İTÜ'den Doğa Koleji açıklaması!
İTÜ Vakfı'nın, Doğa Koleji'ni alacağı iddiasıyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'ndan açıklama geldi...
Doğa Koleji'ni İTÜ Vakfı'nın alacağı iddiasıyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'ndan açıklama geldi. Vakıf'tan yapılan açıklamada, "Doğa Kolejleriyle ilgili müzakereleri olumlu yönde devam ettirmektedir" ifadelerine yer verildi. 35 yıllık İTÜ Vakfı'na İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca başkanlık yapıyor. Satın alma görüşmelerinin İTÜ bünyesindeki İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları ile ise bir ilgisi bulunmuyor. Zira İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları da yaptığı açıklamada bu görüşmelerin İTÜ Vakfı çatısı altında yürütüldüğü iki kurumun farklı tüzel kişilikler olduğunun altı çizildi ve şu ifade kullanıldı: "İTÜ Vakfı Geliştirme Vakfı Okullarından bağımsız olarak yürütülen bu görüşmelerin olumlu neticelenmesi durumunda söz konusu eğitim kurumu İTÜ Vakfı çatısı altında "Doğa Koleji" adıyla eğitim öğretimine devam edecektir."
Habertürk'te yer alan habere göre; İTÜ Vakfı'nın resmi twitter hesabından yapılan açıklama ise şöyle:
Bugün kamuoyuna farklı kaynaklardan yansıyan haberler dolayısıyla bir açıklama yapılması gereği doğmuştur. İTÜ Vakfı, Doğa Kolejleriyle ilgili müzakereler olumlu yönde devam ettirmektedir. Kamuoyu bilgilendirmesi en kısa zamanda İTÜ resmi kanallarından yapılacaktır.
Edinilen bilgiye göre Doğa Koleji'nde kamuya olan yükümlülükler haricindeki yaklaşık 800 milyon liralık borç tutarına yönelik görüşmeler sürüyor. Öncelikle bir satış vaadi sözleşmesi yapılabileceği bu sözleşmeye istinaden yönetimin devredilebileceği ancak sonrasında mali yapının finansal yapılandırması sürecine geçileceği ileri sürüldü. Bu noktada kamu bankalarından çok öncelikle özel bankalarla temasa geçildiği de gelen bilgiler arasında.
NE OLMUŞTU?
80 bin öğrencinin mağdur olduğu Doğa Koleji'nin sahipleri olan Metal Yapı'nın patronları Vedat Saçaklıoğlu ve Ömer Saçaklıoğlu, satış ile ilgili geçtiğimiz cuma günü 14 Aralık Cumartesi açıklama yapılacağını bildirmiş, ancak herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Bu durum velileri daha daha öfkelendirmişti. Doğa Koleji bu kez de geçtiğimiz cumartesi gecesi 22.30 sularında velilere gönderdiği SMS mesajında 16 Aralık Pazartesi açıklama yapılacağını duyurmuştu. Ancak beklenen açıklama o gün de gelmedi. Aradan geçen 3 gün sonra ise İTÜ Vakfı'nın satın alma için temas yürüttüğü ortaya çıktı. Ve bugün akşam saatlerinde İTÜ Vakfı'ndan sosyal medyada yapılan açıklama ile görüşmelerin olumlu sürdüğü ifade edildi.
DOĞA, KİME NE KADAR BORÇLU?
Türkiye’de 1.5 milyon çocuk özel okullarda eğitim görüyor. Bu rakam 2010’da 600 bini bulmazken geçen 10 yılda adeta 3 katına çıktı. 82 bin çocuğun eğitim aldığı Doğa, bu öğrenci sayısı ile özel okullar pazarında yüzde 5 gibi önemli bir büyüklüğü ifade ediyor. Öyle ki Doğa’nın eğitim öğretim için öğrenci velilerinin ödedikleri paralardan elde ettiği yıllık cirosu bugün 1.5 milyar liraya ulaşıyor. Diğer yandan Doğa’da toplam borcun ise 1.1 milyar lirayı aştığı ve bunun 300 milyon lira gibi büyük bir bölümünü de vergi ve SGK prim borçlarının oluşturduğu ifade ediliyor.
1.1 MİLYAR LİRAYI GEÇİYOR
Borcun alt kalemlerine bakıldığında Doğa’da mali borçlar toplamının 420 milyon lira olduğu kira, tedarikçi alacağı gibi ticari borçlar toplamının da 310 milyon lira düzeyinde olduğu belirtiliyor. Vergi ve SGK hariç toplam borç da 800-840 milyon lira seviyesinde. Çok tartışma konusu olan öğretmen maaşlarını da kapsayan personel borçlarının ise 60 milyon lira düzeyinde olduğu belirtilirken kayıt iptal ettiren velilere olan toplam borcun da 20 milyon lira seviyesinde bulunduğu gelen bilgiler arasında. Tüm bu kalemler bir araya geldiğinde Doğa’da toplam ödenmeyen yükümlülük tutarı 1.1 milyar lirayı geçiyor.
KRİZ 15 İLDEKİ 214 OKULDA YAŞANIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, okulun kapanması durumunda olası mağduriyetleri önleyecekleri tedbirlerin alındığına işaret ederek öğrencilerin resmi veya özel okullara nakledileceğini duyurmuştu. Doğa Koleji adında 51 ilde toplam 411 özel okulun bulunduğu ifade edilen açıklamada, kamuoyuna yansıyan sorunların kurucu işletmeye ait 15 ildeki 214 okulda yaşandığı, 41 ildeki 197 okulda ise imtiyaz hakkı kullanımı yöntemiyle eğitim öğretim faaliyetlerinin düzenli şekilde sürdürüldüğü vurgulandı.
DOĞA'DA UZAYAN SATIŞ HİKAYELERİ
Eski öğretmen Fethi Şimşek’in 2002’de kurduğu Doğa Koleji’nin bir kısmı 2011’de Turkven Yatırım Fonu aracılığı ile bu sektöre yatırım yapan Hollandalı International Education Systems BV’e satıldı. Sonrasında özel eğitim kurumlarına sahipliğinin bilinmesi açısından yabancı fonların ortaklığını engelleyen yasal düzenleme çıkması ile birlikte okul hisseleri için yerli bir talip arandı. Okul önce aralarında dönemin TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tema Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ve Sancak Group Yönetim Kurulu Başkanı, Medical Park'ın ortağı Haydar Sancak'ın olduğu konsorsiyuma satıldı. Bu isimlerin bir kısmı yönetime de girdi. Açıklanan fiyat 230 milyon dolar civarındaydı. Satıştan söz edildi ama gerçekleşmedi çünkü devreye inşaat sektöründe faaliyet gösteren Metal Yapı Konut'un sahibi Ömer Saçaklıoğlu girdi. Ve 2016’da 100 milyon farkla yani 333 milyon dolara Doğa Kolejlerinin Hollandalı fonla birlikte tüm hisseleri satılmış oldu.
METAL YAPI, FON İLE DAVALIK OLDU
İş adamı Ömer Saçaklıoğlu'nun 1980'da kurduğu Metal Yapı Konut, inşaat, akaryakıt, enerji, gıda, alışveriş merkezi işletmeciliği ve otelcilik gibi alanlarda çalışıyor. Eğitime Doğa Koleji'nin satışıyla giriş yaptı. Devir işlemlerinin ardından Saçaklıoğlu, her yıl 100 milyon dolar, 5 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yaparak okulların büyüyeceğini belirtse de 2 yıl içinde maaş ödeyemez duruma geldi. Sonrasında Hollandalı eğitim fonu da, 2019 yılında, 2016'daki satış sebebiyle kendisine borçlu olan Metal Yapı Konut'tan alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle icra takibi başlattı. Edinilen bilgilere göre Doğa Koleji'nin sahibi olan şirketin eski şirkete olan borcu yaklaşık 46 milyon dolardı. Son olarak Doğa’da yeniden satış görüşmeleri yürütülüyor. Bu kez Doğa’da satıcı Metal Yapı. Kamuoyunda ise birçok isim yer aldı. Son olarak da önemli bir eğitim kurumu Doğa için masaya oturdu. İTÜ Vakfı satın alma görüşmelerinin olumlu yürütüldüğünü açıklayarak okul çalışanlarından velilerine ve öğrencilerine kadar problemin çözüleceğine yönelik kamuoyuna umut verdi.
Bakanlık'tan Doğa Koleji hakkında açıklama!