Ekonomi

İşte Tahıl koridoru’nda Türkiye’ye gelen yük miktarı

Türkiye’nin öncülüğünde yapılan ‘tahıl koridoru’ anlaşması kapsamında taşınan yük miktarı açıklanırken, Türkiye’ye gelen tahıl miktarı da belli oldu. Peki Ağustos ayından bu güne limanlarımıza ne kadar tahıl geldi?Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle duran tahıl sevkiyatını yeniden başlatmak amacıyla Türkiye’nin öncülüğünde yapılan ‘tahıl koridoru’ anlaşması kapsamında taşınan yük miktarı açıklanırken, Türkiye’ye gelen tahıl miktarı da belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil karaismailoğlu, ‘tahıl koridoru’ anlaşması ile Türkiye’ye getirilen yük miktarını açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle duran tahıl sevkiyatını yeniden başlatmak amacıyla Türkiye’nin öncülüğünde yapılan ‘tahıl koridoru’ anlaşması kapsamında taşınan yük miktarı açıklanırken, Türkiye’ye gelen tahıl miktarı da belli oldu.

Bu yılın şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla duran tahıl sevkiyatını, ağustos ayında yapılan anlaşmayla yeniden başlamıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu süre zarfında Ukrayna’dan taşınan yük miktarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Karaismailoğlu, anlaşmanın ardından Ağustos ayında başlayan sevkiyatta, 25 aralık tarihine kadar 585 gemiyle toplam 15 milyon 80 bin tonu aşkın yük taşındığını bildirdi.

 

 

Savaş sonrası en önemli tahıl üreticisi ülkelerden olan Ukrayna’dan yapılan sevkiyatın durduğunu ve dünya genelinde büyük bir tahıl krizi yaşandığını hatırlatan Karaismailoğlu, bunun önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yoğun bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü hatırlattı.

Söz konusu çabaların önemli bir netice verdiğini ve tahıl sevkiyatının başladığını anımsatan Karaismailoğlu, 1 Ağustos-25 Aralık tarihleri arasında toplam 585 geminin Ukrayna'nın Odesa, Chornomorsk ve Yuzhne şehirlerindeki limanlardan yüklü olarak hareket ettiğini söyledi.

Bu gemilerle taşınan toplam yük miktarının 15 milyon 80 bin tonu aştığını bildiren Bakan Karaismailoğlu, gemilerle buğday, arpa, ayçiçeği küspesi, soya, buğday kepeği, ayçiçeği çekirdeği, bezelye, şeker pancarı, işlenmiş karışık gıda, ayçiçek yağı, mısır, kanola tohumu ve soya yağı olmak üzere 13 farklı çeşit yük taşındığını söyledi.

“YÜZDE 15’İ TÜRKİYE’YE GELDİ”

Açıklamasında, söz konusu gemilerle ilgili bilgiler de veren Karaismailoğlu, 585 adet geminin 200'ünün Türk bayraklı, sahipli veya işletenli olduğunu vurgulayarak, 585 geminin 171'inin yüklerini Türkiye limanlarına getirdiğini bildirdi.

Türkiye limanlarına gelen gemilerin taşıdığı toplam yükün ise 2 milyon 247 bin 564 tonu bulduğunun altını çizen Karaismailoğlu, toplam yükün yüzde 15'inin ülkemize geldiğini söyledi.

Karaismailoğlu, Ukrayna’dan yola çıkan diğer yüklerin yüzde 44’ünün Avrupa, yüzde 29’unun Asya ülkeleri, yüzde 12’sinin Afrika’ya gittiğini bildirdi.

En fazla yükün ise 2 milyon 891 bin 117 ton ile İspanya’ya sevk edildiğini belirten Karaismailoğlu, bunu 2 milyon 247 bin 564 ton ile Türkiye ve 2 milyon 162 bin 210 ton ile de Çin’in takip ettiğini bildirdi.

Rus Televizyonunda dikkat çeken Türkiye açıklaması! "Deney yaptık" ve "dost ülke" vurgusu