Emlak Terimleri

İşyerlerinin mülkiyetinin devredilmesi hakkında kanun!

3385 sayılı Küçük sanayi bölgeleri içinde devletçe inşa edilmiş örnek sanayi sitesi İşyerlerinin mülkiyetinin devredilmesi hakkında kanun 25 Haziran 1987 tarihinde 19498 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte kanun maddeleri...

KÜÇÜK SANAYİ BÖLGELERİ İÇİNDE DEVLETÇE İNŞA EDİLMİŞ ÖRNEK SANAYİ SİTESİ İŞ YERLERİNİN MÜLKİYETİNİN DEVREDİLMESİ HAKKINDA KANUN 

 

Kanun Numarası : 3385 

Kabul Tarihi : 15/6/1987 

Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 25/6/1987 Sayı : 19498 

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 26 Sayfa : 

 

 

Madde 1 – Küçük Sanayi Bölgeleri içerisinde Hazineye ait arsa veya arazi üzerinde 

Devletçe inşa edilen örnek sanayi siteleri işyerlerinin mülkiyeti, talepleri halinde, bu yerleri en az 5 yıl süre ile kiracı olarak tahsiste belirtilen yatırımlarını gerçekleştiren ve üretimi yapmakta olan küçük sanayicilere, rayiç bedel üzerinden tercihan devredilir. 

 

Devredilen işyerinin arsası ile üzerindeki yapıların rayiç bedelleri, 2942 sayılı 

Kamulaştırma Kanununa göre tesbit edilir. Hak sahipleri satış bedelini peşin ödeyebilecekleri gibi, altı yıl içinde on iki eşit taksitle de ödeyebilirler. Taksitle mülkiyeti iktisap edenler, taksitlerini mücbir sebep olmaksızın zamanında ve tam ödemedikleri takdirde Hazinenin talebi üzerine tapu kaydı Hazine adına düzeltilir. 

 

Taksitli satışlarda borçlanılan kısım için, küçük sanayicilere uygulanan faiz oranları ve diğer şartlar uygulanır. Bu alacaklar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. 


Madde 2 – Devredilecek taşınmaz mallar, hak sahibi küçük sanayici adına, bu Kanunun 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan şartlarda şerh verilerek tapuda adlarına tescil edilir. 


Ayrıca bu taşınmaz mallar on yıl süre ile; kredi karşılığı milli bankalar dışında rehin ve diğer ayni haklarla takyit edilemeyeceği, miras yolu ile intikal hariç herhangi bir sebeple devir ve temlike, satış vadi sözleşmesine, taksime, şüyuun giderilmesi talebine konu olamayacağına, haciz ve işgal edilemeyeceğine dair hususlarda tapuya kayıt düşülür. 

 

Miras yolu ile intikal halinde de on yıllık takyit süresi doluncaya kadar yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır. 

 

Madde 3 – Küçük sanayi işletmecisi devir işleminden sonra işyerini, üzerindeki yapı ve tesislerini, kanun ve yönetmelikler uyarınca örnek teşkil edecek şekilde işletmediği veya amacına aykırı işletildiği ve yapılan yazılı bildirime rağmen altı ay içinde durumunu düzeltmediği takdirde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının talebi ile tapu kaydı Hazine adına düzeltilir. Bu durumda, ilgilinin ödediği bedel, takdir edilecek emsal kira bedeli tutarı düşüldükten sonra kendisine iade edilir. 

 

Madde 4 – Mülkiyetin devri, rayiç bedel ile kira bedelinin tespiti, komisyonun kuruluşu ve çalışma şartları, borçlandırma, borcun ödeme şekli ve zamanı, işletmenin denetimi, örnek sanayinin amaca aykırı işletilmesi halinde yapılacak işlem ile bu Kanunun uygulanması ile ilgili diğer hususlar, ilgili kuruluşun görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir. 

 

Geçici Madde 1 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kanun kapsamına giren 

işyerlerinde halen faaliyette bulunan küçük sanayicilerden; daha önce yatırımlarını gerçekleştiren, yatırımlarının uygun olduğuna dair komisyonlarca raporları tanzim edilen, aralıksız 5 yıl uygun faaliyette bulunduklarını tevsik eden ve talep tarihine kadar kira veya ecri misil sebebi ile borçlarını da tamamen ödeyenler 6 ay içinde başvurdukları takdirde bu Kanundan yararlanabilirler. Aksi halde bir ay içinde işyerlerinden tahliye ettirilirler. 

 

Kiracı olarak kalmak isteyenlerin hakları saklıdır.  Geçici Madde 2 – Haklarında tahsis esaslarına veya taahhütlerine uymamaları sebebi ile tahliye işlemlerine başlananlar bu Kanundan faydalanamazlar. Bu durumda olanlar, Kanunun neşir tarihinden itibaren 6 ay içinde fizibilite raporlarına uygun ve 1986 yılından önce düzenlenmiş teknik komisyon raporlarında belirtilen eksikliklerini gidereceklerini taahhüt ederek Kanunun neşir tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili kuruluşa başvurup daha önceki yıllara ait kira veya ecri misil borçlarını bu sürede ödedikleri takdirde, 6 ayın hitamında yatırımlarını gerçekleştirmek şartıyla mülkiyetin devrini talep edebilirler. Aksi takdirde tahliye işlemi sonuçlandırılır. 

 Madde 5 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 


 Madde 6 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.