09 / 05 / 2024

İtalyanlar evlerine sığamıyor!

İtalyanlar evlerine sığamıyor!

Berlusconi'nin konut planı, konut sahiplerine, bir kereye mahsus olmak üzere, evlerinin toplam m3 hacminin yüzde 10'u kadar ilave yapma hakkı veriyordu



İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi Mart 2009'da ilan ettiği 'konut planı' ile taraftarı olsun, muhalifi olsun İtalyan halkının alkışlarını almıştı. Kendisi de eski bir inşaatçı ve müteahit olan Berlusconi'nin planı, konut sahiplerine, bir kereye mahsus olmak üzere, evlerinin toplam m3 hacminin yüzde 10'u kadar ilave yapma hakkı veriyordu.

İtalyanlar, evilik yaşı geldiği halde yan gelip yatan küçük oğullarına bir yatak odası yapmak, yahut terası eve katıp mutfağı büyütmek için bu fırsatın üstüne atladılar. Çevrecilerin itirazları (her 100 aileden 75'inin konut sahibi olduğu ve hemen herkesin farklı sebeplerden eve sığamamaktan şikayet ettiği İtalya'da) kamuoyu desteği bulmadı, kararname yayımlandı.

Roma'da alınan bu kararın icrası yerel yönetimlere bırakıldığı için, İtalya'nın farklı bölgelerinde ve kentlerinde belediyeler 'konut planı'nı kendi görüş kendi görüş ve önceliklerine göre uygulamaya başladılar. Ve kıyamet koptu. İtalya'nın Sardinya adasındaki bir ev sahibi söz konusu izinden yararlanarak evinin bahçesine, konukları için, misafir odaları yaptırmak üzere ilgili belediyeye başvurdu. Tahmin ettiğiniz gibi, başvuruyu yapan 'ev sahibi' tasarının sahibi başbakan Silvio Berlusconi'den başkası değil.

Sorun nerde diyeceksiniz? 22. 850 İtalyan ailesi gibi, ikametgahı olarak gösterdiği evini büyütmek başbakanın da hakkı. Evet siyasi etik sorunu yapamazsınız, böyle düşünülebilir.

SADECE 200 M2'CİK

Ancak 'Cavaliere'nin durumu biraz özel. Çünkü evine ilave etmek istediği yüzde 10'luk hacim... 800 m3'e denk geliyor. Yani tabanca 200 m2'lik Rotondo'da sahip olduğu (çıplak mankenlerle yapılan havuzbaşı âlemleriyle maruf) Villa Certosa, 2.600 m2'lik bir saray. Ancak çevreleyen devasa parka, denize kat kat inen yüzme havuzlarına, 400 kişilik amfitiyatrosuna, misafirleri hayran bırakan suni volkanlarına ve kaktüs bahçelerine rağmen, Berlusconi'nin sarayında misarirleri ağırlamak için yeteri kadar yer yok. Acele bir dizi bungalov inşa edilmesi gerekiyor.

Yapılacak ek binalar, İtalya'da denize 300 metreden yakın inşaat yapılmasını yasaklayan yasayı da deliyor ama olsun. Sardinya Bölgesel Çevre Koruma Komisyonu, iktidar partisinin ve aşırı sağın desteğiyle 'Villa Certosa'ya yapılacak ilavenin çevreyle mükemmel uyum sağlayacağı'na hükmederek izin verdi. Yeşiller bir kere daha umutsu-zca dava açmaya hazırlanıyorlar.

İtalyan basını, Berlusconi'nin kendini çok da sıkmadığı söylüyor. Cavaliere daha bu yaz villasına ayak basmadı. Zaten geçen kış, bir ara, satıp kurtulmayı büe düşünmüştü. Bir petrol şeyhinin Villa Certosa'ya ilaveleri beklemeden 450 milyon avro 900 milyon TL vermeye hazır olduğu söyleniyordu.
Hürriyet Emlak


Geri Dön