Sektörel

İşte semtlerin inşasında önemli rol oynayan 12 inşaat firması!

İstanbul'un inşaat sektöründeki gelişimine bakarsak, her semtin uzmanı olarak kabul edebilecek şirketleri görebiliriz. İşte semtlerin inşasında önemli rol oynayan 12 inşaat firması ve en çok proje ürettikleri yerler...

Türk müteahhitlerin 1980'li yıllarda mahalle arasında yap-satçılıkla başlayan inşaat çalışmaları bugün markalı projelerle devam ediyor. 1980'li yıllarda mahalle aralarında tek tek binalar yapan müteahhitler, 1990'larda Bağdat Caddesi'nden Nişantaşı'na, Yeşilköy'den Florya'ya kadar şimdinin popüler semtlerinin yaratılmasında aktif rol aldılar. Köklü inşaat firmalarından bazıları belli bölgelerde uzmanlaştı ve pek çok projesini aynı bölgede inşa etti. 


Bugün İstinye denildiğinde Seba İnşaat'ın ağırlığı hissediliyor. Bölgedeki gecekondulaşmayı ıslah ederek arazi geliştiren şirket, İstinye'de bine yakın konut inşaatı ile açık ara en büyük konut stokunu üretti. Bahçeşehir'in oluşmasına büyük katkı sağlayan ilk hamle, Süzer Ailesi'nin çiftliğinde Emlak Konut'un projesini hayata geçiren Mesa-Nurol'dan gelmişti. Nişantaşı'nın yenilenmesinde en büyük rolü Keten İnşaat oynadı. İstanbul'un en pahalı semtlerinden biri olan Bağdat Caddesi ise Aydoğan İnşaat'tan Tavukçuoğlu'na kadar butik proje üreten müteahhitlerin projeleriyle bugünkü kimliğini kazanmış durumda. 


İnşaat şirketleri İstanbul'a yeni semtler kazandırmaya veya var olan semtleri dönüştürmeye bugün de devam ediyor. Bunlar içinde özellikle geçmişte Bağdat Caddesi'ni ortaya çıkaran şirketlerin bugün de bu bölgede dönüşüm yapmaları dikkat çekiyor. 


İSTİNYE'Yİ DÖNÜŞTÜRDÜ

 İstanbul'un merkezinde yer almasına karşın gecekondu yapılaşmasıyla bilinen İstinye'nin lüks konutlarla tanışıp kabuk değiştirmesinde Seba İnşaat'ın büyük katkısı bulunuyor. İstinye'de Seba Royal Konutları, Seba Vadi Konutları ve Seba Dream gibi projelerle 2005 yılından bu yana projeler geliştiren Seba İnşaat, bölgenin bugünkü kimliğine kavuşmasını sağladı. Seba'nın bölgede geliştirdiği projelerindeki toplam konut sayısı bine yaklaşıyor. 





Seba İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Nedim Keçeli, İstinye'de gecekonduları dönüştürerek ürettikleri lüks projelerle dönüşümde öncü olduklarını söylüyor. Derbent'te 60 dönüm üzerinde gecekondu dönüşüm çalışmalarına devam ettiklerini belirten Keçeli, önümüzdeki dönemde Ayazağa bölgesine yoğunlaşıp sanayiden dönüşüm yapacaklarını vurguluyor. 



 


BAHÇEŞEHİR'İN TEMELİNİ ATTI 

Bahçeşehir'in temeli, bu bölgede Emlak Konut'un ilk projesini hayata geçiren Mesa-Nurol tarafından atılmıştı. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 55 yılı aşan inşaat tecrübeleri ile Bahçeşehir'den Göktürk'e kadar İstanbul'a yeni semtler katmanın gururunu yaşadıklarını söylüyor. Mesa olarak gittikleri bölgelere değer kattıklarını ifade eden Boysanoğlu, günümüzde Büyükçekmece Sırtköy ile Kartal'da ürettikleri projelerle bu bölgelere de değer kattıklarını vurguluyor. 





İstanbul'un Şanzelize Caddesi (Champs-Elysees) olarak anılan Nişantaşı'nda 30 yıldan bu yana projeler üreten Keten İnşaat, semtin bugünkü kimliğine kavuşmasında aktif rol aldı. ikinci kuşağın yönetime geçmesiyle kabuk değiştiren şirket bugün Keten Grup olarak yoluna devam ediyor. Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, bugün Cihangir, Etiler ve Bomonti'ye dönüşümle değer katıp modern yapılar ürettiklerini söylüyor. 


CADDEYE DEĞER KATANLAR 

İstanbul'un en pahalı semtlerinden biri olan Bağdat Caddesi, Aydoğan İnşaat'tan Tavukçuoğlu Gayrimenkul'e kadar butik proje üreten müteahhitlerin projeleriyle bugünkü kimliğini kazanmış durumda. Bu bölgede ilk konudan yapan bu şirketler, günümüzde de Bağdat Caddesi'nin yenilenmesinde aktif rol alıyorlar. Bağdat Caddesi'nde 55 yıl önce konut üretmeye başlayan Sadıkoğlu İnşaat, 200'ün üzerinde bina ve bu binaların toplamında 3 bin 500'e yakın daire inşa etti. Sadıkoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Sadıkoğlu, ilk konut projelerini 1961 yılında Faruk Ayanoğlu Caddesi'nde hayata geçirdiklerini ve aynı binayı 1995 yılında yıkıp ikinci kez imar ettiklerini söylüyor. 1960'lı ve 1970'li yıllarda kırsal alandan şehre göçün hızlanmasıyla İstanbul nüfusunun çok hızlı bir şekilde artmaya başladığını hatırlatan Sadıkoğlu, bu nüfus artışından en çok etkilenen bölgenin Kadıköy olduğunu, kendilerinin de artan talebe yönelik konut ürettiklerini vurguluyor. 


ÜÇÜNCÜ KUŞAK DEVREDE 

Bağdat Caddesi'nin semt haline gelmesinde öne çıkan şirketlerin bazılarında bugün üçüncü kuşak devrede. Bu şirketlerden Tavukçuoğlu, Kadıköy ve Bağdat Caddesi civarında 50 yıldan bu yana 100'ün üzerinde proje üretti. Tavukçuoğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Emir Tavukçuoğlu, inşaat teknolojilerini ve estetik trendleri geliştirdikleri gayrimenkul projelerine uygularken, Kadıköy ve Bağdat Caddesi'nin kendine has yeşil dokusunu korumaya özen gösterdiklerini söylüyor. Geçmişte Bağdat Caddesi'de projeler üreten Merttaş Yapı ise bugün bölgenin çok pahalı hale gelmesinden dolayı dümeni Kartal, Maltepe ve Tuzla'ya çevirmiş vaziyette. Arsa maliyetlerinin yüzde 75-80'lere gelmesi nedeniyle daire fiyatlarının alım gücünün üzerine çıktığına dikkat çeken Merttaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Zikrullah Turan, "Bu nedenle Anadolu Yakası'nda konut stoku çoğaldı, satışlar yavaşladı. Bu durumu göz önüne alarak beyaz yakalıların ve gençlerin tercih ettiği Kartal, Maltepe ve özellikle Tuzla bölgelerinde konut yapmak için görüşüyoruz" diyor. 





İŞ MERKEZLERİ DE ÜRETTİ 

Fenerbahçe, Göztepe, Suadiye, Erenköy gibi Bağdat Caddesi'nin öne çıkan lokasyonlarında 30 yıldan bu yana konut üreten Aydoğan İnşaat, Kadıköy'de konut projelerinin yanı sıra iş merkezi projeleri de yaptı. Bağdat Caddesi'nde 100 bin metrekarelik bir inşaat alanında 50'nin üzerinde konut projesi geliştirdiklerini belirten Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, "Bağdat Caddesi'nde devam eden projelerimizin yanı sıra, Kartal, Maltepe ve Tuzla'ya odaklandık. Aydoğanpark Tuzla projemizle büyük ses getirdik" diyor. Aydoğan, Bağdat Caddesi'nin marka kimliğini oluştururken gösterdikleri özeni konut inşa ettikleri diğer semtlere de taşıdıklarını söylüyor. 


Kim hangi semtte en büyük adımı attı? 


1- KETEN GRUP

30 yıl önce Nişantaşı'nda apartmanlar üretmeye başlayan şirket bugün aynı bölgede dönüşüme imza atarken Nişantaşı'nın mimarı olarak anılıyor. Bugün Nişantaşı, Etiler, Cihangir gibi semtlerde butik projeler üretiyor. Bomonti'de Organik Kimya Fabrikası'nı alarak Bakır Palas'ı, ardından da Topkim İlaç Fabrikası'nı alarak Kuzey Bomonti projesini geliştirdi. 


2- SEBA İNŞAAT 

İstinye denildiğinde ilk akla gelen inşaat şirketi. Seba Royal Konutları, Seba Vadi Konutları, Seba Vista, Seba Dream projelerini üreterek İstinye'nin dönüşümünde etkin rol aldı. İstinye'nin fabrika ve gecekonduların bölgesi kimliğinden sıyrılıp lüks konutların yükseldiği bir bölge haline gelmesini sağladı. Bölgede bine yakın konut üretti. 


3- TAVUKÇUOĞLU GAYRİMENKUL 

Belki ulusal bir marka değil ama Bağdat Caddesi'nde oturanların yakından tanıdığı, konutları ile prestij unsuru olan bir marka oldu. 50 yıldan bu yana özellikle Bağdat Caddesi ve civarında gayrimenkul projeleri geliştiren şirket, 100'ün üzerinde projeye imza attı. Bağdat Caddesi'nin en eski gayrimenkul üreticilerinden biri olarak caddenin bugünkü kimliğine kavuşmasında etkin rol aldı. 


4- SADIKOĞLU İNŞAAT 

55 yıldır Bağdat Caddesi ve civarında 200'ün üzerinde inşaatta 3 bin 500'ün üzerinde konut yaptı. Cadde ile özdeşleşen, prestijli bir marka niteliğinde. Şirket, günümüzde bölgede daha önce kendi inşa ettiği binaların da aralarında yer aldığı binaları yenileyerek dönüşüm yapıyor. 


5- AYDOĞAN İNŞAAT  

Bağdat Caddesi'nde 1987 yılından beri inşaatlar yapan Aydoğan inşaat, caddenin müteahhiti olarak anılıyor. Fenerbahçe, Göztepe, Suadiye, Erenköy gibi Bağdat Caddesi'nin en gözde lokasyonlarında yaptığı prestijli konut projeleriyle tanınıyor. Kadıköy'de iş merkezi projelerinde de yer alan şirket, caddede 100 bin metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde 50'nin üzerinde konut projesi geliştirdi. 


6- MESA 

İnşaat sektörünün 47 yıllık markası Mesa, 80 binin üzerinde konut yaptı. Bahçeşehir'in kurulumunda aktif rol alan şirket projeleriyle bu bölgeyle özdeşleşti. Zamanla dikkatleri Göktürk'e çeken projeler de üretti. 


7- AĞAOĞLU 

İnşaat sektöründe 35 yıldan bu yana faaliyet gösteren ve 30 binin üzerinde konut yapan Ağaoğlu, Ataşehir'de geliştirdiği Andromeda Gold, My T ovverland, My Newwork gibi projelerle bu semtin mimarı olarak anılıyor. 


8- AŞÇIOĞLU

48 yıldan bu yana inşaat sektöründe var olan şirket, Mecidiyeköy'den Fulya'ya kadar birçok semtte iş merkezleri yaptı. Bugün Aşçıoğlu denildiğinde Selenium markası ve Fulya akıllara geliyor. Beşiktaş'ın mütevazı semti Fulya, Aşçıoğlu ile öne çıktı. 


9- DAPYAPI  

Maltepe'de ürettiği Burgu Kule, Dalga Kule ve Adam Kule gibi projelerle Maltepe ile Dap Yapı adının birlikte anılmasını sağladı. 


10- SUR YAPI 

Sultanbeyli ve Sancaktepe denildiğinde ilk akla gelen marka. İdilia, ilkbahar gibi projeleri ile Sultanbeyli'nin, Aydın örme Fabrikası'nın yerinde yükselen Adapark projesi ile Sancaktepe'nin yeni kimliğine kavuşmasında etkin rol aldı. Bölgenin gecekondu semti algısını, beyaz yakalıya hitap eden konutlarla değiştirdi. 


11- ARTAŞ İNŞAAT 

Avrupa Konutları markası ile toplu konut mekanı Halkalı'da proje üreterek bölgenin Atakent Mahallesi'ne evrilme sürecinin mimarı oldu. Aynı bölgede bugün büyük çaplı beşinci projesini üretiyor. TEM Yolu'nda geliştirdiği projelerle de TEM'in markalı konut üssü olmasına öncülük etti. 


12- ÖZYURTLAR 

Esenyurt'ta N markası ile konutlar üretti. Aynı bölgede iş merkezleri de inşa etti. Bugün Esenyurt denilince ilk akla gelen marka Özyurtlar olurken, inşaat sektörünün devlerinin ilgisinin bölgeye çekilmesinde şirketin katkıları yadsınamaz.


Ekonomist