Ekonomi

İstifa edip tazminat alma hakkı doğdu! Ancak bu şartları yerine getirmelisiniz! İşte detaylar!

Kıdem tazminatı, işten çıkarılma durumunda işverenden talep edilen ücrettir. Ancak bu durum değişiyor. İşte detaylar!Üstelik işverenin, işçiyi işten çıkarması gerekiyor

Kıdem tazminatı aynı iş yerinde bir yıl süre çalışılması halinde ödenen bir miktardır. Üstelik işverenin, işçiyi işten çıkarması gerekiyor. Ama bu durum değişme arifesinde. İşte haberin merak edilen detayları..

İSTİFA EDİP TAZMİNAT ALMA HAKKI!

Yapılan araştırmalar neticesinde iş kazalarının yüzde 98'inin, meslek hastalıklarının yüzde 99'unu önleyebildiği ortaya çıkmıştır. Çalışanlara, işe başlamadan hemen önce 'işe giriş eğitimi' verilmeli ve o işin nasıl yapıldığı öğretilmelidir. Bununla birlikte, iş yerinde oluşacak risk kaynakları tespit edilmeli ve kontrol altına alınması gerekiyor. İş güvenlik önlemi alabilmek için aş koruyucu baretler, iş gözlükleri, kulaklık gibi ekipmanların kullanımı aksatılmamalı. Diğer yandan işverenin, çalışanın kurallara uyup uymadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

İşçilerin talep etmelerine rağmen işyerinde gerekli önlemler alınmadığı takdirde işçi iş sözleşmelerini haklı olarak iptal edebilir ve bunun sonucunda kıdem tazminatı da alınabilir.

DİKKAT: İŞ DURDURULABİLME OLASILIĞI VAR!

Çalışma bakanlığı iş müfettişlerinin denetimi ile işyerinde hayati bir tehlike bulunuyor ise bu tehlike giderilinceye kadar, işyerinin bir bölümünde ya da tamamında iş durdurulabilir. İş müfettişleri tarafından yazılan, durdurmaya neden olan riskli durum giderildiği zaman durdurma kararını kaldırmak için il müdürlüğüne yazı yazılmalıdır.

AYNI İŞYERİNDE 10 YIL ÇAŞILAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

10 yıllık bir süreç içinde kişiler aynı iş yerinde çalışmış ise tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak bu kişilerin istifa etme gibi bir durumda olmamaları gerekmektedir. Aksi bir durumda işverenleri bu tazminatları ödemek zorunda kalmazlar.

HANGİ HALLERDE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ?

Bir yıl çalışma şartı gerekiyor. Yani bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanması için aynı işverenin işyeri ya da işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekiyor. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün gözükmüyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVAN FİYATI NE KADAR 2022?

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında asgari ücrete gelen ara zamla birlikte kıdem tazminatı tavan ücretinde de değişiklik oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından imzalanan genelge sonrasında Temmuz-Aralık 2022 döneminde Kıdem Tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş olduğu açıklandı.

Akaryakıt fiyatlarına çok şaşıracaksınız! İşte 20 Aralık Salı güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

4 kişilik bir ailenin elektrik yardımı ne kadar?