Sektörel

İTO'dan inşaat sektörüne ihtisas bankası önerisi!

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, SABAH gazetesinin düzenlediği toplantıda sektörün finans sıkıntısının çözülmesi için bir ihtisas bankasının kurulmasını önerdi. Çağlar, "Bu banka hem faizli hem faizsiz yöntemle hizmet verebilir. Yatırımların önü açılır" dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, SABAH gazetesinin düzenlediği toplantıda sektörün finans sıkıntısının çözülmesi için bir ihtisas bankasının kurulmasını önerdi. Çağlar, "Bu banka hem faizli hem faizsiz yöntemle hizmet verebilir. Yatırımların önü açılır" dedi.


 İTO'NUN SABAH gazetesinin düzenlediği inşaat sektörünün sorunlarının ele alındığı toplantıda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, ihtisas bankası önerisini dile getirdi. İTO üyelerinin yurtdışında katıldığı fuarların milli katılım kapsamına alınmasını isteyen Çağlar, ayrıca sektörün gelişebilmesi için ayrı bir finans yapısının kurgulanması gerektiğini söyledi. Çağlar, "Sektörle aynı dili konuşacak bir ihtisas bankacılığının olması gerekiyor. Bizim dilimizi anlayacak hem faizli hem faizsiz sistemi birlikte yürütebilecek bir finans sistemine ihtiyacımız var" dedi. 


İTO, ihtisas bankacılığı ile inşaat sektörünün sorunlarından kurtulması için daha önce de bir rapor çalışması yapmıştı. 10 bin saatlik çalışmayla hazırladığı inşaat yol haritasında ihtisas bankası dışında 11 çözüm önerisinin sunulduğu raporda, teknik müşavirliğin geliştirilmesine vurgu yapıldı. İTO Başkanı Çağlar, Çin'den sonra dünya ikincisi olan Türk müteahhitlik sektörünün sorunlarına çare bulmak için hazırlanan yol haritası ile ilgili olarak bilgi verdi. 


2023 yılma kadar inşaat sektöründe 10 dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Çağlar, sektöre yönelik olarak bir ihtisas bankasının kurulmasını istediklerini, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığıma da ilettiklerini belirtti. Çağlar, inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankasının kurulmasıyla sektörün yurtdışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların uluslararası projelerde gerekli finansman desteğiyle rekabetçi kılınmasının amaçlandığını vurguladı. 


TEMİNAT DESTEĞİ ŞART 


Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatların olduğunu dile getiren Başkan Çağlar, "Dünyada 2030 yılma kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa'da 2020'ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. 


Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikâyeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor" diye konuştu. Devletin yurtdışında iş yapan firmaların arkasında garantör olarak durması gerektiğini söyleyen İbrahim Çağlar, "Devlet müteahhitlerimize teminat ve maddi konular açısından daha fazla destek vermeli" diye konuştu. 


Yerli malzeme üreten tedarikçilerin işbirliğini artırmak zorunda olduklarını belirten Çağlar, yurtdışı projelerde sektör işbirliği için ilgili bakanlık bünyesinde kümelenme çalışması yapılmasını önerdi. Çağlar, "Yurtdışında işbirliği yapan firmalara vergi, SGK muafiyetlerinin yanı sıra hibe de verilebilir" dedi. TOKİ'nin özel sektör müteahhitlerini de yanma alarak sosyal konut ihtiyacı olan ülkelerde projeler geliştirebileceğini de söyleyen Çağlar, şunları söyledi: "Hedef pazarlarda proje finansmanı için fon oluşturulmalı. Uluslararası teknik müşavirlik yapabilecek firmalara standartlar getirilmeli." 


İşte İTO'nun 8 çözüm önerisi:

1-İNŞAAT ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. 

Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı. 

2-Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli. 

3-Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı. 

4-Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı. 

5-Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı. 

6-Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikâyetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı. 

7-Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı. 

8-Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı. 


Sabah