Ekonomi

İstikrarsızlıkta Bitcoin'le yarışıyor

İngiltere’de enflasyon ve enerji krizi nedeniyle sıkıntılar baş gösterirken son bir ayda sterlin ve Bitcoin'de yaşanan dalgalanmalar neredeyse benzer bir seyir izledi. Dünyanın halen yürürlükte olan en eski parası olan sterlin de, son bir aydır yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantılardan ötürü neredeyHer ne kadar bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik dev açığın nasıl karşılanacağı açıklanmayan paket alınan bir kararla geri çekilmiş olsa da piyasalar sakinleşmiş değil

İngiltere’nin istifa eden son başbakanı Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda sallantıya yol açmış, sterlin değer kaybederken İngiltere devlet tahvillerinin faizleri de yükselişe geçmişti.

Her ne kadar bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik dev açığın nasıl karşılanacağı açıklanmayan paket alınan bir kararla geri çekilmiş olsa da piyasalar sakinleşmiş değil.

Son olarak da Truss’ın ardından gelecek olan yeni liderin piyasalara yeniden güven vermesi bekleniyor.
Bloomberg’in haberine göre son bir ayda sterlin ve bitcoinde görülen dalgalanmalarla neredeyse aynı bir seyir çizdi.

Her ne kadar bütçe kesinti paketi geri alınmış olsa ve Truss istifa etse de piyasalarda belirsizlik sürmeye devam ediyor.
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu da "Aa3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "negatif" yöne çevirdi.

Cuma akşamı piyasalar kapanış yaptıktan sonra gelen bu açıklamaya gerekçe olarak ise siyasi belirsizlik gösterildi.

CNBC televizyonuna konuşan İngiltere merkezli yatırım şirketlerinden Embark Group’n baş yatırım uzmanı Peter Toogood, sterlinin zayıf seyretmesini beklediğini belirterek "Bütçe açığımız ve cari açığımız var, ve halen başkalarının insafına kalmış durumdayız. Bu açıdan iyi bir senaryo şu anda ortada yok, ancak piyasaların meseleye biraz daha düz bir şekilde baktığını gözlemliyoruz” dedi.
 

YÜKSEK ENFLASYON VE YAŞANAN ENERJİ KRİZİ, STERLİN CİNSİ VARLIKLARDA BASKI YARATIYOR

İngiltere’de yıllık enflasyonu, Eylül’de yüzde 10,1 oran ile son 40 yılın en yüksek düzeyine çıktı.
İngiltere ekonomisinin bu durumun ardından resesyona girmesi beklenirken kamu borçlanmasının artmasını piyasalar sürdürülebilir olarak görmüyor.

Truss’ın istifa etmeden önce görevde kaldığı 44 günlük sürede, piyasalar açısından en karışık dönemlerinden biri olarak İngiltere tarihine geçti.

Bundan sonrası ise İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri daha da artırması beklenen bir ortamda yeni gelecek başbakanın geçim sorunu ve enerji krizi ile nasıl mücadele edeceğini belirleyecek politikalara bağlı.