Ekonomi

İsviçre’nin rakip bankaları birleşiyor! UBS, Credit Suisse'i devralıyor!

İsviçre’nin en büyük bankası olan UBS, sektördeki en ciddi rakiplerinden biri olan Credit Suisse'in devlet yardımıyla devir alınmasıyla ilgili işlemleri 12 Haziran tarihinde tamamlayacağını açıkladı.İsviçre’nin en büyük bankası UBS, rakibi Credit Suisse'in devlet yardımıyla devralımını 12 Haziran'da sonuçlandıracağını bildirdi

2008 yılında yaşanan küresel finans krizinden sonra en büyük banka alım anlaşması yapılmak üzere. İsviçre’nin en büyük bankası UBS, rakibi Credit Suisse'in devlet yardımıyla devralımını 12 Haziran'da sonuçlandıracağını bildirdi.

UBS tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, Credit Suisse'in devir alınma işlemlerinin tamamlanmasının ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) hisse kayıt beyanı koşullarına bağlı olduğu ifade edildi.

İŞLEMLER 12 HAZİRAN’DA TAMAMLANACAK

UBS yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "UBS, Credit Suisse’nin satın alınmasını 12 Haziran 2023 gibi erken bir tarihte tamamlamayı hedefliyor. O tarihte, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG ile birleşmiş olacak” ifadesine yer verildi.

UBS’in, Credit Suisse’in tüm hisselerini aldıktan sonra, Credit Suisse hissedarları, sahip oldukları her 22,48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar. Mart ayında ABD'de bankacılık krizinin başlamasından sonra Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmış ve bankanın iflası konuşulmuştu. Credit Suisse bankasının en büyük ortağı olan Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını açıklaması ile birlikte ortaya çıkan gelişmeler, bankayı iflasın eşiğine kadar getirmişti.

Hükümetin 200 milyar franklık likidite desteğine olumlu bakan İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS, kriz yaşayan 167 yıllık Credit Suisse'i 3 milyar franga satın alacağını daha önce duyurmuştu.

 

GÖZLER FED’İN FAİZ KARARINDA

Bu arada cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam mayısta 339 bin kişi artarken işsizlik oranı yüzde 3,4'ten yüzde 3,7'ye yükseldi. Analistler, işsizlik oranındaki artışla beraber ücretlerdeki yükselişin yumuşamasının Fed'in faiz artırımlarına ara verebileceği beklentisini güçlendirdiği görüşünde. Banka'nın gelecek hafta yüzde 78 ihtimalle politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Fed yetkililerinin bugünlerde yaptıkları açıklamalarda da faiz artırımının pas geçilme eğiliminin öne çıktığını ifade eden analistler, hafta boyunca yapılacak sözle yönlendirmeler ve açıklanacak verilerin yatırımcıların odağında olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Avrupa'da ise piyasalarda cuma günü alış ağırlıklı bir seyir öne çıktı. Ancak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın bugün Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşma piyasalarda merakla bekleniyor.