zam oranına göre uyarlanacak.

ENGELLİ MAAŞI ZAMLANACAK MI?

2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak ödeniyordu. Asgari ücretin artması ile bu oranlar değişecek.

STAJYER MAAŞLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Okullardan işletmelere ve şirketlere staj için giden öğrencilere ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretten etkilenecek.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMELERİ ZAMLANACAK!

Emekli olmak isteyen fakat prim gün sayısı az olanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı ile çıkacak.

GSS PRİMİ ARTACAK

Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primleri devlet tarafından karşılanırken, geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor.

KIDEM TAZMİNATI YÜKSELECEK Mİ?

Asgari ücretli bir çalışan 1 yıllık çalışmasının karşılığında 6.471,00 TL lira kıdem tazminatı hak ediyordu. Yeni asgari ücretle birlikte bu ücrette  yükselecek.

RAPOR ÜCRETLERİ ARTIYOR MU?

Asgari ücretliler ayakta gördükleri tedavi için günlük 144.5 lira, yatarak gördükleri tedavi için ise 108.42 lira günlük rapor parası alıyordu. 2023 yılı için asgari ücrete gelecek zam oranı kadar bu fiyatlarda da yükselme olacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ YÜKSELECEK

2022’de isteğe bağlı sigorta primi taban fiyat 2 bin 81 lira olarak belirlenen primler tavan olarak ise 15 bin 611 lira olarak belirlenmişti. Bu rakamlar da asgari ücrete gelecek zam oranında artacak.

Asgari ücret 2023 toplantısından ilk rakam çıktı! Bu rakamın altında masaya oturulmayacak! Tam 9 bin TL...

Migros'ta 5 kg şeker 107 TL, 2 kg un 24 TL, 4 kilo ayçiçek yağı 119 TL! Yetişen kapıyor! 20 Aralık 2022 fiyat listesi

Ayçiçek yağında indirim fişeği patladı! A101, Migros, Carrefoursa peş peşe duyurdu! 20 Aralık 2022 fiyat listesi...