Kripto Paralar

İşte yeni güvenli liman: Altına endeksli token’lar! Dijital altına yatırım güvenli mi? İşte uzmanların yorumları…

Altın geleneksel bir yatırım aracı olarak yatırımcılardan büyük ilgi görürken, dijitalleşmeyle birlikte şimdi de altına endeksli tokenler çıktı. Özellikle ABD’deki bankacılık ve borç krizi nedeniyle kripto paralarda görülen hareketlilik ile birlikte altına endeksli tokenler’ın da yıldızı parladı.Altın yatırımcıların gözünde hem güvenli liman hem de uzun vadede her zaman kazandıran bir enstrüman

Son yıllarda dijitalleşmeyle birlikte alternatif yatırım enstrümanları çıksa da altın geleneksel yatırım aracı olma özelliğini sürdürüyor. Altın yatırımcıların gözünde hem güvenli liman hem de uzun vadede her zaman kazandıran bir enstrüman.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bankacılık ve borç krizi nedeniyle kripto para piyasası hareketlenirken, şimdi de altına endeksli tokenler çıktı. Peki yeni enstrüman ne kadar güvenilir?

Ekonomim Gazetesi’nden Berfin Çipa uzmanlar ile konuşarak bu sorunun yanıtını aradı. Haberde, Bitcoin’in, son iki haftanın zirvesini gördüğü, kripto paraların piyasa değerinin de yaklaşık yüzde 2,14 oranında primle 1,16 trilyon dolara yükseldiği belirtildi.

Haberde, yatırımcıların oynaklık riskini azaltan bir kripto portföyü ile olası bir krizden kaçınmanın yollarını aradığına işaret ederek bu nedenle ons altına endeksli Tether Gold (XAUT) ve PAX Gold (PAXG) gibi stablecoin’lere olan ilginin arttığı kaydedildi.

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, kripto para piyasasında yatırımcıların getiri fırsatı bulamaması nedeniyle stablecoin'lere dönüş yaptığını, altına dönmek isteyen yatırımcıların da PAXG ve XAUT’ye talep gösterdiğini ifade etti.

YÜKSELİŞ SENARYOSU İÇİN ERKEN

Altından elde edilecek getirinin, kriptoda yatırım yapan kesimi tatmin etmeyeceğini söyleyen Dedeoğlu, fiziksel altının bulundurmanın riskli ve zahmetli olduğunun altını çizerek “Ayrıca alıp satması da masraflı bir emtia. Ancak ons altına endeksli kripto paraları saniyeler içinde makas aralığı olmadan, sıfır komisyonla alıp satmak mümkün” diye konuştu. Kendisinin de fiziki altın yerine altına endeksli coin’leri tercih ettiğini söyleyen Dedeoğlu, altında görülen en yüksek seviyenin Ağustos 2020’deki 2 bin 73 dolar seviyesi olduğunu hatırlattı.

Altın fiyatında kripto para piyasasında olduğu gibi yüksek dalga boyları ve volatilite görülmediğinin altını çizen Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, altında yeniden bir yükselişten bahsedebilmek için bin 980 dolar seviyesinin üzerine çıkmasının beklendiğini dile getirdi. ABD’de de borç tavanı krizinin tartışıldığı bu günlerde altının yükseliş fırsatını yeterince değerlendiremediğini kaydeden Dedeoğlu, önümüzdeki dönemlerde de altının yükseliş senaryosuna şüphe ile baktığını, çünkü hala en yüksek seviyesi olan 2 bin 70 dolar seviyesini henüz kıramadığına dikkat çekti.

ALTININ YERİNİ TUTMAZ

 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de altına dayalı kripto paraların güvence açısından daha olumlu ayrışabileceğini ancak dünyanın her yerinde jeopolitik gerginliğin tırmandığı, enflasyonun hala düşürülemediği bir ortamda altına dayalı kripto paranın ilgi görse bile altının yerini tutmayacağını savundu.

The Steve Group Ceo’su Derya Türker ise dijital altının avantajlarına işaret ederek birebir fiziksel altın karşılığı olan Tether Gold kullanıcılarının diledikleri zaman 7/24 alıp satabilme, dünyanın herhangi bir yerinden erişebilme, ayrıca soğuk cüzdanlarda istedikleri yere taşıyabilme sunduğunu söyledi.