Genel

İTÜ Maçka yeşil kampüs olacak!

İTÜ Maçka Kampüsü'nün karşısındaki park, ağaç köklerine baskı yapan ve ekolojik sürdürülebilirliğe darbe vuran geçirimsiz beton yüzeylerden kurtarılarak daha yeşil bir alan olarak üniversiteye ve çevreye kazandırılmak amacıyla projelendirildi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu Kampüsü'nün karşısındaki parkı yeşil kampüs projesine dahil etti. 


İTÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre, Ayazağa Kampüsü'nde başlatılan İTÜ Yeşil Kampüs çalışmaları kapsamında Maçka Kampüsü, ağaç köklerine baskı yapan ve ekolojik sürdürülebilirliğe darbe vuran geçirimsiz beton yüzeylerden kurtarılarak daha yeşil bir alan olarak üniversiteye ve çevreye kazandırılmak amacıyla projelendirildi. 


İTÜ Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu karşısında yer alan yeşil alanla ilgili hazırlanan proje, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile ilgili izin süreci tamamlandıktan sonra devam edecek. 


Projeyle, kampüs içinde üniversite çalışanları, personel ve öğrencilerin yararlanacağı yeşil alan yeniden yapılandırılacak, kafeterya olarak öngörülen bölüm de yeşil alan şeklinde yeniden düzenlenecek. 


- Proje hakkında

Projeye göre, bin 415 metrekare olan yeşil alanda gerçekleştirilecek yürüyüş yolları, geçmişteki 630 metrekare büyüklüğündeki geçirimsiz beton yüzeyle karşılaştırılamayacak oranda azaltılarak, 150 metrekareyle sınırlandırıldı. Yürüyüş yolları uygun eğimlerde çözülerek ve tüm engelsiz tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak, engelsiz hale getirildi.


Proje sürecinde alanda bulunan mevcut ağaçlar tespit edildi ve alan kimliğiyle bütünleşmiş yeni ağaçların eklenmesiyle tasarım gerçekleştirildi. 

Tasarım kapsamında, mevcut ağaçların korunmasının yanı sıra, İstanbul iklimi ve peyzajıyla uyumlu türler, alan düzenlenmesine eklendi. Bu çerçevede mevcut bitki envanterine ek olarak, 12 ağaç, 574 çalı ve bin 500 yer örtücünün, park peyzajına katkı sunmak üzere dikilmesi planlandı. 


Bitkisel materyalin korunarak geliştirilmesinin yanı sıra, geçirimsiz beton yüzeylerden temizlenen alanlar üzerinde, toprağın geçirimliliğini ve nefes almasını sağlayacak yaklaşımda detaylar geliştirildi. Bununla yüzey geçirimliliğini ve bitkisel yüzeyin yaşam konfor koşullarının artırılmasının yanı sıra, yaklaşık 200 metrekare yeşil alan kazandırıldı. 


Yeşil alan ve bitkisel materyal varlığının arttırılmasının yanı sıra, tercih edilen sulama sistemi ve hiç aydınlatması olmayan bir alanda kullanılan yeni aydınlatma armatürleri aracılığıyla da daha az su ve enerji kullanan bir parka sahip olunması amaçlandı.


AA



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


GEÇEN haftalarda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampusu Yabancı Diller Yüksekokulu’nun karşısında bulunan yeşil alana kafeterya yapılacak olması öğrencilerin tepkisini çekmişti.


Alana kafeterya yapılmasını istemeyen öğrenciler, bahçede nöbet tutmaya başlamıştı. Öğrencilerle güvenlik arasında arbede çıkmış, olaya Şişli Belediyesi son noktayı koyup üniversite yönetimine “Bizden izin almalısınız” demişti. Bu olayların ardından İTÜ Rektörlüğü yazılı açıklama yaparak kafeterya kararından vazgeçildiğini duyurdu. Açıklamada, “Kafeterya olması öngörülen alanın, yeşil alan olarak yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir” denildi. 


Hürriyet



Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü'nde yer alan yeşil alana peyzaj çalışması ve kafeterya yapılmasına yönelik projeyle ilgili olarak İTÜ Rektörlüğü yaptığı açıklamada, "Kafeterya olması öngörülen alanın da, yeşil alan olarak yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi.


Maçka Kampüsü Nişantaşı girişinde bulunan yeşil alana kafeterya yapılması öğrenciler ile üniversite yönetimini karşı karşıya getirmişti. Öğrencilerin Maçka kampüsünde çadır kurarak nöbet tutmaya başlaması üzerine, üniversite Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alıncaya kadar çalışmaların durdurulduğunu açıklamıştı.


KAFETERYA DA AMFİ DE YOK

İTÜ'nün resmi internet sitesinde yer alan proje bilgilerine göre ' Yeşil Kampüs ' çalışmaları kapsamında Maçka kampüsü'ndeki 1415 metrekarelik yeşil alana 90 metrekare büyüklüğünde herkesin kullanımına açık kafeterya, amfi ve yürüyüş yolları tasarlandığı duyurulmuştu. Tartışmaların devam etmesi üzerine İTÜ'den "Kafeterya olması öngörülen alanın da, yeşil alan olarak yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir” şeklinde açıklama geldi. Öte yandan proje detayları arasında yer alan ‘amfi’ye yönelik düzenlemeler de yeni açıklamada yer almadı. İTÜ açıklamasında projenin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile ilgili izin süreci tamamlandıktan sonra devam edeceğini hatırlattı.


YENİ YEŞİL ALAN EKLENECEK

İTÜ yönetimi tartışmalar üzerine, hazırlanan yeni projeye göre, tamamı 1415 m2 olan yeşil alanının içerisindeki yürüyüş yolları granit parke zeminler olarak düzenlenecek. Kafeteryaya yönelik bir çalışma ve 'amfi' ibarelerinin yer almadığı yeni düzenlemede “ağaçlar altında oturma, dinlenme, okuma, yeme-içme ve sohbet amacıyla kullanılacak toprak üstü ahşap masalar" yer alacak. Yeni proje ile mevcut ağaçların korunmasının yanı sıra, alana İstanbul iklimi ve peyzajı ile uyumlu türler ekleneceği belirtildi. Böylece mevcut alana yaklaşık 200 m2 yeni yeşil alan kazandırılacağı eklendi. 


Radikal