24 / 07 / 2024

İstikşaf nedir?

İstikşaf nedir?

İstikşaf nedir? İstikşaf kanavası nedir? Sorularınızın yanıtı ve diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...




İstikşaf nedir?

İstikşaf, alımı yapılacak alan için gerekli ve yeterli sayıda sabit noktaların yerlerinin belirlenmesi işlemine deniyor.


Bunun için önce büroda bir ön çalışma yapılması gerekiyor. Alım yapılacak sahada önceden tesis edilmiş olan yer kontrol noktalarının varlığı araştırılıp ve varsa röper krokileri temin ediliyor. İlk defa tesis edilecek noktalar için mevcut haritalar üzerinde nokta yerleri belirleniyor. Daha sonra araziye çıkılarak önceden tesis edilmiş yer kontrol noktaları var ise bu noktalar arazide bulunuyor ve gerekiyorsa iyileştiriliyor.


Harita üzerinde belirlenen ilk defa tesis edilecek noktalar için zemin kontrolü yapılıyor. Daha sonda bu zemin kontrolü işleminde noktaların birbirine göre konumları ve görüş mesafeleri dikkate alınarak yerleri belirleniyor. Sabit noktaların uzun süre korunması için döşenmeden önce bölgedeki yer altı kablo ve boru 

tesisleri ile yapı, yol ve kanalizasyon şebekelerinde düşünülen değişiklikler hakkında ilgili kurumlardan bilgi toplanıp bu bilgiler istikşaf öncesi dikkate alınıyor.


İstikşaf kanavası nedir?

Sabit noktalar zemine tesis edildikten sonra mevcut detaylardan yararlanarak veya varsa daha önceki haritalardan yararlanarak noktaların bağlantılarını, numaralarını ve hesap yönünü gösteren bir altlık hazırlanıyor. Hazırlanan bu altlığa ise istikşaf kanavası deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön