İş Fırsatları

İTÜ, KKTC'de eğitim araştırma yerleşkesi kuracak!

İstanbul Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri kuracak

İTÜ-KKTC kurulmasına ilişkin Milletlerarası Andlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anlaşma ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve KKTC Hükümeti adına Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak arasında 19 Ocak 2008'de imzalanan protokol onaylandı.

Bakanlar Kurulunca onaylanması uygun bulunan "İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü"ne göre, İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Kuruluşu, bir ana yerleşke ile zaman içinde geliştirilecek kent içi ve kent dışı yerleşkelerden oluşacak.

İTÜ'nün KKTC'de oluşturacağı eğitim-araştırma birimleri Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC'nin işbirliğiyle gerçekleşecek.

KKTC Hükümeti, eğitim-araştırma yerleşkeleri için kendi kontrolü altında, taraflarca uygun bulunan ve öngörülen işlevlere elverişli yeterli büyüklükteki arazi ve/veya binaları öncelikle tahsis etmeye yönelik işlemi gerçekleştirmeyi ve/veya gerektiğinde kiralamayı taahhüt edecek.

Eğitim ve barınmayla ilgili yatırımların gerçekleştirilmesine paralel olarak faaliyete geçmesi öngörülen eğitim araştırma yerleşkelerinde lisansüstü ve lisans eğitimlerinde ilk hedef olarak 6 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanacak.

İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkelerinde eğitim gören öğrenciler gerektiğinde İTÜ'nün İstanbul'daki merkez eğitim birimlerinde de eğitim alabilecek. Eğitim ve araştırmanın her kademesinde KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile İTÜ'nün işbirliği esas olacak.

Bu girişimin özel koşulları göz önünde bulundurularak, İTÜ-KKTC birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretim elemanları yetiştirmek için İTÜ tarafından YÖDAK ile işbirliği içerisinde dört yıllık ayrı bir program hazırlanacak.

İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri, İTÜ'nün mevzuat ve usulleri gözönünde tutularak akademik ve idari bakımdan özerk yapıya sahip olacak.

-İTÜ-KKTC YÖNETİM KURULU-
İTÜ-KKTC'nin üst organları, teşkilatlanma dahil akademik konularda İTÜ Senatosu, İdari ve mali konularda ise, İTÜ Yönetim Kurulu ve İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu olacak. İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu, Başkan dahil yedi üyeden oluşacak.

İTÜ Rektörü tarafından profesör unvanlı İTÜ öğretim üyeleri arasından atanan İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu Başkanı, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve YÖDAK nezdinde yetki ve sorumlulukları açısından Rektör sıfat ve statüsüne haiz olacak. İTÜ-KKTC Yönetim Kurulunda İTÜ Rektörü tarafından atanacak beş üyeye ilaveten KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen iki üye yer alacak.

İTÜ-KKTC'de faaliyette bulunacak akademik bölümler ile bu bölümlerin öğrenci kontenjanları İTÜ Senatosunun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, YÖDAK arasında yapılacak görüşmeler sonucu belirlenecek.

İTÜ-KKTC'de öğrenim görecek öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavla seçilecek.

KKTC'li öğrencilere tanınacak kontenjanlar KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve YÖDAK ile istişare halinde belirlenecek, bu kontenjanlara yerleştirilecek öğrenciler de YÖDAK tarafından yapılan merkezi sınav sonuçlarına göre seçilecek. Üçüncü ülkelerden İTÜ'nün belirleyeceği usul ve kriterlere göre öğrenci alınacak. Mezun olacak öğrencilere İTÜ-KKTC diploması verilecek.
AA