İTÜ Teknokent için imar izni bekleniyor!
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknokent projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesinden imar izni bekliyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi'nde kuracağı 56 bin metrekarelik teknokentin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden imar izni çıkmadığı için inşaatına başlayamadıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknokent yasasının 2002 yılında çıkmasının ardından 2003 yılında üniversite bünyesinde 25 bin metrekare kapalı alana sahip teknokent kurduklarını ve 1500'ü Ar-Ge personeli olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığını belirtti.
Yaklaşık bir yıldan beri teknokentin imar ve sınır revizyonuyla ilgili çalışma sürdürdüklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle 1,5 ayda sınır revizyonunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını ve Bakanlar Kurulu kararını takiben Resmi Gazetede yayımlandığını anlatan Şahin, bundan sonra inşaata başlayabilmeleri için imar durumunun netliğe kavuşması gerektiğini ve bunun için de İstanbul Büyükşehir Belediyesine başvurduklarını söyledi.
Prof. Dr. Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının projeye destek vereceğini söylediğini, ancak şu ana kadar bir gelişme olmadığını ifade etti.
Belediyeden gelecek görüş doğrultusunda imar planlarını yapacaklarını belirten Şahin, üniversitenin karşısında gökdelenler olduğunu, üniversite yerleşkesinin boğaz ön görünümünde olması nedeniyle özel bir imar durumu çıkabileceğini kaydetti.
Şahin, "En fazla 8-10 kat düşünüyoruz. Aşağıda kaldığı için 8-10 kat yapılsa da çok fazla yükselmiyor. Orada 2 tane mevcut binamız var. Onun seviyesine geliyor. Biz ondan daha fazla bir şey istemiyoruz" diye konuştu.
-"ÜRETİLEN PATENTİN YÜZDE 47'Sİ İTÜ TEKNOKENTİNDEN"-
Prof. Dr. Şahin, imar izninin verilmesiyle mevcut 25 bin metrekarelik teknokent binasına 56 bin metrekare ikinci bir bina yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Kapasiteyi 2-3 katına çıkarıyorum. Ne demektir bu? Bugün 2 bin kişi çalışıyorsa, bina bittiği zaman 2 bin kişiyi daha istihdam edeceğim demektir. Geçen yıl başladığım bir proje. Geçen yıl başlayabilseydim bu yaza doğru binayı bitirip 2 bin kişiyi daha istihdam etmiş olacaktım. Yine bugün başlayabilirsem 14-16 ayda bitmesi planlanıyor. Bu teknokentin Türkiye için bilim, teknoloji, sanayi ve ekonomi alanında özel bir önemi var."
Şahin, Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulunun raporuna göre Türkiye'de 2004-2008 yılları arasında teknokentlerin ürettiği patentin yüzde 47'sini İTÜ teknokentinin ürettiğine işaret ederek, "Bu kadar başarılı bir teknokentin önünün bir an önce açılmasını istiyoruz" dedi.
-"FLORYA'YA DA TEKNOKENT YAPILACAK"-
Bina yapılacak alanın hafriyatının bittiğini, sadece hafriyat için 4 milyon TL harcandığını belirten Şahin, inşaatın bir an önce başlamaması halinde hafriyat için harcanan paranın da heba olacağını söyledi.
Şahin, bu yatırımın yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu da dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Bu kadar ekonomik krizin ortasında devlet üniversitesi olarak devletten de 5 kuruş almadan, üniversiteye de yük olmadan 30 milyon dolarlık bir yatırım yapıyorum. Bunun arkasından bir başka yatırımım daha gelecek. 30-35 milyonluk da Florya'da teknokent arazim var. Orada da 60 bin metrekarelik bina inşaatına başlamak istiyorum. Orada imar sorunu yok. Bu proje diğerini bekliyor. Devlet üniversitesi olarak herkes parasızlıktan kıvrılırken, 'yok devlet bize bütçe vermiyor, şunu vermiyor, bunu vermiyor' derken yeter ki üniversitemin önü açılsın, teknokentin önü açılsın. Biz bu ülke için daha fazla üretmek istiyoruz. Tek amacımız o. Devlete daha fazla yük olmak istemiyoruz. Bu şekilde kaynak sağlamak istiyoruz."
AA