14 / 11 / 2024

İTÜ Doğa Kolejini nasıl alacak?

İTÜ Doğa Kolejini nasıl alacak?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı'nın, bir süredir maddi krizde olduğu bilinen Doğa Koleji'ni almak için görüşmelere başladığı belirtiliyor. Bunun için telaffuz edilen paranın miktarı ise 800 milyon lira. Peki bir üniversite vakfının kasasında bu kadar büyük bir tutar nasıl bulunur?




Türkiye’nin en önemli devlet üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki vakfından birisi olan İTÜ Vakfı’nın, 800 milyon TL'ye Doğa Koleji’ni satın aldığı iddia edildi.

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre, taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı fakat kulislerdeki fısıltılara göre imza törenine sayılı saatler kaldı.

Satış bedelinin büyüklüğü ve aylardır yaşanan ‘Doğa Koleji mağduriyeti’nin giderilmesinin gölgesinde, gözler İTÜ Vakfı’nın kasasına çevirildi. Herkes “Bir üniversite vakfının kasasında bu kadar para bulunur mu?” sorusunun yanıtını merak ediyor.

İTÜ’NÜN İKİ VAKFINDAN BİRİSİ

Adı, Doğa Koleji pazarlığı ile duyulan İTÜ Vakfı, İTÜ’nün iki vakfından sadece birisi. Diğeri ise halen, İTÜ mensuplarının, ilk ve orta dereceli çocuklarının eğitim görmesini amaçlayan özel okulları bünyesinden barındıran İTÜ Geliştirme Vakfı.

Fakat bu okullardan ciddi bir ekonomik gelir de elde edilmiyor. Çünkü bu okullarda akademisyenlerin çocukları sembolik bir ücret karşılığı eğitim alıyor.

Buna rağmen İTÜ Geliştirme Vakfı’nın mali durumu, İTÜ Vakfı’ndan çok daha iyi durumda.

İTÜ VAKFI 5 YIL ÖNCE MADDİ YETERSİZLİKTEN TESİSLERİ DEVRETTİ


Doğa Koleji’ni satın almaya çalışan İTÜ Vakfı ise bundan 5 sene önce, zarar ettiği için, okul içerisinde yer alan kantin ve kafetaryalar ile Maçka Yerleşkesi’ndeki sosyal tesisleri özel bir şirkete kiraya vermek zorunda kaldı.

İTÜ Vakfı'nın ise tek gelir kaynağı da üniversite bahçesindeki kantinler ve Maçka'daki sosyal tesislerden elde edilen gelirlerden meydana geliyor.

Şimdiye kadar kurulduğundan bu yana İTÜ Faliyet Raporu'na göre; Elde edilen 66 milyon lira üniversitedeki başarılı öğrencilere burs şeklinde dağıtıldı. Yine 12 milyon lira da İTÜ'ye aktarıldı. Bunların dışında vakfın, gelir getirici hiçbir faaliyeti de yok.

Edinilen bilgilere göre; İTÜ Vakfı’nın kasasında 800 milyon TL değil, 80 TL bile yok. Sene sonu olduğu için İTÜ Vakfı’nın kasasında kaç para kaldığı 12 gün sonra ortaya çıkacak. Çünkü mevcut olan gelirler  de zaten öğrencilere de burs olarak verildi.

İTÜ Doğa Kolejini nasıl alacak?

REKTÖR DOĞAL BAŞKAN

İTÜ Vakfı’nın başkanlığını da İTÜ Rektörü yürütüyor. Rektör kim olursa o vakfa da doğal başkan oluyor. Şuanki İTÜ Rektörü ve İTÜ Vakfı Başkanı da Prof. Dr. Mehmet Karaca.

ÜNİVERSİTE’NİN KENDİ BÜTÇESİ BİLE SÖZ KONUSU PARANIN YARISI!

2020 yılı merkezi bütçeden üniversiteye ayrılan pay da 443,2 milyon TL.

Yani İTÜ, 2020/2021 eğitim ve öğretim dönemi boyunca, hiçbir harcama yapmasa da bu para, telaffuz edilen satış rakamının yarısı kadar bile etmiyor.

Yasalara göre de İTÜ bu parayı zaten istese bile vakfa devredemez. Çünkü o zaman akademisyenlerin maaşları ödenemez. Bu paranın yüzde 90'a yakını personel gideri olduğu için zaten o zaman da Doğa Koleji'yle aynı duruma düşecek.

İTÜ'den son dakika Doğa Koleji açıklaması!


Geri Dön