İştira hakkı sözleşmesi!
Hak sahibine söz konusu taşınmazı belirlenen bedelle alma yetkisi veren bir hak olan iştira (alım) hakkı sözleşmesi nedir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..
İştira hakkı sözleşmesi!
Bir taşınmazı belli bir bedel karşılığında, belli bir süre zarfı içinde sahibinden satın alabilmek hakkına iştira hakkı deniyor. Bu hakkın tanınabilmesi için alıcı ve satıcı arasında bir sözleşme imzalanması gerekiyor. İştira hakkı sözleşmesi olarak adlandırılan bu sözleşme, noterler tarafından tanzim ediliyor.
İştira hakkının tapu siciline şerh edilmesiyle birlikte üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebilir hale geliyor. Daha açık bir anlatımla alım hakkına konu taşınmazın başkasına satılması halinde, iştira hakkı sahibinin onu devralandan aynı bedelle taşınmazı alma imkanı bulunuyor. Hakkın kullanılması idari yoldan mümkün olmayıp ,tarafların rızaen anlaşmamaları halinde mahkemeden karar alınması gerekiyor.
Hakkın tapu siciline şerh verebilmesi için ,malikin veya yetki verilmişse hak sahibinin talebi yeterli oluyor. İştira hakkı, taşınmazın tedavülüne veya üzerinde yeni bir ayni ve şahsi hak kurulmasına engel olmuyor. Bu işlemler için malikin muvafakatına da gerek duyulmuyor. Üzerinde başka kısıtlayıcı şerhler bulunan taşınmazlarda iştira hakkına konu olabiliyor.
Vefa hakkı nedir?
İştira hakkının tanımı!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com