Genel

İstihdam artışını inşaat sektörü ateşledi!

Seçime rağmen işe alımlar hız kesmezken, istihdamdaki artışı inşaat, turizm ve gıda sektörleri sırtladı. Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, işsizlik rakamları 2011 Şubat döneminde, bir önceki yıla göre 2,9 puan gerileyerek yüzde

Şubat'ta, istihdam edilenlerin sayısı 22 milyon 802 bin kişi olurken, Türkiye'deki işsiz sayısı 2 milyon 964 bin kişiye geriledi. Bu düşüşte başta inşaat olmak üzere turizm ve gıda sektörlerinde artan istihdam sayısının büyük katkısı olurken, özellikle satış temsilcisi, mühendis ve muhasebe alanlarındaki pozisyonlar ön plana çıktı.

Perakendenin iş fırsatları

İstanbul dışında, Sivas, Batman Giresun gibi illerde büyük istihdam artışları gözlenirken, özellikle Bolu'da perakende odaklı yatırımlarla önemli rakamlara ulaşıldı. Yeni yatırımları sonrası eleman alımına giden şirketlerin çalışanlarından beklediği en önemli nitelik uzmanlaşma olurken, KOBİ'ler yine istihdam artışında kilit rol oynadı. Verilen eğitim süreçleri ve satış elemanı arayışları da istihdam rakamlarında perakende sektörünü bir adım öne taşıdı. Geçtiğiniz yıl 70 bin istihdam yaratan sektörün bu yılkı yeni istihdam hedefi 80 bin. İlk 5 ayda sektör olarak 30 bin kişiyi işe aldıklarını kaydeden Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane,sektörün büyük rakamlar dışında kaliteli istihdam yarattığına işaret ederek, "Kayıt içi bir istihdam sağlıyoruz. Aldığımız personele eğitim vererek kaliteyi yükseltiyoruz. Perakende, gençlik arasında eskiden uzak durulan bir sektörken son 5 yılda tercih edilen bir sektör haline geldi. Modern perakende gelişmesi ile üniversite gençliği arasında tercihen ilk sıraya yerleşmeye başladı" dedi.

İşsizlik rakamlarında gözlenen düşüşler iş ilanlarındaki yükselişte de kendini gösteriyor. Kariyer.net'in istihdam endeksine göre 2011 yılının ilk 4 ayında toplam iş ilanları sayısı bir önceki yıla göre yüzde 35 arttı. Sadece nisan ayında 38 bin yeni personel ilanı verildi. 2011 başından bu yana, en çok istihdam sağlayan sektörler ise inşaat, tekstil ve bilişim oldu. Nisanda 3 bin 402 yeni personel arayan inşaat sektörünü, 3 bin 306 kişiyle tekstil, 2 bin 718 kişiyle bilişim, 2 bin 451 kişiyle sağlık sektörü takip etti.

Turizm issizleri çekiyor

Yaz sezonu ile birlikte, yeni istihdam alanında öne çıkan bir başka sektörde turizm oldu. Veriler de 1.881 kişilik istihdam açığının hâlâ devam ettiğini gösteriyor. Emek yoğun sektör olması nedeniyle, istihdam kapasitesi büyük olan turizm sektörü, farklı sektörlerden gelen çalışanlara da kapılarını açıyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır, turizmi istihdam açısından en etkin meslek dalı olarak nitelendirirken, farklı sektörlerde başarılı olamayan ve kriz sonrası işsiz kalan birçok kişinin de turizm sektörüne yöneldiğini anlattı.

Rekor, gıda ve üretimde

Gıda ve üretim ise istihdam artışında rekor kıran sektörler oldu. Verilere göre gıda alanında yüzde 66 artış gösteren istihdam ilanı 2 bini aşarken, üretimde ise bin 650 kişilik yeni personel talebine ulaşıldı. Sektörün önde gelen temsilcilerinden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu istihdam artışını doğruluyor. Özellikle yeni üretim yatırımları ile sektörün istihdam ihtiyacının artığına işaret eden Mehmet Reis, "İşsizliğe en büyük çağrı tarım alanında gerçekleşti ve 50 bine yakın iş istihdamı sağladı. Kırsal kesime bir dönüş oldu. Şu anda yağ sektörü olsun, makarna sektörü olsun ciddi yatırımlar ve istihdam artışı var" diye konuştu.

Pınar markası ile gıda ve içecek alanında faaliyet gösteren Yaşar Holding'te de istihdam artışı söz konusu. Yaşar Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Ali Sözen, büyüme planlan doğrultusunda yüzde 2-3'lük istihdam artışına gittiklerini açıkladı.

Satış temsilcileri revaçta

Sektörlerde yaşanan bu değişimlere karşılık en çok talep gören iş pozisyonlarında ise satış temsilciliği ve mühendislik ön plana çıkıyor. Özellikle satış temsilciliği ilanlarının sıralamada diğer pozisyonlarla arasının giderek açıldığını ileten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Bu pozisyonlar için olan talep en yakındaki muhasebe uzmanının neredeyse 3 katma denk geliyor." Sadece Nisan ayında kariyer.net'te 5 bin 211 satış temsilcisi 4 bin 254 mühendis için yeni iş ilanı yayınlandı. Muhasebe uzmanı olarak aranan kişi sayısı ise bin 700 civarında gerçekleşti" bilgilerini verdi.

Verimlilik öne çıkıyor

Kriz sonrası yaşanan bir başka değişim de iş modellerinde gerçekleşti. Şirketler ve sektörler daha verimlilik odaklı çalışmaya başlarken gözlemler, firmaların faaliyetlerini sosyal bir çerçeveye oturttuğu yönünde. Etkin politikaların ve verimli iş süreçlerinin yeni modellemede yer bulduğuna değinen Management Center Türkiye Başkam Alper Utku, az kaynakla çok iş yönetme modellerinin ön plana çıktığını kaydetti.

Utku, eskiden daha ürün ve üretim odaklı çalışan kurumların giderek pazar ve müşteri odaklı çalıştığına işaret ederek, "İş sonuçlan konuşulurken müşteri ilişkilerinin kalitesi gözleniyor. Bazı şirketler bunu sadece kar değil sosyal bir gaye ile yapmaya başladı. Eskiden bankalar para kazanmak için çalışırken şimdi müşterilerinin hayat kalitesini artırmak için çalışıyor. Türk iş dünyasında ve şirketlerde bir olgunlaşma görüyorum" dedi.

Genç istihdam fırsatı

Seçim somasında da istihdam artışının devam edeceğini kaydeden Alper Utku, seçim sonrası Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olarak derecelendirilebileceğini ifade etti. Bu noktada yabancı yatırımların Türkiye'ye yönelebileceğini ifade eden Utku, burada oluşacak istihdam fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Utku, 2012 yılında Türkiye'nin tarihin en genç nüfusuna ulaşacağı yıl olacağına dikkat çekti. Bu noktada bu oluşacak istihdam fırsatlarında genç nüfusun kullanılmasının büyük önem taşıdığım belirten Utku, önümüzdeki dönemde meslekten bağımsız yetenekli adayların önemli fırsatlarla karşılaşacağını söyledi.
Dünya