26 / 11 / 2024

İTÜ, Güneydoğu 'daki tarım arazilerini takibe aldı!

İTÜ, Güneydoğu 'daki tarım arazilerini takibe aldı!

Güneydoğu 'daki tarım arazileri İTÜ projesiyle uzaydan takibe alındı. Filiz vermemiş tohumlardan, yasak bitki ekimine kadar her ayrıntı uydular aracılığıyla kaydediliyor




İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi (UHUZAM), teknolojiyi tarımın da hizmetine sundu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ortak bir proje hazırlayan UHUZAM, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 'ndeki tarım arazilerini uydudan takibe aldı.

Dünyanın en büyük 5 merkezinden biri

2 yıldır başarı ile yürütülen Tarımsal Rekolte İzleme ve Tahmin Projesi (TARİT), tarım alanlarının uydudan kontrol edilmesi, çiftçinin korunması ve uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerin tespiti işlemlerine yarıyor. Projede gelinen aşamayı anlatan UHUZAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elif Sertel “İstasyonumuz dünyanın en büyük 5 istasyonundan biri. 13 metre çapında, hareket kabiliyeti olan bir antenimiz var. Arazileri taramak için Kanada 'nın 1, Fransa 'nın 2 uydusunu kullanıyoruz ” dedi. Uyduların kapsama alanları arasında Türkiye 'nin yanı sıra tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Hazar Denizi Havzası 'nın da olduğunu belirten Sertel “Adana, Hatay, şžanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Batman 'daki tarlaların   sınırlarını belirliyoruz. Ürünlerin haritalarını çıkarıyoruz. Verileri aynı gün bakanlık ve çiftçilerle paylaşıyoruz ” diye konuştu.

çiftçiler projeden memnun

Verilere bakmadan tarla sulamıyorlar

Uydu verileri sayesinde bakanlık, çiftçilerin beyan ettikleri kadar ürün alıp almadıklarını, verilen teşviklerin yerine gidip gitmediğini kontrol edebiliyor.   çiftçiler ise uyduların sağladığı hava tahmin raporlarına göre tarlalarını suluyor, ne ekmeleri gerektiğine bu verileri dikkate alarak belirliyor. Bazıları da laptoplar aracılığıyla belli programları kullanarak veri akışının ve projenin daha sağlıklı yürümesine yardımcı oluyor.
Star/Erdinç Akkoyunlu


Geri Dön