Ekonomi

İthalat yapanlar bu haber sizi çok ilgilendiriyor! Gümrük vergisinde yeni düzenleme geldi!

Ticaret Bakanlığı’ndan, ithalat yapanları ilgilendiren önemli bir karar geldi. Bakanlık, gümrük vergilerinde 2023 yılı için değişiklikler yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda 2023 senesinde geçerli olmak üzere hazırlanan ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında yapılan değişiklikleri içeren "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli" metni doğrultusunda, ithalat rejimi ve ilave gümrük vergisi kararlarında düzenleme yapıldı

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandığı bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda 2023 senesinde geçerli olmak üzere hazırlanan ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında yapılan değişiklikleri içeren "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli" metni doğrultusunda, ithalat rejimi ve ilave gümrük vergisi kararlarında düzenleme yapıldı.

Karara göre, İthalat Rejimi Kararı'nın ekinde yer alan kısaltma, liste ve eklerde değişiklik yapıldı.

Kararın, yerli üretimin desteklenmesi amacıyla, uluslararası mevzuat kapsamında çok taraflı ve ikili anlaşmalardan doğan yükümlülükler göz önünde bulundurularak hazırlandığı ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, 2023 senesinden geçerli olmak üzere hazırlanan ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında yapılan değişiklikleri içeren "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli" metni doğrultusunda, İthalat Rejimi Kararı eki listeler ile İlave Gümrük Vergisi Kararı eki listelerde gerekli değişiklik ve düzenlemeler yapıldı.

Kararlar, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

İTHAL EDİLEN BU ÜRÜNLER DENETLENECEK

Diğer yandan Ticaret Bakanlığı tarafından, 2023 yılında uygulanacak ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

 

Tebliğlere göre, kablolar, köşe taşlayıcılar ve çim biçme makasları, oyuncak benzeri olan okul ve büro malzemeleri,, okul defterleri, silgiler, makaslar, kalemtıraşlar, delgeçler, tel zımba makinaları ve kalemler denetim kapsamına alındı.

Ayrıca bazı birleşik yapılı plastik ham maddelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının uygunluk denetimine tabi olacak şekilde kati ithalatı mümkün kılındığı belirtildi.

Atıkların, Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az 3 iş günü önce yapılmayan ithalat başvurularının kabul edilmeyeceği netleştirilirken, tasfiyelik hale gelen ithal atık ve hurdalarla ilgili hususlar net olarak ifade edildi.

Tebliğlerle, Sağlık Bakanlığının özel iznine tabi maddelere ilaveler yapıldı.

Ayrıca, küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazları ithalatının, 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınacak belge ile denetime tabi tutulmasına yönelik düzenlemeye gidildiği de gelen bilgiler arasında.