Emlak Terimleri

İstimlak davası ne kadar sürer?

İstimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için istimlak davası açılabiliyor. Peki, istimlak davası ne kadar sürer? İstimlak davasında hangi mahkeme görevlidir?

İstimlak davası ne kadar sürer?

Özel mülkiyete konu olan bir taşınmaza; devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması işlemi istimlak olarak tanımlanıyor.


İstimlak; özel mülkiyete konu olan taşınmazın bir kısmı veya tamamı üzerinde gerçekleştirilebiliyor. İstimlak söz konusu olduğunda; devletin, istimlak taşınmazların bedelini ilgili kişiye ödemesi gerekiyor.  


Özel mülkiyetinde bulunan arsa-konut vs nitelikteki taşınmazı kamulaştırılan vatandaşlar; kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda "iptal davası" açabiliyor. Bu dava; kamulaştırma işleminin iptaline yönelik olup; vatandaş bu dava ile kamulaştırmayı tamamen reddetmiş oluyor. 


Devlet tarafından el atılan taşınmaz üzerinde bir yapı-bina vs bulunmakta ise, mülk sahibi ve yapı sahibinin kamulaştırmasız el koyma işlemini yapan devlet kurumuna karşı arsa ve bina bedelinin kendisine ödenmesi için bedel tazmini davası açma hakkı bulunuyor. 


Bedel tazmini davası açılabilmesi ve bu yolla taşınmaz bedelinin ilgili kuruluştan tahsil edebilmesi için adına tapunun kayıtlı bulunması gerekiyor.  Mülkiyetini başkasına devir eden veya adına tapu kaydı bulunmayan kişiler bu davayı açamıyor. Peki, istimlak davası ne kadar sürer?        


İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Kanun gereğince, kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde idare, 7 nci maddeye göre topladığı bilgi ve belgelerle 8 inci madde uyarınca yaptırmış olduğu bedel tespiti ve bu husustaki diğer bilgi ve belgeleri bir dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine müracaat edebiliyor.


Taşınmaz malın kamulaştırma bedelinin tespitiyle, bu bedelin, peşin veya kamulaştırma 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre yapılmış ise taksitle ödenmesi karşılığında, idare adına tesciline karar verilmesini isteyebiliyor. Bu dava Asliye Hukuk Mahkemesinin yoğunluğuna göre değişebiliyor. 



Belediyelerde istimlak işlemleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com