Ekonomi

İşverenlerden yeni asgari ücret açıklaması! Değişken asgari ücret istiyorlar!

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı ve EYT konusunda açıklamalar yaptı. Avdagiç döviz kurunun da enflasyona paralel gitmesi gerektiğini belirterek önümüzdeki aylarda bu konuda bir düzenleme beklediklerini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) seçimlerinde bir kez daha seçilen ve ikinci dönemine başlayan Şekip Avdagiç, asgari ücretin enflasyon düzeyinde artması gerektiğini belirterek, asgari ücretin bölgesel olması gerektiğini savundu.

İTO Başkanı Avdagiç, vergi dilimlerinde çalışanlar lehine düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, net-brüt maaş makasının çalışanlar aleyhine bozulduğunu ifade etti. SGK üst sınırının 50 bin TL'ye dayandığını ifade eden Avdagiç, bu rakamın yüzde 35'ine kadar yükselen bir bölümünün SGK'ya ödendiğini kaydetti. Gelir diliminde kat sayının makul bir seviyeye göre ayarlanması gerektiğini dile getiren Avdagiç, kat sayının asgari ücrete değil enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. İTO Başkanı Avdagiç kıdem tazminatı üst limitlerinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

EYT'liler sistem içinde kalmalı

 İTO üyeleri arasında EYT’lilerin yüzde 23-25 civarında olduğu aktaran Avdagiç, EYT’lilerin emekli olması halinde nitelikli ve genç işgücü kaybı yaşanacağını, ayrıca işverenin ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacağını ileri sürdü. İTO başkanı Şekip Avdagiç Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu. EYT'lilerle ilgili olarak ilginç bir çıkışta bulunan Avdagiç, genç insanların emeklilik için önlerinin açılacağını, oysa bu genç ve nitelikli işgücünün, iş dünyası içinde kalması gerektiğini söyledi. Olası bir küresel resesyonun Türkiye'ye olumsuz yansımaları olacağını belirten Avdagiç, döviz kurunun da enflasyona paralel bir seyir izlemesi gerektiğini kaydetti. Emtia fiyatlarında dengesizlik yaşandığını dile getiren Avdagiç, "Tedarik zincirinde kopma yaşanıyor. Resesyon korkusu mevcut. Türkiye'nin önemli pazarlarında yaşanan daralma bizi de olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Döviz kuru enflasyonla paralel gitmeli

Döviz kurları enflasyona paralel bir seyir izlemesi gerektiğini vurgulayan İTO Başkanı, 2000 krizinde dövizin çok baskılandığını buna paralele olarak ihracatın da baskılandığını hatırlatarak, o dönem ihracatçıların ithalatçı haline geldiğini belirtti. Döviz kurunun enflasyonla paralel gitmesi gerektiğini kaydeden Avdagiç bu sayede ihracatçının rekabetçiliğinin de sağlanmış olacağını dile getirerek bu konuda önümüzdeki bir kaç ay içinde bir düzenleme beklediklerini söyledi.

 

İşveren sendikasından asgari ücrette 'denge' açıklaması

Dev kuruluş asgari ücret tahmininde bulundu. İşte asgari ücreti enflasyonun üzerine çıkaracak rakam

Asgari ücrette milyonları ilgilendiren büyük tehlike!

'İnce hesap yapılmayacak, asgari ücret zammı yüksek olacak'