Ekonomi

İşte Ramazan Bayramı’nda çalışanların hakları! Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışan fazla mesai alacak mı?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, çalışanlar da üç günlük bayram tatilini iple çekiyor. Bayramda çalışmak zorunda olanlar ise haklarını merak ediyor. Peki, köprü izni nedir? Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışanlar da fazla mesai ücreti alacak mı? Detaylar haberimizde….Bayramın ikinci ve üçüncü günleri ise hafta sonlarına denk geliyor

Ramazan Bayramı 21 Nisan Cuma günü başlıyor. Bayramın ikinci ve üçüncü günleri ise hafta sonlarına denk geliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanların bir kısmı bayram izinlerini yıllık izin ile birleştirip tatil planları yaparken, bayramda çalışmak zorunda olanlar ise fazla mesai ücreti alacak.

Peki, bayram öncesi veya 20 Nisan Perşembe günü izne çıkmayı planlayanların hakları neler? Bayramda çalışanlar ne kadar ücret alacak? İşte Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, köşe yazısında bütün bu soruların yanıtlarını paylaştı.

KÖPRÜ İZNİ HAKKI

Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan ile 23 Nisan tarihleri arasında kutlanacak. 20 Nisan Perşembe günü ise arife günü olduğu için kamu kuruluşları ve çoğu özel sektör kuruluşu yarım gün mesai yapacak. Bülbül, arife gününden itibaren izin kullanılmak istenmesi halinde işverenlerin memleketlerine gidecek veya dönecek çalışanları için ‘köprü izin’ kullandırabileceğinin altını çizerken, böylece bayram trafiği kalabalığının oluşmasının engellenebileceğini ifade etti.

TELAFİ ÇALIŞMASI NEDİR?

Bayram öncesi veya sonrasında kullanılacak ‘köprü izin’lerinin ise bayramdan sonraki iki ay içerisinde telafi edilebileceğini kaydeden Bülbül, ayrıca İş Kanunu’nda yer alan telafi çalışmasına dikkat çekti. Yasal düzenlemeye göre, işverenler resmi tatillerden önce veya sonra işyerlerini tatil ederek çalışanlarına izin verebiliyor. Yani arife günü yarım gün, 24 Nisan Pazartesi günü ile başlayan haftada ise pazartesi, Salı ve Çarşamba günlerinin tamamını tatil ederek daha sonrası için telafi çalıştırması yaptırma hakkına sahip bulunuyor. Ancak Bülbül, telafi çalışmasının da günde 3 saatten fazla yaptırılamayacağına dikkat çekti.

ARİFE GÜNÜ MESAİ ÜCRETİ VAR MI?

Çalışanların en fazla merak ettiği konulardan birisi de arife gününde çalışılması halinde fazla mesai ücreti ödenip ödenmeyeceği. Bülbül, bu konuda yanlış bir algı olduğuna işaret ederek mesai ücretinin ödenmesi için fazla mesai yapılıp yapılmadığına öncelikle bakıldığını kaydetti. Yani işçinin haftalık izninden sonraki günleri kapsayan çalışmaları 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılarak fazla mesai ücreti ödenip ödenmeyeceğine karar veriliyor. Buna göre eğer işçi 45 saatin üzerinde çalışmış ise Arife günündeki çalışmasından dolayı fazla mesai ücreti almaya hak kazanıyor.

FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADAR?

Bayramda çalışacak olanlar fazla mesai ücretlerinin ne kadar olduğunu da merak ediyor. Bu konuya bir örnekle açıklık getiren Bülbül, haftalık iznini pazar günü kullananların Ramazan Bayramı boyunca çalışmadığı bayram günlerinde 1 günlük, bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışması halinde ise  2’şer günlük fazla mesai ücreti alacağını belirtti. Bayramın pazara denk gelen üçüncü gününde çalışanlar ise o gün için 2.5 günlük ücrete hak kazanacak.  Bayram boyunca hiç çalışmayanların ise aylık ücretlerini tam olarak alacağını ifade eden Bülbül, bayram tatilinin 20 Nisan Perşembe günü saat 13.00'dan itibaren başladığına işaret ederek saat 13.00'dan sonra yapılan çalışmalarda ise çalışanlara yarım günlük ilave ücret ödenmesi gerektiğinin altını çizdi.