Genel

İTÜ'lü profesör yapılan restorasyona isyan etti!

Zengibar Kalesi ’ndeki onarım işini inceleyen İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller,  'Herhalde ustalar kafalarına göre onarmış. Restorasyon projede  belirttiğimiz şekilde yapılmamış. Taşların yüzüne kaplama yapılmış' ded

Malatya 'nın Darende ilçesindeki tarihi Hititlilere kadar uzanan Zengibar Kalesi 'nde onarım işinin aslına uygun  olarak yapılmaması, projeyi hazırlayan öğetim üyesini kızdırdı. Prof. Eyüpgiller, projeye uygun yapılmadığını görünce yeniden  çalışma yapılmasını istedi.

Kalenin ayakta kalan giriş kapısıyla ilgili onarım çalışmalarını yerinde inceleyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, projeye uygun yapılmadığını görünce yeniden  çalışma yapılmasını istedi.

Kayseri Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü uzmanları, müteahhit firma sahibi ve Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ile birlikte eseri inceleyen Prof. Dr.  Eyüpgiller, uzman bir heyet tarafından hazırlanan projede belirlenen esaslar  dışında, aslına uygun olmayan bir onarım yapıldığını ifade ederek, aksaklıkların  düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar ve firma yetkilisine yapılan teknik hatalar hakkında bilgi veren  Eyüpgiller, 'Herhalde ustalar kafalarına göre onarmış. Restorasyon projede  belirttiğimiz şekilde yapılmamış. Taşların yüzüne kaplama yapılmış, aslında  olmayan düzenlemelerle orjinalliği bozulmuş. Tüm bu hususları bir rapora  bağladık. Nerede neyin yapılması gerektiğini belirttik. Tarihe saygı için bu  eserin projeye göre yeniden onarılması lazım' dedi.

Restorasyonda, 'isyan ettirecek düzeyde ' yanlışlar yapıldığını ileri süren Eyüpgiller, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş 'tan onarım işinin takip  edilmesini istedi.

AA