27 / 04 / 2024

İşyurtları Kurumu mimari eserleri ihya edecek! 

İşyurtları Kurumu mimari eserleri ihya edecek! 

Pek çok iş kolunda faaliyet gösteren Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, mimari eserleri ihya etmeye hazırlanıyor. Kurum, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişini ve Piyade Kışla-ı Hümayun Camii’ni restore edecek. 



Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişini, avlu duvarları ve hamamı ihya edecek. Bunun yanı sıra kurum, Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan yıkılmış Piyade Kışla-ı Hümayun Camii’nin restore çalışmalarına da başladı. 

YeniŞafak Gazetesi'nden Osman Özgan'ın haberine göre; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar onlarca iş kolunda çalışmalar yapan İşyurtları Kurumu, mimari eserleri restore edecek. Kurum, tarihi ve kültürel zenginliklerin korunmasına destek sağlayarak tarihi eserleri günümüze kazandıracak. Proje ilk olarak "Yanık Kışla" olarak bilinen Mahmudiye Kışlası'nda başlatıldı. 

Proje kapsamında Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamam ve Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan yıkılmış Piyade Kışla-ı Hümayun Camii restore edilecek.

180'den fazla iş kolu 

Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, 180'den fazla iş kolunda faaliyet yürütüyor. Yürütülen çalışmalar sayesinde hükümlü ve tutuklular çağdaş koşullarda üretime katılıyor.Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, zeytin ve zeytin yağı üretiminden büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine, tekstilden mobilyaya, hediyelik eşyadan kozmetiğe kadar hemen hemen her alanda üretim yaparak milyarlarca liralık ciro yapıyor. 

İşyurtları Kurulu, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını yaşatma konusunda da bir proje daha başlattı. İşyurtları, 'Mimari Restorasyon' ve 'İnşaat' iş kolları marifetiyle tarihsel ve kültürel anlamda değer taşıyan mimari eserlerin, doğru yöntemlerle korunmasını sağlamak için harekete geçti.  Projede ilk olarak 1827-1893 yılları arasında yapılan ve daha sonra birkaç kez yangın ve tadilat geçiren "Yanık Kışla" olarak da bilinen Mahmudiye Kışlası'nda başladı. 

Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan arazi içerisinde bulunan eserler ve bu eserlere ait kalıntıların restore çalışması da başladı. Bu eserlerin restorasyonları Edirne Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetim ve gözetiminde Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kollarında istihdam edilen hükümlüler tarafından yürütülüyor.  

Projeye bağlı olarak kışla arazisi sınırlarında bulunan talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamamı ve yıkılmış cani yapıları Koruma Kurulu Kararı ile anıt varlık olarak tescil edildi. Söz konusu kışlada bazı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar kapsamında talim avlusu girişinde bulunan ve giriş kapısını belirleyen kule yapıların restorasyon uygulamaları öncesinde yerinde ölçüm ve proje çalışmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca 1827 yılında Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırıldığı bilinen "Piyade Kışla-ı Hümayun Camii"nden geriye kalan minare kalıntıları çevresinde, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izinleri doğrultusunda cami yapısı sınırlarının belirlenmesi ve ihya projelerinin hazırlanabilmesi için gerekli olan araştırma kazısı yakında başlayacak. Daha sonra aynı bölgede bulunan "Valide Sultan Çeşmesi" çevresinde peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Bu çeşmeye su bağlantısı yapılacak ve böylece tarihi çeşmeye yeniden işlev kazandırılacak.
 

Mesleki bilgi ile sınırlı kalmıyor 

Yapılan çalışmalar konusunda açıklamalarda bulunan İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, işyurtlarının çok önemli bir misyon üstlendiğini anlatarak “Kurum faaliyetleri sadece mesleki bilgi, beceri aktarmakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda sosyal sorumluluk kapsamında birçok çalışmayı da mesleki eğitimlerle birlikte yürütüyoruz” dedi. 
 

Ülkemiz için ara eleman yetiştiriyoruz 
 

Atan, unutulmuş diğer sanat dallarını da yaşatmak için çalıştıklarını anlatarak “Telkari, edirnakari, savat, yemenicilik, bastonculuk, yazmacılık, taş yontuculuğu, çinicilik, kakmacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak üzere önemli çalışmalar yaparken, bir yandan da onları koruma altına alıyoruz” açıklamasını yaptı.  Atan, öteki taraftan da ülkeye restorasyon alanında çalışacak ara elaman yetiştirdiklerini açıkladı. 

Sultanahmet Camisi'nde kapsamlı restorasyon!

 


Geri Dön