Emlak Terimleri

İştirakin feshi nasıl yapılır?

Miras veya diğer sebeplerle oluşan iştirak halinde mülkiyetin sona erdirilerek, hissedarlık esasına geçilmesi işlemi olarak bilinen iştirakin feshi nasıl yapılır? İştirakin feshi nedir? İşte yanıtı...

İştirakin feshi nasıl yapılır?

İştirakin feshi, miras veya diğer sebeplerle oluşan iştirak halinde mülkiyetin sona erdirilerek, hissedarlık esasına geçilmesi işlemi olarak biliniyor. Peki iştirakin feshi nasıl yapılır? İştirakin feshi davası nasıl açılır?


Fesih işlemi için gerekli belgelerin temin edilerek bir dilekçe ile hukuk mahkemelerine başvuruda bulunulması gerekiyor. İştirakin feshi için gerekli belgeler şu şekilde sıralanıyor:


- Taşınmaz mala ait tapu senedi, 

- Taşınmazın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçıların sözlü beyanı,

- Tüm mirasçıların nüfus cüdanı fotokopileri 

- Tüm mirasçıların 6x4 vesikalık fotoğrafları

- Tescil istem belgesi

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


İştirakin feshinin gerçekleşebilmesi için tüm iştirakçilerin bir diğer ifade ile ortakların isteğinin bu yönde olması ya da mahkemece bu yönde karar verilmesi gerekiyor. İştirakin feshi dilekçe örneği aşağıda yer alıyor.



İştirakin feshi dilekçe örneği:


......... HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACILAR :

VEKİLİ :


DAVALI :


KONU : Taşınmazdaki iştirak halinin müşterek mülkiyete dönüştürülmesi isteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müşterek muris (…) …/…/… tarihinde ölmüş olup geriye mirasçıları olarak müvekkil davacılar ile davalı diğer çocuğu …’yi bırakmıştır. Veraset ilamını ekte sunuyoruz.


2- Murisin … parselinde kayıtlı bir taşınmazı mevcuttur. Anılan taşınmazdaki mevcut iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirmek için davalıya başvurmuşsak da talebimiz davalı tarafından reddedilmiştir. Davalı haklı bir sebep olmaksızın iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirmemektedir.


3- Söz konusu iştirak halindeki mülkiyetin verasetteki payların tapuya işlenmesi suretiyle müşterek mülkiyete çevrilebilmesi için iş bu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : MK, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, veraset ilamı, nüfus kayıtları ve diğer yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığımız nedenlerle tapunun … parselinde müşterek muris (…) adına kayıtlı taşınmazdaki iştirak halinde mülkiyetin ekteki veraset ilamında yazılı payların davacı müvekkiller adına tapuya tescili suretiyle müşterek mülkiyete dönüştürülmesini saygılarımla müvekkiller adına talep ederim. …/…/…


Davacı Vekili

Avukat



İştirakin feshi ne demektir?