27 / 04 / 2024

İşte Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması'nın sonuçları!

İşte Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması'nın sonuçları!

7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. 123 projenin değerlendirildiği yarışmada 35 eser ödül aldı.



TOKİ ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından "Mahalle" temasıyla gerçekleştirilen 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. 123 projenin değerlendirildiği yarışmada 35 eser ödül aldı.


Mimarlık ve şehircilik uygulamalarında mahalle odaklı fikir ve arayışların önünü açabilmek amacıyla “Mahalle” teması ile düzenlenen Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasının ödül töreninde, mimarlık dünyası, akademi, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.


TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre;  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gül’ün yarışmayı değerlendirdiği ödül töreninde, ekipler coşkulu ve heyecanlı bir süreci ödülle taçlandırdı.


7 BÖLGEDE GERÇEK ALANLARDA ÖZGÜN PROJELER

 

Disiplinler arası planlama koşulunun arandığı yarışmada, yarışmacılara,7 bölgede belirlenen gerçek alanlar verildi. Yarışmacılardan tasarımlarını, söz konusu alanlar üzerinde geliştirmeleri istendi. Bölge tercihleri doğrultusunda Akdeniz Bölgesinde Hatay Dörtyol, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Muş Kepenek, Ege Bölgesinde Denizli Pamukkale, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin Artuklu, İç Anadolu Bölgesinde Eskişehir Odunpazarı, Karadeniz Bölgesinde Kastamonu Merkez Örencik ve Marmara Bölgesinde Tekirdağ Çorludaki araziler üzerinde çalışma yapıldı.

 

ORTAK PAYDA "MAHALLE"

 

Farklı mimari fikir ve çözümlerle şehirlere mahalle odaklı yeni yerleşimler kazandırma arayışının yansıması olan yarışmada, mahallenin, günümüz kentsel ihtiyaçlarıyla şehircilik, kentsel tasarım, mimarlık ve peyzaj anlayışları doğrultusunda kurgulanması amaçlandı. Çeşitli disiplinlerde 305 uzmanın görev aldığı ödüllü 35 proje, bölgelerin geleneksel kültür ve mimarisinden izler taşıyor.Kazanan projelerde, her bölge için ayrı ayrı olmak üzere, l’inci 125 bin TL, 2’nci 100 bin TL, 3 üncü 75 bin TL ve mansiyon sahipleri 35 bin TL ödül aldı.

 

"DEĞİŞİM İÇİN CİDDİ VE SAMİMİ BİR ÇABA GÖSTERİYORUZ"

 

TOKİ olarak sürekli bir iyileşme ve gelişme çabası içerisinde olduklarının altını çizen Turan, “Nicelikleri önemsediğimiz gibi niteliklere de değer veriyoruz. Bu yüzden bu yarışmaları yapıyoruz ve buradan çıkan fikirleri önemsiyoruz” dedi.

Turan, 2014 yılından bu yana az katlı konut üretimini esas alan yatay mimariye ağırlık veren projeler geliştirdiklerini belirterek şöyle devam etti: “Biz, TOKİ olarak değişim için çok ciddi ve samimi bir çaba gösteriyoruz. Bu çabanın ürünü olarak da Türkiye’de mimarlık, mühendislik ve sosyal bilimler üzerinde düşünce üretiminin yapılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bunda da kısmen başarılı olduğumuzu düşünüyorum.”

 

"MAHALLE, HAYATIN MERKEZİDİR"

 

Mahalle fikrini, şehir ve ortak yaşam için değerli bulduğunu belirten Turan, mahalle konseptini geliştirmek için uzun zamandır bir arayış içinde olduklarını ve zaman zaman farklı disiplinlerden uzmanlarla bir araya geldiklerini ifade etti. Şehirlerin kurulmasının, mahallelerin kurulmasıyla başladığını hatırlatan Turan, şehrin çekirdeğinin mahalle kavramı olduğunu vurguladı. Kültürümüzde mahallenin, mekan ile birlikte bir yürek paylaşımı da olduğunu vurgulayan TOKÎ Başkanı, şunları kaydetti: “Mahalle, bir mekan olmanın ötesinde hayatın merkezindedir ve kendine has bir örgütlenme biçimine sahiptir. Mimarisi, estetik anlayışı, pazarı ve çarşısıyla bir bütündür mahalle.” Mahallenin sosyolojik ve psikolojik boyutta insanı şekillendirdiğini belirten Turan, “İnsanın hayat tecrübesi mahallesinde başlar. Tartışmayı, uzlaşmayı, güvenmeyi, dayanışmayı, oynamayı, kısacası yaşamı, önce mahalle öğretir. Bu nedenle mahalle bir okuldur, yaşam tecrübesidir” şeklinde konuştu. Turan, projelerin, ortak yaşam alanını, sürdürülebilirlik ve sosyal ilişkiler temelinde özgün bir şekilde yorumlama çabasında olduklarını söyledi ve proje sahiplerine teşekkürlerini sundu.

 

ÖDÜLLÜ PROJELER 2014'TEKİ GİBİ HAYATA GEÇİRİLECEK

 

Yarışmanın önemli özelliklerinden birinin de ödüllü projelerin hayata geçirilmesi olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Turan, 2014 yılında düzenlenen yarışmada ödül alan eserlerin inşa edilmekte olduğunu hatırlattı. Bu eserlerin, Türkiye’nin örnek yerleşim projeleri olarak şehirlere değer kattığını söyleyen Turan, “Ödül alan projeler asla kağıt üzerinde kalmayacak, “Gelenekten Geleceğe” temasıyla düzenlenen bir önceki yarışmada olduğu gibi, kendi bölgelerinde inşa edilecek” dedi.

 

Ödüllü projelerin inşasıyla mimar ve mühendislere yeni bir ortam oluşturmaktan, ülkenin şehircilik ve mimarlık vizyonuna katkı sağlamaktan ve buna öncülük etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Turan, “Sektördeki paydaşlar arasında fikir alışverişinin gelişmesini, proje alternatiflerinin oluşmasını, mesleki kalitenin yükseltilmesini ve genç meslektaşlarımızın, uygulamaya katkı sağlamaları konusunda teşvik edilmesini önemsiyoruz. TOKİ olarak kentlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren mesleki fikir yarışmalarını her daim destekleyeceğiz” dedi.

 


MİMAR, EKONOMİST TUĞBA KARA

 

KARADENİZ BÖLGESİ 2'NCİLİK ÖDÜLÜ

 

"SİTE TÜKETİR, MAHALLE ÜRETİR"

 

“Yarışmaya katılırken hedefimiz, kendi kendine yetebilen, birbiriyle etkileşim halinde, kamusal alanları da özel alanlar gibi fonksiyonel kullanımlara açık, sürdürülebilir yaşam alanları yaratmaktı. "Site tüketir, mahalle üretir“ sloganımızla, mahalle yaratımının, mimari ve kentsel bir meselenin ötesinde bir kimlik meselesi olduğundan yala çıktık. Mahalle kültürünün sosyal yaşamda kaybolmaya yüz tutmuş fonksiyonlarını, günümüz yaşantısına tekrar entegre edebilmeye odaklandık."

 


Y. MİMAR METE KESKİN

 

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 1'İNCİLİK ÖDÜLÜ

 

"KENTSEL DOKUNUN DOĞRU KODLARI BARINDIRMASINI HEDEFLEDİK"

 

“Öngörülen mahalle kurgusunu oluştururken, kentsel dokunun iklimsel, coğrafi ve bölgesel kültür açısından doğru kodlan barındırmasını hedefledik. Etkileşime açık ve aidiyet duygusu yüksek mekânlar tasarladık. Geniş ailelerin, birlikte yaşamın ve komşuluk ilişkilerinin On planda olduğu bölgede, sosyal yaşamın ve etkileşimin gerçekleşeceği ’havuş'lar oluşturduk. Bu platformda özgün ve nitelikli projeleriyle genç mimarların da One çıkmasını, ülkemizin gelecekteki mimari üretimleri adına umut verici buluyoruz.”

 


Y. MİMAR OKAN KOLOGLU

 

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2'NCİLİK ÖDÜLÜ

 

"ÖDÜLLÜ PROJELERLE ÇITANIN DAHA DA YÜKSELECEĞİ KANAATİNDEYİM"

 

"Tasarımımızın çıkış noktası tarihe, kültüre, yaşam alışkanlıklarına saygıydı. Yöresel kültürün yaşatıldığı, komşuluk ilişkilerinin geliştirildiği ve güvenliğin ön planda olduğu yaşam alanlarının hedeflendiği yarışmada, disiplinler arası çalışma koşulunun, haklı ve yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu durum, hem mimarlığı hem de şehirciliği olumlu etkileyecek. Yarışmayla, hepimizin özlemini duyduğu şeylerin hayata geçirileceği ve ödüllü projelerle çıtanın daha da yükseleceği kanaatindeyim."

 


MİMAR AHMET BARIŞ

 

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ VİNCİ MANSİYON

 

"PROJELER, UYGULANDIKLARI BÖLGELERDE HAYATI CANLANDIRACAK"

 

"Mimara, kente ve kentliye doğrudan ulaşabilme imkanı sunan yarışma, farklı disiplin gruplarıyla üretilen projeleriyle, mimarlık ve şehircilik anlayışını alışılagelmiş sınırlarından çıkarabilecek bir güce sahip. Yarışmanın en önemli tarafı, konut ihtiyacına yönelik çözümlerin, mahalle yaşantısı dikkate alınarak üretilmesinin istenmesi ve diğer yarışmalara nazaran büyük ölçekli olması. Projeler, hayata geçirildiği bölgelerde, kentlinin aidiyet duygusunu ön plana çıkaracak ve bölgedeki hayatı canlandıracak."

 


Y. MİMAR İLKER İĞDELİ

 

MARMARA BÖLGESİ VİNCİ MANSİYON ÖDÜLÜ 

 

“FİKİRLERİNUYGULANMASI ÖNEMLİ"

 

"Yarışmada ödül alan projelerin nitelikli bir jüri tarafından değerlendirilmesi ve sonrasında fikirlerin uygulanacak olması, yarışmanın önemli özelliklerinden. Bizler için bu fikirlerin uygulanıyor olması, mesleğimizde ulaşmak istediğimiz önemli bir nokta. Diğer yandan bu yapılarda binlerce insanın yaşayacak olması ve onlar için mekân üretme arayışımızın hayat bulması oldukça heyecan verici."

 


MİMAR MURAT AYDINOĞLU

 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ 2'NCİ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

“DÖNÜŞÜMÜN ÖLÇEĞİ MAHALLE"

 

"Çevresinden kopuk konut mimarisi anlayışını minimuma indiren mahalle kavramını yeniden gündeme getiren yarışmayı çok değerli buluyorum. Yarışmayla, özellikle son yıllarda mahalle dokuları özelinde oluşan negatif algının yavaş yavaş dönüşeceğine inanıyorum. Fikirsel anlamda birbirini geliştiren ekip arkadaşlarımızla, tüm çalışmalarımızı mahalle ölçeği çerçevesinde yürüttük.” Çünkü toplumsal, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan dönüşümün anahtar ölçeği mahalle. Geleneklerinden ve bağlamından koparılmadan modern bir mahalle yorumu getirmeyi amaçladık.”

 


MİMAR UĞUR ÖZER ÖZGÜVEN

 

EGE BÖLGESİ 1' NCİ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"KENTİN GEÇMİŞİNİ, BEŞERİ VE YAPISAL GELİŞİMİNİ ÇALIŞTIK"

 

‘"Yarışmanın güzel yanlarından biri, mesleki hayatın rutininde mimarlık,ve şehirciliğe dair ifade edilemeyen fikirlerin, TOKİ ile paylaşılabiliyor olması. Orta ve kısa vadede bu fikirlerin örnek projelerle hayata geçiriliyor olması ise, bizler için ayrı bir motivasyon oldu. Projemiz için öncelikle teorik olarak kentsel tasarım ilke ve stratejilerimizi belirledik ve kentin geçmişini, beşeri ve yapısal gelişimini çalıştık. Mahallenin, o özlenen yaşam formatının yaratılmasına imkan tanıyacak plan önerisi geliştirirken, dişe inler arası fikir tartışmaları ve farklı bakış açılarıyla sentezler çıkararak atak akıl üretme fırsatını da yakaladık."

 


Y. MİMAR ÖZGÜR BİNGÖL

 

MARMARA BÖLGESİ 2'İNCİ MANSİYON ÖDÜLÜ VE AKDENİZ BÖLGESİ 1'İNCİ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"KİMLİKLİ VE NİTELİKLİ KENT PARÇALARI ÜRETTİK"

 

"Yarışmayla, son 10 yıldaki yüksek yoğunluklu yapı stoğu üretimi, yerini düşük ve orta yoğunluklu yerleşmelere bırakacak. Projelerimizde, kavranabilir bir açık alan strüktürüne sahip, mekânsal, işlevsel, demografik farklılıkları ve çeşitliliği İçeren kimlikli ve nitelikli kent parçalarının üretilmesi ön plandaydı. Yerleşme formu, blok tipolojisi, birim konut planlaması, yapı imgesi ve uygulanabilirlik başlıklarında, gerçekçi ve özgün alternatif arayışı içinde olduk."

 


Y. MİMAR YAVUZ SELİM SEPİN

 

AKDENİZ BÖLGESİ 3'ÜNCÜ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"BEKLENTİM İNSANA VE ÇEVREYE SAYGILI MEKÂNLAR YARATILMASI"

 

“Projelerin gerçek alanlar üzerinde tasarlanması, mimari açıdan daha gerçekçi sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacak. Çünkü her bölgenin iklimi, sosyo-kültürel yapısı, katılımcılar tarafından ayrı ayrı incelenerek bölgenin kültürüne ve ihtiyacına yönelik projeler oluşturuldu. Bu projelerin hayata geçirildiği yerlerde beklediğim değişim, çağdaş, insana ve çevreye saygılı, sürdürülebilir mekanların yaratılması yönünde.”

 


MİMAR ÇETİN AYIK

 

DÜĞÜ ANADOLU BÖLGESİ 2'NCİLİK ÖDÜLÜ

 

"MAHALLE KAVRAMI GÜÇLENECEK"

 

“Mahalle kavramını, sosyolojik, kültürel, ekonomik ve tarihi açıdan irdeleyip günümüz yaşantısıyla harmanlamayı amaçlayan yarışmayı çok değerli buluyoruz. Pek çok ekibin önemli araştırmalarıyla mahalle kavramını güçlendirileceğine ve yeni fikirlerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Projemizde, mahalle dokusu, konut tipoiojisi ve yereI kültür bizim çıkış noktalarımız oldu. Projeyi oluştururken, multi-disipliner çalışma pratiği, bize çok şey kattı ve projeyi daha başarılı kıldı."

 


MİMAR KORKUT YILDIRIM

 

MARMARA BÖLGESİ 3'ÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

 

"İNSAN ÖLÇEĞİNDEN UZAK UYGULAMALAR TEK SEÇENEK DEĞİL"

 

"Genç mimarların kendilerini ispat etmelerinde fırsat eşitliği sağlayan bu yarışmayı, insan ölçeğinden ve şehircilik anlayışından uzak uygulamaların tek seçenek olmadığını göstermesi açısından önemli buluyoruz. Yarışmayla elde edilen projelerin çoğunda, günümüz konut siteleri anlayışından farklı olarak mahalle, meydan ve sokak kurgusunun yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bu anlamda yapılan işlerin mimarlık ve şehircilik uygulamaları açısından olumlu katkıları olacağını düşünüyoruz."

 


MİMAR MERVE SALİHA YILDIZ

 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ VİNCİ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"KALİTELİ VE NİTELİKLİ YAŞAM ALANLARI ÜRETİLECEK"

 

"Her bölgenin iklimine, çevresine ve insanına saygılı projelerin üretilmesini amaçlayan yarışmanın, mimarlığımız ve şehirciliğimize önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Tasarımlarda gerçek alanların kullanılmasının, projelerin gerçekçi yanını büyük oranda etkileyeceğini düşünüyoruz. Kendi bölgelerinde üretilecek olan bu projelerle kaliteli ve nitelikli yaşam alanlarının oluşturulacağına inanıyoruz."

 


MİMAR EMRAH BAL

 

MARMARA BÖLGESİ 3'ÜNCÜ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"YAŞAYAN BİR MAHALLE HEDEFLEDİK"

 

“TOKİ'nin, mahalle kültürünü yaşatan uygulamalar yapmasını ve bunu böyle bir yarışmayla gerçekleştirmesini önemsiyoruz. Tasarımımızla, yaşayan bir mahalle oluşturmayı hedefledik. Bunu, bir kuruma, yönetmeliğe veya işverene bağlı kalmadan hayal ettiğimiz gibi yapmak, bizi çok heyecanlandırdı. Bunun, yarışmanın en önemli tarafı olduğunu düşünüyoruz."

 


MİMAR ABDÜLKERİM GÜNDÜZ

 

EGE BÖLGESİ 2'NCİLİK ÖDÜLÜ

 

"ÇOCUKLUĞUMDAKİ MAHALLEYİ TASARLAMAK İSTEDİM"

 

"Şehirlerin kentsel ve mimari açıdan kalitesini artıracak alan yarışmanın, dar bir alanda mesleğini yapmak zorunda olan mimarlara büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Projeler hayata geçirildiğinde, mahalle üzerine geliştirilen fikirlerin doğruluğunu test etmenin sağlayacağı imkan, mesleki anlamda biz genç mimarlar için çok değerli. Bu deneyimi yaşamak için katıldığım yarışma, konseptiyle de beni etkiledi. Çocukluğumdaki mahalleyi tasarlamak istedim."

 


MİMAR BARAN YARDIMCI

 

EGE BÖLGESİ TİNCİLİK ÖDÜLÜ

 

"MAHALLEYE DÖNÜŞ, FARKLI POTANSİYELLER BARINDIRIYOR"

 

"TOKİ gibi güçlü bir kurumun, konut üretim sürecine yeni fikir ve anlayış kazandıracak olan böyle bir yarışmayla destek vermesini çok değerli buluyoruz. Bizim için yarışmanın en önemli yanı, mahalle olgusunu yeniden değerlendirmeye açması. 7 farklı bölge açısından mahalleye dönüş, farklı potansiyeller barındırıyor. Gerçek alan üzerinde yaptığımız tasarımla, geleneksel konut dokusu ve mimarisi üzerinden çağdaş bir yaşam alanı oluşturmayı amaçladık."

 


Y. MİMAR BURAK YARDIMCI

 

AKDENİZ BÖLGESİ 1'İNCİLİK ÖDÜLÜ

 

"SOSYAL AÇIDAN ZENGİN BİR YAŞAM ÇEVRESİ OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİK"

 

"Yarışmanın, sorumluluk hissettiğimiz konuya değinmesi ve konuyla ilgili fikir ve tecrübelerimizi kamusal bir platformda dile getirme fırsatı yakalamamız, bu süreçte yer almamızda Önemli bir rol oynadı. Yarışmayı düzenleyen kurumların, ülkemizin yapı sektöründeki önemli kurumlar olması ve projelerin uygulanacak olması da bizi teşvik etti. Projemizde, sosyal açıdan zengin bir yaşam çevresi oluşturmayı hedefledik. Yapı-insan-çevre ilişkisindeki sorunlarla ilgili düşüncelerimizi dile getirdik ve 'Daha yaşanabilir bir mahalle nasıl olur?’, sorusuna cevap aradık."

 


MİMAR DERYA ERDİM

 

KARADENİZ BÖLGESİ 1'İNCİLİK ÖDÜLÜ

 

"TÜRKİYE'DEKİ MİMARLIĞIN VE ŞEHİRCİLİĞİN DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞI BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI"

 

"Mahalle, konut modelinden çok, yaşamlarımıza dokunan bir topluluk modeli. Bu nedenle, bu yarışmayı, Türkiye'deki mimarlığın ve şehirciliğin dünyaya örnek olacağı bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum. Yarışma, toplu konut üretiminin bu denli arttığı bir dönemde, birçok şehir plancısı ve mimara, sadece eleştiren değil, çözüm üreten tarafta olma şansı da verdi. Mimarlığı şekilcilikten ve temacılıktan ziyade, bu ilişkiyi kurgulayabileceğimiz bir araç gibi görmeye başladığımızda, kaliteli ve özgün yaşam alanları üretebileceğimize inanıyorum."

 


MİMAR DİDEM ÜNER

 

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2JNCİ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"BÖLGEYE ÖZGÜ DEĞERLERİ ÖN PLANA ÇIKARDIK"

 

"Yarışmayla, kentlerin özgün tasarımlara ihtiyacı olduğunun ve gerek yapı ölçeğinde gerekse kentsel ölçekte bu hususun göz ardı edilmemesi gerektiğinin vurgusu yapılıyor. Mahalle konsepti çerçevesinde projemizi geliştirmek, bölgenin kendine özgü değerlerini ön plana çıkarmamızda etkili oldu. Mardin'in sosyo-kültürel özelliklerini ve iklimsel verilerini doğru bir şekilde yönetmeyi hedefledik. Yarışmanın bizi çeken yanlarından biri de, bölgeye özgü kültürün mahalle dokusu içerisinde sürdürülmesi fikrinin hayat bulacak olması."

 


MİMAR EBUBEKİR ŞİMŞEK

 

KARADENİZ BÖLGESİ 3'ÜNCÜ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

"Kültürel üslup arayışlarını hedefleyen yarışmada, projelerin gerçek alanlar üzerinde tasarlanması ve uygulanacak olmasını, ayrıca yarışmanın titizlikle hazırlanmış bir şartnameye sahip olmasını önemli buluyorum. Mimari yarışma geleneğimizde farklılık yaratacağına inandığım yarışmayla standartları yüksek yaşam alanlarının üretimi, TOKİ'nin vizyonu açısından olumlu bir gelişme. Projemizle risk aldık. Tasarımımızla apartmansız bir hayatın mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Herkesin hayalini kurduğu ‘pembe panjurlu ev‘ tasvirini hayata geçirmeyi amaçladık."

 


MİMAR DOĞAN TÜRKKAN

 

KARADENİZ BÖLGESİ 3'ÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

 

"YARIŞMAYLA MAHALLE KAVRAMINI SORGULADIK"

 

"Yarışmanın en önemli tarafının, mahalle kavramını sorgulatması olduğunu düşünüyorum. Sürekli içerisinde yer aldığımız mahalle, bir taraftan türlü problemlere gebeyken, diğer taraftan ilginç bir çekiciliğe sahip. Biz, mahalle kurgumuzu, yapı tasarımlarından ziyade, kullanıcı yaşantısını şekillendirmek üzere tasarladık. Ekolojik dönüşümlerle minimum enerji sarfiyatı ve maksimum geri dönüştürülebilir malzeme olanakları sunduk."

 


MİMAR İBRAHİM ANIL BİÇER

 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ 3'ÜNCÜ MANSİYON ÖDÜLÜ

 

“HEM BİÇİMSEL HEM ÖZE DAİR ÖNERİLER GELİŞTİRDİK"

 

"Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir YarışmasTnın, farklı ve özgün fikirlerin üretilmesinde öncü bir platform olduğunu düşünüyorum. Bizim için bu yarışmanın en önemli tarafı, mahalle dokusunun ve kültürünün yaşatılmasının hedeflenmesi oldu. Projemizde, bölgenin geçmişten günümüze geçirdiği değişimi inceledik. Geçmişten gelen referansları, şimdinin ihtiyaçları doğrultusunda irdeleyerek hem biçimsel hem de öze dair öneriler geliştirdik. Oluşturduğumuz mahalle kurgusuyla, kentsel belleğin sürdürülmesini de hedefledik."

 


MİMAR, ŞEHİR PLANCISI H. SERDAR KAYA

 

AKDENİZ BÖLGESİ 2'NCİLİK ÖDÜLÜ

 

"ÖZGÜN ÇÖZÜMLER ORTAYA ÇIKTI"

 

“Türkiye'de konut üretiminin en önemli aktörü TOKİ'nin böyle bir yarışmayla kaybolan mahalle dokusunun neden olduğu toplumsal ve mekânsal problemlere bir çözüm arayışında bulunması son derece önemli. Özgün çözümlerin ortaya çıktığı yarışma projelerinin kendi bölgelerinde uygulanması ise o bölgeler için değerli bir kazanç olacak Yaşanabilir mahalleler üretilecek, tek tip ve kimliksiz yapılaşma sürecinin önüne geçmek için bir fırsat sunulmuş olacak. Yerel değerleri çağdaş koşullara uyarlayarak günümüz yaşantısına dahil ettiğimiz tasarımımızla, geleneksel az katlı mahallelerin, günümüz kentlerinin yapılaşmasına çözüm üretemeyeceğine dair yanlış yaklaşımı kırmayı hedefledik."

 


MİMAR MEHMET BEKAR

 

EGE BÜLGESİ 3’ÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

 

"DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA, MESLEKİ SINIRLARI AŞMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTI"

 

"Mahalle konsepti, projemizin çıkış noktası oldu. Unutulan mahalle kültürünü yeniden canlandırmayı, günümüz mimarisi ve kentsel ihtiyaçlarının şekillendirdiği mahalle kurgusuyla, yenilikçi bir yaşam alanı oluşturmayı hedefledik. Hedefimize ulaşmamızda, tasarım sürecindeki ortak çalışma disiplini, projemizi bir bütün olarak ele almamızı sağladı. Disiplinler arası çalışma, mesleki sınırları aşmak için önemli bir fırsattı.”

 


MİMAR ALİ İBİŞ

 

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 3'ÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

 

"DÜŞÜNCELERİN HAYAT BULMASI KÜLTÜREL AÇIDAN OLUMLU KATKI SAĞLAYACAKTIR"

 

"Yaşadığımız topraklar üzerinde yüzyıllardan beri süregelen kültürel birikimin, günümüz teknolojisi ve tasarım anlayışıyla yorumlanmasında yol .gösterici bir misyon üstlenen yarışmanın hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Projeler, uygulanacağı bölgedeki şehirler açısından ekonomik olarak itici bir güç olabilir. Aynı zamanda o yöreye özgü düşüncelerin hayat bulması, ilgili yere kültürel açıdan olumlu katkı da sağlayacaktır. Biz projemizle, Doğu Anadolu'nun dokusunu, kültürünü yansıtan ve bununla birlikte hem günümüze hem de geleceğe ışık tutan, aidiyet duygusu yüksek bir tasarım ortaya çıkarmayı amaçladık.”


 


Geri Dön