Ekonomi

İşte son çeyrekte gram altının çıkacağı fiyat. Okumadan altın almayın

Analistler gram altının yılın son çeyreğinde yükseleceği fiyatı açıklarken ABD maden üreticileri de ons altın için fiyat verdi. Altında alım fırsatı ne zaman, yıl sonunda altın fiyatı ne olacak? İşte detaylar ve uzman görüşleri... Tahvil ve dolardaki yükseliş metal performansını ise baskılamaya devam ediyor

Amerikan Merkez Bankası Fed'in agresif şahin tutumunun devamının geleceği beklentisi hisse senedi piyasalarını baskılarken, ABD Hazine tahvil getirilerin ve dolar endeksini yükseltmeye devam ediyor. Tahvil ve dolardaki yükseliş metal performansını ise baskılamaya devam ediyor.

Dünya Gazetesi'ndeki habere göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seferberlik açıklamaları sonrası bir miktar yükseliş gösterse de Fed'in faiz artırımı sonrası yeniden değer kaybı yaşayan ons altın 1.656 dolara kadar geri çekildikten sonra dün 1.660 doların üzerinde alıcı buldu. Analistler bir süre altının 1.660-1.680 dolar bandında seyretmesini bekliyor.

Amerikan Merkez Bankası Fed, politika faizini yüzde 3.00 – 3.25 aralığına çekerek, 1980'li yıllardaki Paul Volcker döneminden beri en agresif sıkılaşma döngüsüne girdi. Fed’in açıkladığı ekonomik projeksiyonlarda faizlerin uzun bir süre yüksek kalması da öngörülüyor.

2022 sonunda Fed'in fon faizi ortalama yüzde 4.4 seviyesinde olması bekleniyor. Fed'in altı üyesi noktasal grafikte yüzde 4.4 - yüzde 4.9 arasında oy kullanmış. Bu tutum öngörülerin de ötesinde. 2023 yılı ortalaması ise yüzde 4.6 olarak açıklandı. Bu durum doların güçlü olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Analistlere göre güçlü dolar nedeniyle altın 1.660/1.680 dolar arasında hareket etmeye devam edecek. Beklentilere göre, mevcut trendde 1.660 doların kırılması düşüşü daha da derinleştirebilir. Burada 1.648 doların önemli bir destek olduğuna dikkat çekiliyor. Altında anlamlı yükseliş için ise 1.690 doların üzerinde hareket gerekiyor. Bu seviyenin aşılmasında 1.705 dolar direnç noktası olarak karşımıza çıkarıyor.

Gram altında yükseliş beklentisi sürüyor

 

Rusya ile Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalar ve  980.25 TL seviyesinden alınan desteğin etkisiyle gram altında yükseliş kaydedildi. Uzmanlara göre gram altında yükselişlerde 1.008 TL direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 980.25 seviyesi daha altındaki fiyatlamalarda ise 968 ve 953.50 destek oluşturacak. Analistlere göre uzun vadede altında alım fırsatı var. Değerli metal uzmanı yılın son çeyreğinde gramda 1.250 lira ve üzerinde yeni rekorlar beklentisi içinde olduklarını ifade ediyorlar.

Madenciler yılsonunda 1.800 dolar bekliyor

Altın madeni şirketlerinin yöneticileri, son 10 yılın en şahin faiz artırımları ile karşı karşıya kalınsa da altına ilginin devam edeceğini düşünüyor. Denver Altın Forumu'na katılan 10 maden şirketinin yöneticisi ile yapılan anket yılsonunu kadar ons altın fiyatının 1806,10 dolar seviyesine ulaşmasını bekliyor. Dünya Altın Konseyi Başkanı Joseph Cavatoni de forumda yaptığı konuşmada, "Merkez bankalarının da aralarında olduğu yatırımcıların altın alımı ile ilgilenmeye devam ettikleri görmeyi sürdüreceksiniz. Jeopolitik riskler altını yatırımcıların akıllarında ön sırada tutmaya devam ediyor" diye konuştu.

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 23 Eylül Cuma 22 ayar bilezik kaç TL?

Altın fiyatlarında 1980'den bu yana ilk kez böylesi görülüyor... Uzmanlar rekor rakamı açıkladı

Gümüş fiyatları kaç lira? Gümüş bugün ne kadar? 23 Eylül 2022 gümüş fiyatları