26 / 08 / 2024

İtalyan mimarlar TOKİ ile ekip kurmak istiyor

İtalyan mimarlar TOKİ ile ekip kurmak istiyor

Fransız, Suriye, İtalyan ve ABD'li heyetler TOKİ yatırımları ve projelerini yerinde inceledi



4 kişilik Fransız heyeti özellikle Diyarbakır başta olmak üzere kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projelerini yerinde incelerken, daha önce de Türkiye'ye gelen İtalyanlar'dan da 4 kişilik mimar heyetiyle yapılan görüşmeler sonucunda  TOKİ  için yeni projeler üretecek Türk ve İtalyan mimarlardan oluşacak bir ekip kurulmasına karar verildi.
Görüşmelerden ortaya çıkan ilginç sonuçlardan ikisi de  Suriye ile yapılan anlaşmalar ve ABD'li HOK Chicago şirketinin TOKİ ile ortak bir kamu binası yapmak istemesi oldu.

FRANSA
DİYARBAKIR VE KUZEY  Ankara  İLE İLGİLENDİLER
TOKİ'den yapılan açıklamaya göre Ankara'ya gelen Fransız Kalkınma Ajansı, Ren Belediyesi yetkilileri ve şehir planlamacılarından oluşan 4 kişilik heyet, TOKİ'nin Diyarbakır Surları çevresinde uygulamaya koyduğu kentsel yenileme projesinin yanı sıra Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi'ni yerinde inceledi. Fransız heyet, TOKİ uzmanlarından oluşan bir çalışma grubunu da ülkelerine davet etti.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ TOKİ İLE ORTAK KAMU BİNASI YAPMAK İSTİYOR
Türkiye ve Avrupa'da çeşitli inşaat yatırımlarına imza atan Amerikan HOK Chicago şirketi,  TOKİ'ye kamu yatırımlarında birlikte çalışma teklifinde bulundu. HOK Chicago şirketi adına TOKİ'yi ziyaret eden HOK Başkan Yardımcısı Douglas A. Smith'in bu teklifi değerlendirilme aşamasında.

SURİYE
GECEKONDU İŞBİRLİĞİ
Suriyeliler ise iki anlaşma çerçevesinde Türkiye'de bulundu. Türkiye ile Suriye arasında imzalanan ‘Gecekondu Bölgelerinin Kalkınması İşbirliği Anlaşması' bunlardan biriydi. Diğeri ise TOKİ ve Suriye Toplu Konut Müdürlüğü arasında imzalanan ‘Toplu Konut  İşbirliği Mutabakat Metni' idi. Suriye Devlet Planlama Komisyonu Başkanı Maisaa Akkary'nin de aralarında olduğu heyet, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştü.

İTALYA
TÜRKLER VE İTALYANLAR BİR EKİP KURACAK
İtalyan mimarlardan oluşan 4 kişilik heyet, TOKİ çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Görüşmelerden çıkan en önemli sonuç ise, Roma Mimarlar Odası ile TOKİ arasında yürütülen görüşmelerde iki ülke mimarlarından oluşturulacak profesyonel bir çalışma grubunun TOKİ için yeni projeler üretmesi ve alternatifler üzerinde çalışması kararı oldu.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Fransızlar gecekondu dersine geldi
Gecekondu dönüşüm projelerini incelemek üzere Türkiye'ye gelen Fransız heyeti, TOKİ yetkilileri ile görüştü. İtalyan mimarlar da aynı amaçla Ankara'da  Türkiye'de yapılan kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projelerini yerinde incelemek üzere Ankara'ya gelen 4 kişilik Fransız heyet, TOKİ yetkilileriyle görüştü. Fransız Kalkınma Ajansı, Ren Belediyesi yetkilileri ve şehir planlamacılarından oluşan heyet, TOKİ'nin Diyarbakır Surları çevresinde uygulamaya koyduğu kentsel yenileme projesiyle Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi'ni yerinde inceledi. İtalyan mimarlardan oluşan 4 kişilik heyet de TOKİ tarafından yapılan çalışmaları yerinde görmek için ikinci kez Ankara'ya geldi. İtalyan heyete, projelerin elde edilmesi, inşaat firmalarının seçimi, kentsel yenileme projelerinde izlenen yol, gecekondu dönüşüm projelerinde yaşanan güçlükler, arsa karşılığı yapılan protokoller, restorasyon projelerinde izlenen yol gibi çeşitli konularda bilgi verildi.

ABD'DEN TEKLİF VAR
Bu arada, Türkiye ve Avrupa'da çeşitli inşaat yatırımlarına imza atan Amerikan HOK Chicago şirketi de TOKİ'ye konut dışındaki hastane, okul, spor salonu gibi kamu yatırımlarında birlikte çalışma teklifinde bulundu.
Sabah

İtalyanlar TOKİ konutlarını beğendi Suriye işbirliği istedi
BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yaptığı yatırımlar hakkında bilgi almak üzere Türkiye'ye gelen Fransız, Suriye, İtalyan ve ABD'li heyetler TOKİ yatırımları ve projelerini yerinde inceledi.

TOKİ tarafından yürütülen Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi ve Altındağ Gecekondu Dönüşüm Projesi ile Gölbaşı Örencik Konutları'nda incelemelerde bulunan Suriye heyeti, projeleri “etkileyici ve örnek teşkil edici” diye nitelendirdi. İtalyan heyet ise TOKİ konutlarını beğendi. Türkiye'de yapılan kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projelerini yerinde incelemek üzere Ankara'ya gelen 4 kişilik Fransız heyet, TOKİ yetkilileriyle görüştü. Türkiye ve Avrupa'da çeşitli inşaat yatırımlarına imza atan Amerikan HOK Chicago şirketi de TOKİ'ye kamu yatırımlarında birlikte çalışma teklifinde bulundu. TOKİ'yi ziyaret eden HOK Başkan Yardımcısı Douglas A. Smith ile şirketin pazarlama sorumlusu Jacqueline Lavigne'en oluşan heyet, konut yatırımları dışında kalan; hastane, okul, üniversite binası, spor salonu ve alışveriş merkezi yapımında ortak çalışma teklifinde bulundu.
Hürriyet

ABD şirketi TOKİ ile ortak kamu binası yapmak istiyor
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yaptığı yatırımlar yurtdışında da ses getirmeye devam ediyor. Konut yatırımları hakkında bilgi almak üzere Türkiye'ye gelen Fransız, Suriye, İtalyan ve ABD'li heyetler TOKİ yatırımları ve projelerini yerinde incelerken, Türkiye ve Avrupa'da çeşitli inşaat yatırımlarına imza atan Amerikan HOK Chicago şirketi de TOKİ'ye kamu yatırımlarında birlikte çalışma teklifinde bulundu. HOK Chicago şirketi adına TOKİ'yi ziyaret eden HOK heyeti, konut yatırımları dışında kalan; hastane, okul, üniversite binası, spor salonu ve alışveriş merkezi yapımında ortak çalışma teklifinde bulundu.  TOKİ'nin çalışmalarını yerinde görmek için Ankara'ya gelen İtalyan heyeti de TOKİ konutlarının Türkiye için hızlı ve ekonomik olması açısından doğru bir model olduğu konusundaki görüşlerini yinelerken, çalışmaların devam etmesi gerektiğine işaret ettiler. Gecekondu dönüşüm projelerini yerinde incelemek üzere Ankara'ya gelen Fransız ve Suriyeli heyetler de TOKİ yetkilileriyle görüş alışverişinde bulundu.
Akşam


Geri Dön