Emlak Terimleri

İşyerinden kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşme süresi boyunca, taşınmaz sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İşyeri sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için, haklı nedenlerin mevcut olması gerekiyor. Peki, işyerinden kiracı nasıl çıkarılır?

İşyerinden kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşme süresi boyunca, taşınmaz sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiracı kira bedelini zamanında ödemek ile yükümlü oluyor. Taşınmaz sahibi de istediği zaman kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Peki, işyerinden kiracı nasıl çıkarılır?


İşyeri sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için, kanunda belirtilen haklı nedenlerin mevcut olması gerekiyor. İşte işyerinden kiracı nasıl çıkarılır?


İşyeri ihtiyacı: 

İşyeri sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanıyor. Kira kontratının bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.


Esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadil: 

Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabiliyor. Kira sözleşmesinin bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.


Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı: 

Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.


Kira bedelinin ödenmemesi: 

Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle 1 yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip bir ay içinde doğrudan dava da açılabiliyor.



Kiracı işyerini kiraya verebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com