Ekonomi

İthal tüketimde patlama: 8 ayda 30,4 milyar dolar!

Ekonomide üretim azmini gösteren ham madde ithalatında düşüş yaşanırken, tüketim malı ithalatında artış devam ediyor. İlk sekiz ayda üretime yönelik ithalat geçen yılın altında kalırken, tüketim malı ithalatında ise patlama yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre toplam ithalat geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 6,9 düşüş kaydetti. İthalat sepetini oluşturan büyüklüklere bakıldığında; üretime yönelik yapılan ham madde ithalatının yüzde 16,5 azaldığı, tüketim malı ithalatının ise yüzde 44,1 arttığı gözlemlendi.

Ağustosta toplam ithalat 30,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın 21,6 milyar dolarla yine en büyük bölümünü ara malları (ham madde) oluşturdu. 4,1 milyar dolarlık bölümü tüketim mallarından ve 4,5 milyar dolarlık kısmı da yatırım mallarından oluştu. Tüketim malı ithalatının faturası, yatırım mallarına ödenen tutara yaklaşmaya başladı.

KUR ŞOKUNA RAĞMEN ARTTI

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle: Geçen yıla göre ara malı ithalatı ocakta yüzde 15,5, şubatta yüzde 2,7 artış, martta yüzde 7,9 ve nisanda yüzde 14,6 düşüş, mayısta ise yüzde 5,2 artış sağlarken; tüketim malı ithalatı ocak ayında yüzde 70,5, şubatta yüzde 64,3, martta yüzde 65,1, nisanda yüzde 67, mayısta yüzde 74,9 oranında rekor artışlar yaşamıştı.

Kur şoku yaşanan haziranda ara malı ithalatında yüzde 27,9’luk düşüşle frene basma eğilimi görülürken, tüketim malı ithalatındaki artış yavaşlamakla beraber yüzde 37,8 olmuştu.

Kurlarda yükselişin sürdüğü temmuzda da ara malı ithalatı yüzde 4,7’lik düşerken, tüketim malı ithalatı yüzde 99,6 ile bu yıl aylar itibarıyla en yüksek artışını sergilemişti.

Toplam ithalatın 247,1 milyar dolar olduğu ilk sekiz ayda, tüketim malı ithalatı yüzde 64,2 artışla 30,4 milyar dolara çıktı. Sekiz ayda ithal tüketime, geçen yılın aynı dönemine göre 12 milyar dolar daha fazla döviz harcandı.

 

11,3 MİLYAR DOLAR OTOMOBİLE

Ocak-ağustos döneminde tüketim malı ithalatının 11,3 milyar dolarla üçte birden fazla kısmı ithal otomobillere ödenen dövizden oluştu. İthal otomobillere sekiz aylık dönemlere göre yaklaşık 7 milyar dolar daha fazla döviz harcandı. İlk sekiz ayda ithalat faturası, dayanıklı tüketimde 4,2 milyar, yarı dayanıklı tüketim mallarında 4,8 milyar dolar, dayanıksız tüketim mallarında 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.