Ekonomi

İşten çıkarma dalgası büyüyor! Dünya devi, 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

Küresel ekonomideki daralma ve belirsizliğin artması nedeniyle e-ticaret devi Amazon'un küresel iş gücünün yüzde 3'üne denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığı açıklandı.Amazon’un bu hafta büyük çaplı bir işten çıkarma operasyonu planladığı duyuruldu

ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon’dan kötü haber geldi. Amazon’un bu hafta büyük çaplı bir işten çıkarma operasyonu planladığı duyuruldu.

New York Times’ın (NYT) konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, küresel ekonomide belirsizliğin artması nedeniyle Amazon'un küresel iş gücünün yüzde 3'üne denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığı belirtildi.

Haberde, işten çıkarmaların hangi departmanlardan olacağına da yer verildi. İnsan kaynakları, perakende ve yapay zeka destekli sanal asistan Alexa gibi ürünleri içeren cihazlar departmanında çalışanların işten çıkarılacağı açıklanırken söz konusu planın bu hafta devreye sokulacağı belirtildi.

E-ticaret şirketi Amazon tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak bu işten çıkarma gerçekleşirse ABD’li şirketin 1994 yılındaki kuruluşundan bu yana en büyük işten çıkarması olarak tarihe geçecek.

İşten çıkarma dalgası yayılıyor

İşten çıkarmalar Amazon’la başlamadı. 9 Kasım’da Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta da  11 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını açıklamış ve başka çaresi olmadığını söylemişti. Meta’nın CEO’su Zuckerberg, pandemi dönemindeki yükselişin pandemiden sonra da devam edeceğini sandığını ancak yanıldığını itiraf etmişti.

Ünlü Milyarder Elon Musk'ın 44 milyar dolara satın alması sonrası sosyal medya platformu Twitter da işten çıkarmalar başlamış ve şirket çalışanlarının yüzde 50'sinin işine son verildiği açıklanmıştı. Ünlü milyarder Elon Musk, Twitter’ın başına geçer geçmez reklam gelirlerinin düştüğünü ve şirketin ayakta kalması için yeni bir gelir kaynağı bulmak zorunda olduğunu ifade etmişti.

2023 YILINDA İFLASLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Küresel ekonomik kriz ve belirsizliklerle karşı karşıya olan şirketler, maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya çalışıyor. Bunun için  de işten çıkarmalara yöneliyor ve işe alımları durdurmak zorunda kalıyor.

Dünya genelinde yayılan işten çıkarmaların nereye kadar devam edeceği ve ekonomik belirsizliğin nasıl ortadan kalkacağı merak edilirken uzmanlar 2023 yılında şirket iflaslarının artacağını düşünüyor.