İhale

İşte üçüncü İzmir

Alsancak Limanı'ndan Bayraklı'ya kadar olan bölgeye oteller, dev alışveriş ve iş merkezleri yapılacak.

Alsancak Limanı arkasından başlayıp, Bayraklı ve Turan'ı da kapsayan 550 hektarlık alanı gökdelenler bölgesi yapacak Üçüncü İzmir Projesi, Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarına son şeklini vermesiyle hızlanırken, dev gruplar da bu bölgede yer almak için harekete geçti.

Taşınıyorlar

Bölgenin uygulama imar planlarının da önümüzdeki günlerde Konak ve Karşıyaka belediye meclislerinde kabul edilmesinin ardından, söz konusu alanda alışveriş ve iş merkezleri, oteller ve çok katlı konutlar hızla yükselecek. Bu çerçevede, bölgede yer alan İzmir'in en eski tesislerinin bulunduğu fabrikalar da başka yerlere taşınma hazırlıklarını sürdürüyor.

Çalışma hızlandı

İzmirli Gürel, Küçükbay, Karabacak, Gökdemir, Doğan ve Eyilik ailelerinin yanı sıra Tariş, Sabancı ve Zorlu grupları ile Torunlar Gıda, Hayat Kimya ve Sur Yapı İnşaat şirketleri, bölgede yatırım yapmak için çalışmalarını hızlandırırken, bu kuruluşlara son olarak İş Bankası da eklendi. Bankanın Sirgeli Kavşağı bölgesindeki arazisinde, iştiraki olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketince içinde konut, iş ve alışveriş merkezinin yer alacağı bir proje hayata geçirilecek. Banka da buradan elde edilecek satış ve kira gelirlerinden pay alacak.

Bölgede iddialı

Torunlar Gıda'nın sahibi Aziz Torun, Hayat Kimya'nın sahibi Yahya Kiğılı ve Sur Yapı'nın sahibi Altan Elmas, ortak oldukları Nokta İnşaat'la yıl sonuna kadar taşınacağı açıklanan Turyağ tesislerinin yerine alışveriş merkezi kurmak için çalışma başlattı. 44 bin metrekarelik bir alana sahip 91 yıllık Turyağ tesisin yerine yapılacak merkezle ilgili proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Orhan İdil, bölgede iddialı bir yatırım yapacaklarını söyledi.

Piyale arazisi

Sabancı Grubu'nun da, Bayraklı'daki Piyale tesislerinin olduğu alanı Üçüncü İzmir Projesi çerçevesinde değerlendirmek istediği ifade ediliyor. Piyale'nin bünyesinde bulunduğu GıdaSA'yı satan grubun, Bayraklı'daki tesisin bulunduğu arsayı alışveriş merkezi olarak değerlendirmeyi planladığı belirtiliyor. Bu çerçevede yine grup bünyesindeki CarrefourSA'nın da içinde yer alacağı çok katlı bir alışveriş merkezi yapma projesi üzerinde çalışıldığı kaydediliyor.

35 katlı olacak

Kula Mensucat'ın sahibi Eyilik Ailesi de Salhane'deki 125 bin metrekare alana ticaret merkezi yapmayı hedefliyor. En az 35 katlı planlanan merkez için harekete geçen Eyilik Ailesi, EBSO, İTO ve İTB'ye de ticaret merkezinde bedelsiz yer vereceğini açıkladı. Salhane'deki yerlerine yeni imar planı çerçevesinde ticaret merkezi kuracaklarını belirten Erol Eyilik, İzmir'e güzel bir eser kazandırmak istediklerini söyledi.

Değiştirildi

İzmirli Gürel, Karabacak, Küçükbay ve Gökdemir aileleri de daha önce satın aldıkları Bayraklı'daki tütün deposunun bulunduğu alana, alışveriş merkezi planlıyor. Aileler, bu yatırımı kurdukları Salhane Turizm Yatırımları adlı şirket aracılığıyla gerçekleştirecek. Şirket ortaklarından Selim Gökdemir, daha önce eğlence ve alışveriş merkezi olarak düşündükleri projelerini iş merkezine dönüştürdüklerini kaydetti. Gökdemir, projelerini hayata geçirmek için Karşıyaka ve Konak belediyelerinin 1/1000'lik uygulama imar planlarını meclislerinden geçirmesini beklediklerini söyledi.

İkiz kuleler

Merhum Şevket Filibeli tarafından 1955'te kurulan Altınbaşak Un Fabrikası'nın da bulunduğu araziye, 24 katlı iki gökdelen dikilmesi düşünülüyor. Altınbaşak Un Yönetim Kurulu Başkanı Hürriyet Doğan, taşımayı planladıkları fabrikanın üzerinde yer aldığı 10 bin metrekarelik arazide hayata geçirilmek üzere 24'er kattan 2 gökdelenli projelerinin hazır olduğunu kaydetti. Arazilerine başta Araplar olmak üzere birçok kuruluştan teklif geldiğini belirten Doğan, projeden sağlayacakları fonla yeni bir fabrika kuracaklarını kaydetti.

Tariş'e ilgi çok

Bu arada Tariş'te de Pamuk, Üzüm, İncir ve Zeytinyağı birliklerinin ortak olduğu Alsancak'taki Genel Müdürlük binasının yer aldığı arsanın değerlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Tariş Pamuk Birliği de Kahramanlar'daki Pamukyağı Kombinası'nın bulunduğu alanı, yine benzer projelerle değerlendirmek için çalışırken, söz konusu alanla Ahmet Nazif Zorlu yönetimindeki Zorlu Grubu'nun da ilgilendiği kaydedildi. Ayrıca, Mehmet Kutman yönetimindeki Global Yatırım Holding'in de Tariş Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu alanla ilgilendiği belirtildi.

İmar düzeni

Pamukyağı Kombinası ve Yemta tesislerinin yer aldığı 120 bin metrekarelik alanın yaklaşık 80 bin metrekarelik bölümü için taslak proje çalışması yaptıklarını belirten Tariş Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, arazinin imar düzenlemelerini beklediklerini ifade etti. Arazide içinde kongre merkezi ve toplantı salonununda olduğu çok katlı bir kompleksi hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Özçoban, bunun için de birçok grupla görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi. Tariş Genel Müdürlüğü binasının da bulunduğu 13 bin metrekarelik arazi ile de bazı grupların ilgilendiğini kaydeden Özçoban, her iki arsa için de gelecek her türlü teklife açık olduklarını ifade etti.

Zorlu kararlı

İzmir'e Küçükbay Ailesi'nden aldıkları Kalearkası'ndaki alışveriş merkezi ve tütün deposu ile adım atan Ahmet Nazif Zorlu yönetimindeki Zorlu Grubu ise, yeni kent merkezinde de yatırımda kararlı. Gruba bağlı Zorlu Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Levent Ergül, yeni kent merkezinde arazi arayışlarını sürdürdüklerini belirterek, 'Arazi sahipleri ile görüşüyoruz. Buradaki planlara uygun olarak alışveriş ve ticaret merkezi ile residence ve otel yatırımı yapabiliriz' dedi.

Özel proje

Yatırım için son olarak atağa geçen kuruluş ise, Ersin Özince'nin Genel Müdürlüğü'nü yürüttüğü İş Bankası oldu. Banka, Sirgeli Kavşağı'nın yanındaki Sabah tesislerinin arkasında bulunan depolarının olduğu 18 bin 392 metrekarelik araziyi değerlendirmek üzere İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketine 12 milyon dolar bedelle devretti. Banka, projenin tamamlanmasının ardından satış ve kira gelirlerinden de pay almak üzere İş GYO ile anlaşma yaptı.

Yüzde 50 alacak

İş Bankası, İş GYO'dan arsa bedeline ilave olarak, projenin konut ve ev ofis olarak inşaa edilecek kısmının satış ve kira gelirlerinin yüzde 50'sini alacak. Ayrıca projenin alışveriş merkezi bloğunda yer alacak brüt 400 metrekarelik bir bağımsız bölüm 10 yıl süre ile bedelsiz İş Bankası'nın kullanımına bırakılacak.

2 yılda bitecek

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, söz konusu alandaki projelerinin konut, ev-ofis ve alışveriş merkezini içeren karma fonksiyonlu bir çalışma olmasını planladıklarını söyledi. Arsa hariç proje bedelinin yaklaşık 110 milyon dolar olacağını dile getiren Tanes, 'Proje bünyesinde yaklaşık 40 bin metrekare konut alanı 30 bin metrekarelik de bir alışveriş merkezi olacak. Gelecek yıl başlanması halinde 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz' dedi.

Kocaoğlu: Kent ayağa kalkacak

'Yeni kent merkezi ile ilgili, gerek ulusal, gerekse uluslararası çok sayıda kurum bu bölge ile yakından ilgileniyor. Son derece cazip bir bölge. Buranın planlanmasına ilişkin süreç geçmişte bazı tıkanıklıklara uğradı. Şu anda öngörülen şekilde yeni planlamayı yaptık. Ekim ayında hem Konak, hem Karşıyaka belediyesi 1000'lik uygulama imar planlarını Meclisi'nden geçirecek. Orada zamanla yarışıyoruz. Gereğinden fazla zaman kaybı söz konusu. Bir an evvel orada projeler başlasın istiyoruz.

Görüşümüz belli

İzmir kent merkezinde planlanması gereken iki alan var. Biri Liman arkası olarak bilinen yeni kent merkezi, diğeri de İnciraltı'nın sağlıklı şekilde planlanmasıdır. İnciraltı konusunda da görüş ve duruşumuz bellidir, herkes tarafından da bilinmektedir. Oradaki yasal engelleri de aştığımızda buranın planlanması ile İzmir kent merkezi ayağa kalkacaktır. Daha sonra yarımada başta olmak üzere yapılacak diğer planlama çalışmaları da işin ayrı bir boyutudur.'

 

Yatırımcı kazanacak

Eskidji İzmir Bölge ortağı Ali Erten, gelecekte İzmir'de arazi değer artışının en fazla yaşanacağı bölgenin, yeni kent merkezi olarak adlandırılan alan olacağını söyledi. Erten, 'Yatırımcıların bölgeye yoğun ilgisi devam edecek' dedi. İmar planında 3.5 olan emsalin 4.5'e çıkarıldığını ancak bunun yargıdan geri döndüğünü anımsatan Erten, 'Ancak yeni hazırlanan planda emsal değeri 3.5 olarak kabul ediliyor. Arsa metrekaresinin 3.5 katı oranında burada inşaat yapılabiliyor. O nedenle bu bölge çok değerli. Yatırımcısına iyi para kazandıracak bir yer. Bu nedenle büyük grupların bölgeye ilgisi çok normal. Gelecekte burası İzmir'in en gözde yeri olacak' diye konuştu.

(Yeni Asır)