Emlak Terimleri

İşyeri kira artış oranı 2022 nasıl hesaplanır?

İşyeri kira sözleşmesi yenilenecek oran kiracılar kira artış hesaplamasında üst sınırın ne olduğunu merak ediyor. Peki, işyeri kira artış oranı 2022 nasıl hesaplanır?Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları ile ilgili hususlar ile sözleşme taraflarının hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor

İşyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları ile ilgili hususlar ile sözleşme taraflarının hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. 

Kira sözleşmesi kanundaki tanımı ile "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak ifade ediliyor. 

Sözleşmenin imzalanmasının ardından Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor. 

Sözleşmenin süresi sonunda yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. İşyeri kira sözleşmesi yenilenecek oran kiracılar kira artış hesaplamarının nasıl yapıldığını merak ediyor. Peki, işyeri kira artış oranı 2022 nasıl hesaplanır? işyeri kira artış hesaplamasında üst sınır nedir?

KİRACI KİRAYI ÖDEMEZSE NE OLUR?

Taşınmaz kira sözleşmesini imzalayan kiracılar, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, mal sahibi kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshetme hakkına sahip oluyor.

Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
 

KİRA ARTIŞ DAVASI NASIL AÇILIR?

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava istenildiği an açılabiliyor. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar. 

Kanunen sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur. 

Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

İşyeri kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedelinde yapılacak zam, Borçlar Kanunu esaslarına göre hesaplanıyor.

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 

Buna göre kira artış hesaplamasında üst sınır tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı oluyor.

Konut ya da işyeri farketmeksizin gayrimenkul kiralamalarında taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
 

Kira sözleşmesi feshi ihtarname örneği 2022!

Kirayı bankaya yatırma limiti 2022 ne kadar?

Boş kira kontratı örneği 2022!