İsviçre Sismoloji Servisi'nden açıklama: İstanbul depremi önceden bilinebilir mi? Deprem etkileri neden farklı?
Eşit derecede güçlü depremlerin etkilerinin farklı olmasının sebepleri merak ediliyor. İsviçre Sismoloji Servisi'nin müdür yardımcısı Florian Haslinger, depremlerle ilgili konuştu ve açıklamasında İstanbul depremine de değindi.
Son zamanlarda Türkiye resmen beşik gibi sallanıyor. Her gün farklı bir ilden deprem haberi geliyor. 1 Ocak'ta da Japonya'da resmen yer yerinden oynadı. Japonya yeni yıla 7.6 büyüklüğündeki depremle girdi. Şu andaki can kaybı sayısı 126'yı buldu.
Geçtiğimiz sene 6 Şubat'ta meydana gelen 7,5 ve 7,8 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli iki deprem de Türkiye ve Suriye'yi sarsmıştı. Bu depremler de Japonya'daki son deprem kadar güçlüydü.
Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre; eşit derecede güçlü depremlerin etkilerinin farklı olmasının sebepleri merak ediliyor.
İsviçre Sismoloji Servisi'nin müdür yardımcısı Florian Haslinger, 'Neden eşit derecede güçlü depremler bu kadar farklı etkilere sahip olabiliyor?' sorusunun yanıtını verdi.
Hasar şeklinin pek çok faktöre bağlı olduğuna dikkat çeken Haslinger, "Depreme dayanıklı inşaat önemlidir ve ülkelerdeki altyapı da önemli bir role sahip" şeklinde konuştu.
JAPONYA'DAKİ EVLER TÜRKİYE'YE GÖRE DAHA SAĞLAM İNŞA EDİLMİŞ
6 Şubat depremlerinde 50 bini aşkın insan hayatını kaybederken, Japonya'da bu sayının şu anda 126 olması ile ilgili de konuşan Florian Haslinger, "Düşük ölüm sayısı, esas olarak etkilenen bölgedeki nüfus yoğunluğunun daha düşük olmasından ortaya çıkar. aponya'da deprem fay bölgesi yoğun nüfuslu bölgelerden geçmiyor fakat Türkiye'de bölge çok daha kalabalık bir durumdaydı" diye konuştu.
Ayrıca, Japonya'daki evlerin büyük olasılıkla Türkiye'dekilere göre depreme daha dayanıklı inşa edilmiş olduğunun altını çizen Haslinger, "Bu da bazı evlerin yıkılmasına rağmen Türkiye'deki kadar olmadığı anlamı taşıyor" bilgilerini verdi.
İsviçre Sismoloji Servisi'nin müdür yardımcısı Florian Haslinger, İstanbul'da deprem beklenip beklenmediği ile ilgili de konuştu.
İSTANBUL DEPREMİ ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?
Florian Haslinger, "Önümüzdeki 10 sene içerisinde İstanbul'da da deprem yaşanması bekleniyor. Neden depremin zamanını ve büyüklüğünü doğru bir şekilde tahmin edemiyorsunuz?" sorusuna verdiği yanıta, "Depremlere nasıl hazırlanacağımızı henüz yeterli şekilde bilmiyoruz" diyerek başladı.
Yer kabuğunda gerilim oluştuğunda deprem yaşandığını dile getiren Haslinger, "Bunlar bir noktada, genellikle de zaten mevcut olan fay alanlarında boşalır. Bu, dünya plakalarının birbirinin üzerinden kaymasına sebep olur ve bir deprem tetiklenir. Fakat bu gerilimlerin tam olarak ne zaman bu kaymanın yaşandığı, yani tetiklendiği detaylı olarak bilinmemektedir" ifadelerini kullandı.
Haslinger, bunu ayrıntılı olarak ölçecek ya da belirli bir depremin tam olarak ne zaman yaşanacağına ilişkin kesin tahminler elde edecek bir yöntemi henüz bulamadıklarına dikkat çekti.
Emlak, otomotiv, gıda... Fahiş fiyat ve stokçuluğa tam 602 milyon TL ceza!
Kanal İstanbul'un 4 yıldır süren davasında kriz: İkinci kez bilirkişi incelemesi yapılacak!