İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!
Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü devlet mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terime istimlak deniyor. İşte, istimlak ve irtifak hakkı kurulması!
İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!
İstimlak; özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü (bina, arsa, akar) Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terim olarak tanımlanıyor.
Devlet ve kamu tüzel kişileri, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartı ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malları, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, tamamını veya bir kısmını kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmağa yetkili oluyor.
Ödenecek karşılık, taşınmaz malın tamamının kamulaştırılması halinde, o malın malikinin kanunda gösterilecek usul ve şekle uygun olarak bildireceği vergi değerini; kısmen kamulaştırmalarda, vergi değerinin kamulaştırılan kısma düşen miktarını aşamıyor.
Kamulaştırılan taşınmaz mal karşılığının vergi değerinden az takdir edilmesi halinde malikin itiraz ve dava hakkı bulunuyor.
Taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi üzerinde irtifak hakkı kurulabiliyor.
İrtifak hakkı kurulması
Madde 4 – Taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulabilir.
Arazi istimlak şartları nelerdir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com