12 / 05 / 2024

İtalya 4 milyar Euro vergi için Vatikanın kapısına dayanacak!

İtalya 4 milyar Euro vergi için Vatikanın kapısına dayanacak!

Borç krizini aşmak için 30 milyar Euroluk tasarruf paketi açan İtalya, Vatikanın İtalya topraklarındaki taşınmaz mallarını vergilendirmeye hazırlanıyor



1992den bu yana Vatikandan vergi almayan İtalya, 4 milyar Euroyu bulan vergi geliri elde etmeyi planlıyor. Borç krizini aşmaya çalışan İtalya, 30 milyar Euroluk ekonomik önlem paketine ek gelir sağlamak için Vatikanın taşınamaz mallarından emlak vergisi almak için harekete geçti. İtalya, 1992de Vatikanla yaptığı anlaşma sonrasında toprakları üzerinde bulunan arazi, okul, kilise, hastane, huzur evi, otel ve saraylardan emlak vergisi almıyordu.

Yasa için başvuruda bulunuldu

Demokrat Partiye bağlı 23 parlamenter İmar ve Hazine Bakanlıkları komisyonuna başvurarak İtalya ile Vatikan arasındaki emlak vergisi muafiyetinin kaldırılmasının yasalaşması için gerekli hazırlıkların yapılmasını isteyen bir başvuruda bulundu. Tapu ve kadastronun verilerine göre bugün Vatikanın taşınamaz mallarından emlak vergisi olarak 3 milyar 100 milyon Euro gelir sağlanabiliecek.

Vatikan: Bu parayı ödeyemeyiz

Ayrıca İtalyanlar gelir vergisi öderken isterlerse vergilerinin binde sekizini kiliseye bağışlayabiliyor. Örneğin geçen yıl kiliseye 1 milyar 67 milyon aktarıldı. Bu işlemin kaldırılması ve Vatikana bağlı taşınamaz mallara emlak vergisi konulması halinde devlete 4 milyar Eurodan fazla ek para girebilecek. Vatikan Başbakanı Kardinal Tarcisio Bertone, Anlaşma yeniden gözden geçirilebilir. Ancak böyle bir ödemeyi yapmak için gücümüz yok. Hazinemiz beş yıldır açık veriyor dedi. Sadece Romada Vatikanın 23 bin arazi ve taşınamaz malı, 40 okulu, 20 Huzurevi, 18 Hastanesi bulunuyor.
Hürriyet/Reha ERUS


Geri Dön