İşyeri kira sözleşmelerinde damga vergisi!
İş yeri kira sözleşmelerinde damga vergisinin her şekilde ödenme zorunluluğu bulunuyor. Sadece sözleşmenin kaç nüsha düzenlendiği veya kefil olup olmaması halinde ödenecek tutarlar değişiklik gösteriyor...
İşyeri kira sözleşmelerinde damga vergisi!
İş yeri kira sözleşmesine, gerçek kişi veya iktisadi işletmenin taraf olması damga vergisinin doğması bakımından herhangi bir farklılık arz etmemektedir. Nitekim bir iş yerinin kiraya verilmesi ve kiralamanın bir sözleşmeye bağlanması her şekilde damga vergisine tabidir. Fakat sözleşmenin kaç nüsha düzenlendiğinin ya da sözleşmede kefil olup olmadığı durumlarına göre belirlenecek damga vergisi farklılık göstermektedir.
Damga vergisi nedir?
İşyeri kira sözleşmelerinde damga vergisi, kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında, bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanlarca kontratın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir, aynı süre içinde ödenir. Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. Ancak, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.
Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi 2013!
Mesken kira sözleşmesi damga vergisi!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com