Ekonomi

İşte Polonya’nın ilk yüksek hızlı tramvay hattını yapacak O Türk firması!

Polonya’nın en büyük kentlerinden biri olan Krakow’un tramvay projesini Türk firması üstlendi. Projenin finansmanı ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD). Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden Gülermak, Polonya’nın en büyük kentlerinden biri olan Krakow’un tramvay projesini üstlendi

Gülermak İnşaat’ın, Polonya’da yapacağı tramvay hattının finansmanı EBRD. Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden Gülermak, Polonya’nın en büyük kentlerinden biri olan Krakow’un tramvay projesini üstlendi. Gülermak’ın üstlendiği projeyi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) finanse edecek.

EBRD’nin internet sitesine göre, kamu-özel ortaklığı projesi olarak geçen inşa çalışması toplamda 824 milyon Polonya Zlotisi’ne (yaklaşık 176 milyon euroya) mal olacak. EBRD, projenin 3’te 1’lik kısmı olan 54 milyon euroluk bölümünü karşılayacak.

4’üncü fazı yapılacak olan yüksek hızlı tramvay ağının geri kalan kısmı olan 122 milyon euroluk bölümünü ise Avrupa Yatırım Bankası ve Polonyalı bir ticari banka tarafından ortaklaşa karşılanacak. Polonya’nın tarihi ve büyük kenti Krakow’da yapılacak yüksek hızlı tramvay projesi, 4.5 kilometrelik bir hat uzunluğuna sahip olacak. 900 metrelik yeni bir tüneli ve ilgili altyapının iyileştirilmesini kapsayan çalışmada, saatte kırktan fazla ek tramvay yolculuğu yapılabilecek.

İşte Polonya’nın ilk tramvay hattını yapacak O Türk firması! Gurur duyuyoruz!

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, EBRD Avrupa Altyapı Direktörü Susan Goeransson proje ve finansmanı konusunda yaptığı açıklamada, Krakow’un ulaşımını daha yeşil hale getirme çabalarını desteklemekten gurur duyduklarını söyledi. Kent halkının merakla beklediği projenin Krakow’un tramvay ağını daha hızlı ve kullanışlı hale getirerek daha fazla insanı araba yerine tramvay kullanmaya teşvik edeceğini ifade eden Goeransson, ilgili altyapının yayalara ve bisikletlilere de hizmet vereceğini kaydetti. Proje, Krakow’un ilk PPP çalışması olacak.

Gülermak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz ise Krakow tramvay projesinin, Polonya’daki kamu-özel ortaklığı (PPP) pazarının gelişiminde öncü bir proje olduğuna vurgu yaptı. Tramvay alanında Polonya’nın ilk yatırımı olan projeyi de Gülermak Grubu olarak temsil ettiklerine değinen Güleryüz, “EBRD, projeye önemli bir deneyim katıyor ve ayrıca tüm paydaşlara yeşil ekonomi geçişine öncelik vermeleri için rehberlik ediyor. Projede EBRD ile çalışmaktan da gurur duyuyoruz” dedi.