Ekonomi

İTO Başkanı Şekip Avdagiç'ten buz tutturan iddia: Kış mevsiminde yakıt ve gaz bulabilecek miyiz?

Küresel piyasada artan emtia fiyatları nedeniyle yakıt ve gaz sorununu gündeme getirdi. Kış mevsimi geldiğinde akaryakıt ve gaz tedariğinde yaşanabilecek sıkıntılara İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,dikkat çekti.İTO Başkanı Şekib Avdagiç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi

İTO'nun temmuz ayı meclis toplantısı Kurban Bayramı dolayısıyla erken yapıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enerjide arz güvenliği ve yüksek fiyatlara dikkat çekerek, “Kışa girerken iki önemli sorun var. Birincisi; gaz bulabilecek miyiz? İkincisi; bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz? 1000 metreküpü bin 300 dolarla çıkan doğal gazın, önümüzdeki kışa girerken 2 bin 500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var” dedi.

Ulusal enerji tasarrufu ve enerji verimliliği çağrısı yapan Şekib Avdagiç’in açıklamaları şöyle:  

“KIŞ GELDİĞİNDE YAKIT VE GAZ BULABİLECEK MİYİZ"

Üretici fiyatlarındaki en yüksek artışın yüzde 370'e yakın bir oranla enerji girdilerinde yaşanması dikkat çekici. Yeni 5 yıllık Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmalıyız. Enflasyonla mücadelede bozulan fiyatlama davranışları ve beklentilerin yeniden olağan seyrine dönmesini büyük önem taşıyor. Kışa girerken iki önemli sorun var. Birincisi; yakıt, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi; bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz? Bu sadece Türkiye’nin değil tüm Avrupa’nın sorunu olacak. 1000 metreküpü bin 300 dolarla çıkan doğal gazın, önümüzdeki kışa girerken 2 bin 500-3 bin dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var Rusya tarafından.

 

"ENERJİ TASARRUFU, TÜRKİYE İÇİN CARİ DENGENİN DÜZELTİLMESİ İÇİN ELZEMDİR"

Küresel ekonomiyi derinden etkileyen en önemli konu enerji fiyatları. Uluslararası Enerji Ajansı, termostatın Avrupa binalarında sadece 1 santigrat derece tasarruf yönünde ayarlanmasının gaz kullanımını yılda 10 milyar metreküp azaltacağını kaydetti. Enerji tasarrufu Türkiye’nin de öncelikli konularından biridir. Ve bizim bu konuya önümüzdeki dönemde çok daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor. Daha da önemlisi, enerji tasarrufu, ithal enerji bağımlılığı oldukça yüksek olan Türkiye için cari dengenin iyileştirilmesi için vazgeçilmezdir ve elzemdir.

"ENERJİ TASARUFU İLE 21 MİLYAR DOLAR CEPTE KALACAK"

Merkez Bankası’nın araştırması göre yenilenebilir enerji kaynaklarında ve ‘makul’ artışlar sağlanması enerji verimliliğinde halinde, 2030’da Türkiye’nin cari işlemler dengesinde 21 milyar dolara yakın bir iyileşme elde edilebilecek. Yine aynı araştırmada, yenilenebilir enerji payındaki yüzde 10 puanlık artışın net ithal enerji payında yüzde 6,5 puanlık düşüş ve cari işlemler dengesinde 4,5 milyar dolar iyileşme sağlayabileceği ifade ediliyor.

 

"YÜZDE 35 TASARRUF OLDUKÇA YÜKSEK BİR DEĞER"

Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’nin çok mühim olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi de tasarruf için önemli. Paket büyük imkanlar sunuyor. 60 ay vadeli yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi kullanımı fırsatı getiriyor. Doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı olan Türkiye’de gazın 3’te 1’i konutlarda tüketiliyor. Dolayısıyla yüzde 35 tasarruf oldukça yüksek bir değeri ifade ediyor.

"GIDA FİYATLARI REKOR DÜZEYLERDE ARTTI"

Yıllık tüketici enflasyonunun 23,4 puanlık bölümünün ise gıda fiyatlarındaki artıştan geliyor. Türkiye’nin bu konunun üzerinde dikkatle durması gerekiyor. Tarımsal potansiyeli büyük bir ülke için bu oranda yüksek gıda fiyat artışını olağan göremeyiz. Gıda fiyatları tüm dünyada rekor düzeylerde arttı, artmaya da devam etmesi bekleniyor. Ancak mevcut tablo, dünyanın artık stratejik bir sektör olarak gördüğü tarım ve gıda sektörüne yönelik politikaları yeniden ve radikal bir biçimde gözden geçirmemiz gerektiğine işaret ediyor.

Nef Arsa yatırımlık arazilerde yüzde 20 indirim yaptı! 187 bin 500 lirası olan hiç kaçırmasın

TOKİ İstanbul'da 185 konutu açık artırmayla satacak! Yüzde 50 peşinatla ödeme tarihi belli oldu

Temmuz ayı yaşlı, engelli aylıkları, evde bakım yardım paraları yatırıldı mı? Kaç lira oldu belli oldu

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri Genel Müdürü Bayramali Yıldırım'dan sürpriz istifa

Memur ve emeklilere Kurban Bayramı'nda maaş ödeme takvimi belli oldu! Emekli ve memurlar kaç lira alacak?

FED faiz kararını açıkladı: Dolar bugünden sonra 18 liraya kadar çıkabilir uyarısı

27 bin 500 lira maaşla binlerce işçi alımı başladı! Almanya işçi alım ilanıyla işe ihtiyacı olanlara büyük piyango

Milyonlarca çalışana asgari ücrete ek 1224 lira ödenecek! Parayı alabilmek için bakın ne gerekiyor?