İşyeri güvenliği yasası 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor!
Yeni yıldan itibaren iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaları ise 1000 TL' den 80 bin TL' ye kadar para cezasıyla karşılaşabilecek...
Yeni yıldan itibaren işyeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaları ise 1000 TL'den 80 bin TL'ye kadar para cezasıyla karşılaşabilecek.
KADEMELİ olarak uygulanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 'balıkçılık ve makine imalatı' gibi 'tehlikeli' ve 'madencilik, doğalgaz ve petrol çıkarımı, mermer ocağı, inşaat' gibi çok tehlikeli sınıflarda faaliyet gösteren 50 ve altında elaman çalıştıran işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma uygulaması 1 Ocak 2014'te resmen başlıyor. Yeni yıldan itibaren işyeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaları ise 1000 TL'den 80 bin TL'ye kadar para cezasıyla karşılaşabilecekler.
Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİRDER) Başkanı Abdullah Bozkır, 1 Ocak 2014'ün İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bozkır, 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenilen 50'nin altında çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren işletmeler için iş güvenlik uzmanı ve işyeri hekimi ile sözleşme yapma zorunluluğu 1 Ocak 2014'e ertelendiğini hatırlattı. İşverenlerin idari para cezalarına maruz kalmamak için sözleşmelerini Ocak ayından önce yapmalarında fayda olduğunu anlatan Bozkır, halk arasında konuşulan 'bir kişi bile çalıştıranların iş güvenlik uzmanı işyeri hekimi çalıştırmak zorunda' görüşünün asılsız olduğunu dile getirdi.
Cezalar giderek artıyor Mesleki risklerin önlenmesi adına tedbirlerin alınmaması, İSG (İş Sağlığı Güvenliği) faaliyetlerinin takip edilmemesi hususlarının tespitinde işverene her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL cezayı gerektiriyor. Sağlık personeli görevlendirmeyen işverene ve aykırılığın devam ettiği her ay 2 bin 500 TL ceza uygulanacak. Güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olan işverene 5 bin TL ceza uygulanacak. Büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin TL ceza kesilecek. Güvenlik raporunu hazırlayıp, bakanlığın değerlendirmesine sunmadan işyerini faaliyete geçiren, işletilmesine bakanlıkça izin verilmeyen işyerini açan veya durdurulan işyerinde faaliyete devam eden işverene 80 bin TL ceza uygulanacak.
Milat Gazetesi