29 / 04 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?

İşyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden gelir elde eden kimseler bir sonraki sene içerisinde gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, işyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?



İşyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden gelir elde eden kimseler bir sonraki sene içerisinde gelir vergisi mükellefi oluyor.


Ancak, her kira geliri elde eden değil, yalnız kazancın belirlenen istisna bedeli aşanlar vergide mükellef oluyor. Buna karşın bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırını geçmemesi halinde vergi ödenmiyor. 


Peki, işyerini kiraya vererek gelir elde edenler ne kadar vergi öder? İşyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.


Kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde yapıldı. İkinci taksit ödemeleri ise 1 Temmuz - 31 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.



Konut kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön